Вести

БРНАБИЋ: ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА У УН БИО ЈЕ ХРАБАР И ИСКРЕН

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је, иако су се могле чути свакакве реакције на говор председника Србије Александра Вучића на Генералној седници УН, тај говор био храбар и искрен и да то нико не може да му замери осим они који воле да се "улагују западу".

"Данас након овог тешког дана и вероватно пред још једну тешку ноћ, хоћу да кажем да је председников говор био храбар и то нико не може да му замери. Био је искрен и то му видим ови који воле да се улагују западу замерају јер како председник Србије сме тако искрено, у лице пред светским аудиторијумом да каже истину", рекла је Брнабић гостујући у емисији Хит Твит. 

Брнабић је рекла да мисли да је управо то говорење истине оно што је учинило највећи део српског народа и грађана Србије поносним. 

"Добила сам стотине порука, мејлова, од разних људи које знам и не знам, који су говорили о томе колико су поносни и молили да председнику то пренесем и да му пренесем поздраве", рекла је Брнабић.

Брнабић је прочитала мејл који је добила од српског почасног конзула у Ирској Живка Јакшића, који, како је рекла највећи део свог живота живи у иностранству и има преко 90 година. 

"Ове реченице говоре много више и лепше него што бих ја умела да кажем. Написао је - поштована госпођо Брнабић, сада сам прочитао говор председника Вучића у УН никада нисам био више поносан на Србију и њеног председника, нека Бог чува њега како он чува Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да када су и медији последњих дана анализирали тај говор председника изоставили једну реченицу, која се њој посебно свидела и која говори о томе зашто је политика Србије исправна.

"Председник је рекао - стојим пред вама као председник самосталне и слободне земље. Данас у оваквим глобалним околностима ужасно је тешко изборити се за слободу, а скоро немогуће за самосталност", рекла је Брнабић. 

Председник Вучић је успео да води Србију, додала је, на тај начин и оценила да је то такође нешто због чега се сви Срби и грађани Србије осећају поносни.

"То са собом носи огроман терет и огромно бреме, које на крају крајева осећамо и данашњим даном", рекла је Брнабић.

 

Вучићу многи замерају на храбром и искреном говору у Уједињеним нацијама

Брнабић је изјавила да је говор председника Србије Александра Вучића у Уједињеним нацијама био храбар и искрен и да му многи на томе замерају.

"Ја мислим да је говорење истине управо то што је учинило наше грађане поноснима", рекла је Брнабић.

Додала је да то неће променити став западних сила, али да је председник у говору мудро поручио да од срца захваљује глобалној већини. 

"Тиме је рекао да се захваљује земљама које не подржавају распарчавање наше земље", навела је Брнабић, додајући да ће то допринети повлачењу признања такозваног Косова.

 

Захвалност Вучића глобалној већини одјекнуће и замислити неке земље

Брнабић је оценила да ће се због говора председника Србије Александра Вучића у Уједињеним нацијама и захвалност коју је исказао глобалној већини зато што поштују Повељу Уједињених нација неки замислити и запитати да ли желе да буду на страни оних који крше Повељу или не.

Брнабић је рекла да је Вучићев говор у Уједињеним нацијама био храбар, да је изнео истину која је грађане Србије учинила поносним, али је и додала да зна да он неће променити став САД. 

Изразила је уверење да може да наведе неке земље да се запитају да ли желе да буду на страни оних који крше Повељу Уједињених нација или не.

"Говор неће променити став САД, али оно што је невероватно паметно и мудро урадио у говору, и то је остало незапажено у медијима, је то да је рекао - желим да захвалим глобалној већини која не подржава насилно распарчавање моје земље - за њих не постоје дупли стандарди", рекла је Брнабић.

Како је нагласила, неки други ће се ухватити за ту председникову реченицу захвалности и рећи ће ако смо прекршили Повељу треба да се запитамо да ли желимо да будемо на страни оних који крше Повељу или оних који поштују територијални интегритет чланица Уједињених нација. 

"Мислим да ће та реченица у тим земљама јако добро одјекнути", рекла је Брнабић и додала да зна колико је било земља које су након, како је рекла, глупог питања Међународном суду правде, Вука Јеремића и Бориса Тадића, и одлуке коју је тај суд због тога донео, попустиле под притиском.

Та реченица председника повлачи све то и подсећа да је глобална већина на страни права и правде, и да то може да промени ствари у будућности, оценила је Брнабић.

Нагласила је да верује да је говорење истине учинило наш народ поносним, и да је добила на стотине порука људи које зна и не зна, који су говорили управо то, и молили да то пренесе председнику Србије.

Као важан део говора истакла је део у којем је председник Вучић рекао:

"стојим пред вама као преседник слободне и самосталне земље".

Управо та реченица, како је додала, а која је изостала у медијима говори зашто је политика Србије исправна и најтежа, јер је данас тешко очувати слободу, а немогуће је изборити се за самосталност.

"То је нешто због чега смо се осећали сви поносни и то је огромно бреме", нагласила је Брнабић.

 

Међународна заједница је дала ветар у леђа Куртију за данашњу катастрофу

Брнабић је оценила да је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Крутију, који је, како је нагласила, једини кривац за катастрофу која се данас десила на северу Косова и Метохији, ветар у леђа дао и изостанак реакција из Европске уније и САД на претње Србима које је изнео у Бриселу након одбијања плана за деескалацију.

Ситуација у коју нас је Курти све довео али и ћутање међународне заједнице је катастрофално, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је свако ко је пажљиво слушао говор председника Србије Александра Вучића у Уједињеним нацијама, а поред тога што је он и на свим састанцима то причао, могао да чује да упозорава да је поптуно могуће и да је извесно да до оваквог сукоба може да дође на Косову и Метохији. 

Председник је, подсетила је Брнабић, у говору поменуо и да је Аљбин Курти након што је одбио предлог за деескалацију у Бриселу изашао пред једну од најважнијих институција и рекао да Срби морају да пате и плате.

"На то се нико није осврнуо, нико ни из Европске уније ни из САД. Нико ништа није рекао када је Курти из Брисела претио Србима да ће патити и платити", навела је Брнабић.

"За мене је то ветар у леђа", рекла је Брнабић. 

Страшно је и то, како је додала, да Куртију дате "карт бланш" да побије све, под изговором да је реч о терористима. 

"Ти си рекао да су терористи, уђи тамо све их побиј, КФОР ћути, да не идем даље ако ћемо тако за Куртија су сви Срби терористи, да ли то значи да их може све побити", запитала је Брнабић. 

Додала је да је председник у свом говору упозорио на пузајуће етничко чишћење и подсетио на сав терор који Срби свакодневно трпе на Косову и Метохији од најмлађих до најстаријих - и ником ништа.

Свакако је једини кривац за све Аљбин Курти и то је његов животни сан.

"Све ће урадити да испровоцира сукобе, али му то неко дозвољава", рекла је Брнабић.

На питање шта очекује, Брнабић је рекла да не зна да ли је добро за државу да то прича вечерас јер, као што је председник рекао, наставиће да разговарају да би нашли најбоље решење.

То што се дешава у срцу Европе да дозволите да имате последњи европски гето је страшно.

Брнабић је оценила да је скандал и хибридни рат који се води против Србије, и из Србије и нагласила да те људе треба да је срамота.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк