Вести

БРНАБИЋ: ИЗВОЗ ИТ УСЛУГА ОВЕ ГОДИНЕ ВЕЋИ ОД ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је извоз ИТ услуга у сектору информационо - комуникационих технологија за првих 10 месеци ове године већи од две милијарде евра, а највише извозимо у САД, Велику Британију, Швајцарску и Немачку.

"Имамо заисте лепе вести у овим изазовним временима и увек треба некако да славимо те лепе вести, а то је да смо у првих 10 месеци ове године у извозу наших ИТ услуга, односно у сектору информационо-комуникационих технологија прешли две милијарде евра. У првих 10 месеци наш извоз је 2,13 милијарди евра и он је укупно већи него што је био читаве прошле године када је био 1,85 милијарди евра", рекла је Брнабић за Танјуг.

Истиче да је важно да је пређена граница од две милијарде евра и додаје да очекује да ће ове године раст извоза бити више од 40 одсто већи у односу на прошлу годину те да ћемо доћи до отприлике 2,7 милијарди евра.

Како каже, Србија се убрзано приближава извозу од три милијарде евра, како наводи, наше памети, нашег знања, наших софтверских решења.

"И то је оно што је велика и огромна ствар и нешто чиме треба да се поносимо јер је само пре 10 година укупан наш извоз у ИКТ сектору био само 375 милиона евра.

И тада смо мислили да смо добри, а ове године ће бити седам пута већи извоз и то је резултат свих нас у Србији", рекла је Брнабић.

Када је реч о земљама у које Србија остварује највећи извоз ИКТ услуга, Брнабић каже да управо то показује "софистицираност наше економије и јачину наших људи, њиховог знања, талената, способности".

Највећи извоз је у Сједињене Америчке Државе, затим у Велику Британију, па Швајцарску и на четвром месту је Немачка.

"Ако се погледа само извоз у САД то је скоро нешто мало мање од 25 одсто укупног нашег извоза", рекла је Брнабић и додала да у тој размени, Србија остварује значајан суфицит и значајно више извозимо, него што увозимо из тих земаља.

Када се погледа САД, како каже, извоз услуга је много већи од извоза роба.

"То постаје доминантан сектор наше економије, а то показује и софистицираност, отпорност и конкурентност наше економије за коју верујемо да ће само да се повећава и расте у годинама пред нама", рекла је Брнабић.

На питање колико такав раст извоза ИКТ услуга утиче на запосленост у Србији и на БДП, Брнабић каже јако много.

Подсећа да се почело са тим још 2016. године када је премијер био Александар Вучић, а она је водила министарски савет за информационе технологије и иновационо предузетништво.

Године 2017. година започета је свеобухватна реформа просвете, подсећа Брнабић и наводи да је у оквиру ње уведено програмирање у основне школе.

"Уложили смо више од 250 милиона евра у инфраструктуру за иновације, ИТ сектор, старт уп компаније... Не би данас имали у тешким временима на шта да рачунамо", рекла је Брнабић.

Додаје да у тешким временима, током пандемије корона вируса, али и сада када пандемија још траје, уз рат на истоку Европе ове године и убрзану рецесију у великом броју земаља у ЕУ и на европском континенту, оно што је Србију одржало јесте тај изузетно јак раст и развој ИТ сектора уз оно што је урађено у смислу улагања у капиталне инфраструктурне пројекте.

Када се погледају прва три квартала 2022. године то је допринело једну четвртину расту БДП-а у Србији, а у 2021. години по свим анализама свако друго ново радно место је било у управо у том сектору.

"Много другачије би изгледао и наш укупан БДП и БДП раст и раст запослености у Србији да нисмо још 2016. године препознали ово као наш велики потенцијал, велику снагу и нешто где Србија може да покаже сво своје знање, таленат и јачину образовања у том сектору", закључила је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг