Вести

БРНАБИЋ: ФОРМИРАЊЕ ДВА КРИЗНА ШТАБА ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

На данашњој седници Владе Србије биће формирана два кризна штаба - један за сузбијање новог Корона вируса и други за отклањање последица по привреду, рекла је председница Владе Србије, Ана Брнабић.

Брнабић је појаснила да ће кризни штаб за сузбијање "Kовид-19" водити она заједно са министром здравља, покрајинским секретаром за здравство и директором Републичког фонда за здравствено осигурање.

У том кризном штабу биће и тим епидемиолога и инфектолога.

Други кризни штаб биће за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица за привреду и тај кризни штаб ће водити председник, Александар Вучић.

Поред њега штабом ће копредседавати министар финансија, гувернерка Народне банке, председник Привредне коморе Србије и још много људи који ће се бавити само економским последицама.

Брнабић је подсетила на мере које је Србија предузела како би се спречило ширење новог Корона вируса. Уведена је забрана уласка у земљу страним држављанима који долазе из појединих делова Kине, Швајцарске, целе Италије и Ирана.

"У Kини је све боља ситауција и ја очекујем да ћемо у наредним данима највероватније скинути Kину са овог списка. Јужна Kореја се добро бори. Такође, на списак ћемо додавати још неке земље ако буде потребно", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је уведена забрана јавних окупљања у затвореним просторима, појачан надзор на граничним прелазима, већи ангажман санитарних инспектора, а донета је и одлуку о привременом затварању 44 мања гранична прелаза.

"Донели смо одлуку о прављењу медицинскопг карантина за мигранте у Миратовачком пољу. Мигранти када улазе у Србију морају да буду 14 дана у карантину да би сузбили било какву евентуиалну заразу која долази из тог извора", навела је Брнабић.

Инструкције су добили и сви објекти на ауто-путевима, ресторани, пумпе, да обезбеде заштитна средства - маске, рукавице због доласка у контакт са великим бројем људи.

"Министарство спољних послова ће преко наших дипломатско-конзуларних представништва дати препоруку држављанима Србије који бораве у иностранству нарочито у угроженим подручјима, да за време Ускрса, уколико не морају, не долазе у Србију", навела је Брнабић.

Брнабић је нагласила да ће плате здравствених радника бити повећане за 10 одсто од 1. априла и да ће се инфективне клинике у Београду, Нишу и Новом Саду бавити само лечењем оболелих од новог Корона вируса.

 

Позив на солидарност, биће свега довољно

Брнабић је позвала грађане на солидарност и поручила да нема места паници, јер има довољно медицинских средстава и прехрамбених производа.

"Имамо довољно маски и производња расте. Бесмислено је да купујете 100 или 200 комада. Имамо и састанке са трговинским ланцима и са Привредном комором Србије. Тиму ће се прикључити и министар финансија, Синиша Мали. Министарство пољопривреде се бави млеком и млечним производима. Нема места паници, биће свега довољно", рекла је Брнабић.

Kако је поручила, важно је да постоји солидарност, а Влада чини све да несташице нема.

Брнабић је додала да је примена Правилника о денатурацији етанола одложена до 1. септембра, па се, како је рекла, етанол који је важан за дезинфекцију, поново нашао у продаји.

Брнабић је захвалила председнику Србије, Александру Вучићу, зато што је предложио меру финансијске помоћи пензионерима која је била неопходна.

Према њеним речима, уколико буде било потребе биће и ванредног запошљавања, а Министарство здравља ће позвати старије, искусније стручњаке у пензији да се врате и да сви радимо заједно.

"Молим грађане да не нападају здравствене раднике, јер они стављају себе на прву линију фронта. Грађани треба да слушају њихове савете и да имају стрпљења и поверења", рекла је Брнабић и подсетила да они који се не осећају добро треба да остану у самоизолацији.

Брнабић је изразила задовољство јер Светска здравствена организација у својим извештајима похваљује Србију и мере које је донела.

"Наша привреда ради скоро па нормално, осим сектора туризма и хотелијерства који је највише погођен широм земљине кугле. Наши инфраструктурни пројекти су у току, а улажемо још 24 милијарде динара да бисмо пробали да отклонимо ефекте које ћемо имати", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је због ситуације са Корона вирусом реаговала и Народна банка Србије која је смањила референтну каматну стопу.

"Пратимо ситуацију из минута у минут", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила да Србија има 1008 респиратора, три пута више него 2009. године и додала да ће их бити још 500.

Србија се, рекла је, спремала за кризне ситуације свих ових година, не зато што је очекивала да се нешто деси, већ зато што је домаћински располагала државним ресурсима.

"Неки медији су инсистирали на томе колико има респиратора, струка је говорила да је важно да имамо довољно, а испоставило се да имамо и више него довољно", рекла је Брнабић.

Брнабић је позвала да се не шире лажне вести о Корона вирису, као и да се ситуација не користи у политичке сврхе, наводећи да се све информације могу наћи на сајту "covid.19" и да се сваког дана у 18 сати одржавају конференције за новинаре са којих ће се грађани обавештавати.

"Биће потпуна транспрентност. Слушајте шта каже Влада, председник и струка", рекла је Брнабић.

 

Не одустајемо од раста БДП-а од четири одсто у 2020. години

Светска економија је у паду, али ми не одустајемо од планираних четири одсто БДП-а у 2020. години, упркос ситуацији са Корона вирусом, рекла је Брнабић.

"Не смемо да паничимо већ да предузмемо све могуће мере да нашу економију што више стабилизујемо. Наша привреда се тренутно добро држи и ми ћемо се трудити да је стабилизујемо", рекла је Брнабић.

Сваки дан који одржимо економију стабилном је огромна ствар, нагласила је Брнабић.

Брнабић је поручила да држава настоји да утицај Корона вируса буде што мањи, не само на здравље грађана, већ и на српску привреду, да после може што пре да се опорави.

Пад светске економије биће најмање 0,5 одсто БДП-а и тренутно се бележи највећи пад на берзама још од 1987. године, додала је Брнабић.

"Ипак, не желим да кажем да ћемо имати раст приведе због Корона вируса два одсто већ да достигнемо предвиђених четири одсто и да што више умањимо негативне последице", истакла је Брнабић.

Много тога је урађено на пољу јачања економије претходних година, рекла је Брнабић и истакла да зато Србија сада може лакше да се избори са овом ситуацијом.

 

Тестирамо систем за наставу од куће

Брнабић је рекла да је у току тестирање система за наставу од куће, уколико у једном тренутку струка буде рекла да школе треба да се затворе због новог Корона вируса.

Брнабић је рекла да је рано јутрос имала састанак са министром просвете, Младеном Шарчевићем, и његовим тимом, на којем је било речи о томе да се крене у тестирање система учења на даљину и отклоне евентуалне сметње.

"Ми од 2017. године радимо на увођењу дигиталних наставних садржаја, дигиталних уџбеника и учионица у све школе у Србији. Kренућемо у тестирање да видимо како систем функционише и да отклонимо све евентуалне сметње", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је важно да систем буде спреман, уколико струка каже да треба да се затворе школе, да се настава настави путем дигиталних наставних садржаја.

"Тестираћемо, спремни смо, али прво слушамо струку", навела је Брнабић и истакла да се неће доносити политичке одлуке, већ мере које струка препоручи.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк