Вести

БРНАБИЋ: ДРЖАВА МОРА ДА ОДРЕДИ ПРИОРИТЕТЕ У САНАЦИЈИ ШТЕТЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Футогу да се штета од невремена у Србији мери стотинама милиона евра и да држава сада мора да одреди приоритете у санацији и надокнади штете, где су на првом месту домаћинства и стамбени објекти и школе како би ученици могли 1. септембра да крену у школу.

"Успели смо да попишемо прелиминарну штету. Имамо два приоритета за надоканду штете - стамбени објекти и домаћинства и основне и средње школе како би деца могла да крену на наставу 1. септембра, па здравствене установе и објекти јавне намене", рекла је Брнабић новинарима после обиласка угрожених подручја.

Брнабић је подсетила да је због невремена од 19. до 24. јула 13 локалних самоуправа прогласило ванредну ситуацију и нагласила да су најтеже погођени Бачка Паланка и Нови Сад које је обишла јуче и данас. 

"Имамо скоро 12 000 домаћинстава и стамбених објеката који су делимично или у потпуности уништени, као кућа породице Захорац у Бачкој Паланци, морамо да изградимо нову кућу, имају четворо деце", рекла је Брнабић и додала да је оштећено и више од 1.000 објеката јавне намене. 

Након обиласка Бегеча и Футога, где је посетила тешко оштећену Основну школу "Десанка Максимовић", Брнабић је истакла да је већ пописана штета прелиминарно.

"Знамо шта нам је чинити. Два су основна приоритета за надокнаду штете - стамбени објекти тј., домаћинства и основне и средње школе. Након тога следе здравствене установе", истакла је Брнабић.

Што се тиче задатака владе, навела је Брнабић, уследиће помоћ локалној самоуправи да се ураде записници, да се то даље проследи министарству за улагања и крене у исплату штете.

Брнабић је најавила да ће састанак Радне групе за санацију последица поплава бити одржан већ сутра, да би се проверило да ли је потребна додатна комуникација са локалним самоуправама и каквом динамиком иде исплата надокнаде штете.

 

У Бачку Паланку сам ишла да обиђем породице, најмање важна најава

Брнабић је истакла да је у Бачку Паланку отишла у недељу из људских разлога да би обишла породицу која је изгубила сина и породице које су изгубиле свој дом, као и да јој је најмање било важно да ли је посета била најављена или не.

"Ја сам јуче отишла у Бачку Паланку и за мене је то била изузетно тешка посета. Управо зато што се спекулисало, да ли ћу ићи, нећу ићи и када ћу ићи. Отишла сам људски да обиђем те људе и да разговарам са њима", навела је Брнабић у Футогу одговарајући на питање новинара зашто је њена посета која је била заказана за недељу отказана, а затим је отишла без медија у Бачку Паланку.

Брнабић је истакла да јој је најмање било важно да ли је неко пустио неку најаву или није.

"Што се тиче те најаве и демантија, не знам шта се десило", додала је Брнабић.

Поводом навода у неким медијима да је у четвртак требало да посети Бачку Паланку, Брнабић је рекла да је програм за четвртак и петак био унапред познат и да не зна шта се ту догодило.

"Заиста ми није било апсолутно на агенди и данас мислим да је потпуно небитно", рекла је Брнабић и подсетила да је у четвртак и петак била у Републици Српској поводом обележавања, како је навела, "највећег етничког чишћења на тлу Европе након Другог светског рата, злочиначке акције "Олуја".

Брнабић је истакла и да је јуче обишла породице које су изгубиле свој дом и које сада морају да живе негде другде са четворо малолетне деце, као и да је обишла породицу која је изгубила сина и изразила им саучешће.

Додала је и да је са житељима Бачке Паланке разговарала о томе шта још може да се уради.

На питање поводом разговора са учесницима протеста у Бачкој Паланци, Брнабић је навела да су се мештани жалили на "тромост општинске управе" и захтевали смену председника општине.

"Ја мислим да нико од нас  никада није видео овако невреме. И мислим да нико не може да разуме са чиме се суочава неки градоначелник или председник општине након тога. Да ли је могло брже или боље то не знам, биће анализе па ћемо видети", закључила је Брнабић.

Брнабић је додала да сви имају различите приоритете и да је на челницима градских управа да одреде који су.

"Јуче сам чула да је боље да нико није имао струју, него да је једно дете погинуло, са чим могу да се сложим. Али руку на срце и ако желимо да будемо искрени једни према другима, након 48 сати када немате струју, ви имате протесте", изјавила је Брнабић наводећи да су се јуче жалили грађани из Гроцке, приградских делова Вождовца и да се на томе ноћас радило.

 

Највећа одговорност да се врати нормалан живот после невремена

Брнабић је изјавила данас у Футогу да је сада после невремена најважније да се сваки дан ради на санирању последица, да људи добију кров на главом и деца школе, а да је смена председника општине Бачка Паланка најмањи проблем.

"Нико не бежи од политичке одговорности, најмањи проблем је сменити председника општине. Али се овде и сада ради о одговорности да вратите нормалан живот у свим местима, општинама, градовима погођеним невременом", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара поводом захтева учесника протеста у Бачкој Паланци да се смени председник општине.

Брнабић је додала да председника општине сматрају најодговорнијим за то што се десило у његовом месту - за суперћелијску олују, "која је уништила све и направила да градић у Србији изгледа као Бахмут".

"Председник општине је најодговорнији по њима и уместо да санирамо последице, да обезбедимо да сви имају кров над главом, да деца крену у школу, инсистираћемо на политичкој одговорности човека који се, у тренутку најгоре временске непогоде у историји овог дела Европе, нашао на челу општине и што неко мисли да нешто није довољно брзо урадио", указала је Брнабић.

Брнабић је питала и шта је онда крив градоначелник Новог Сада што је невреме уништило град и девастирало 18 основних школа, а шест делимично, што је ветар однео кров на читавој школи.

Нагласила је да сви заједно треба да седну и виде како да се санирају последице невремена, али да разуме да свако бира своје приоритете.

Додала је да јој је било невероватно што су се учесници протеста у Бачкој Паланци усудили да звижде сестри настрадалог дечака само зато што је замолила да се протест не политизује.

"Сада је изгледа најважније да се скуп политизује. У овом тренутку мој посао је да санирамо све ово и покушамо да обезбедимо да свакоме ко је нешто изгубио у овим непогодама то вратимо", истакла је Брнабић и изразила жаљење што ипак дечији живот није могуће вратити.

Додала је и да је потпуно уверена да политичари најближи народу - локална власт разуме и осећа лично колико је то тежак губитак.

"Само да санирамо сву штету, за последице политичке ћемо лако", нагласила је Брнабић и навела да јој то што није видела да се тражи било чија одговорност осим председника општине Бачка Паланка до кога, како је додала, постоји читав низ одговорних за нисконапонску мрежу, говори да је реч о политичком скупу.

На питање новинара шта је то када негира политичку одговорност председника општине или кризног штаба, а олуја је била пре месец дана у којој има и страдалих, а штета и даље није санирана и високонапонски каблови нису уклоњени, Брнабић је питала како неко мисли да штета може да се санира за десет дана или две недеље.

"Како мислите да за то време ставимо нове кровове, клупе, зидове, да домаћинству за 10 дана направите кућу, да пут који је однела вода изградите за десет дана,", навела је Брнабић и позвала све да виде да ли ће и у осталим земљама, попут Словеније све бити санирано за две недеље.

Што се тиче питања везаног за каблове који нису склоњени са улица Бачке Паланке, Брнабић је рекла да је добила сва уверавања од ЕДБ, ЕПС и јавног комуналног предузећа, председника општине, да то није тако како се чује у јавности.

Постоје каблови који висе и који припадају пошти, рекла је она.

Брнабић је навела да је нетачно да нико није притекао у помоћ Новом Саду и Бачкој Паланци, јер да је тако та места не би сада имала струју, не би било рашчишћено дрвеће које је попадало, а и не би била пописана штета.

Брнабић је подсетила да је Бачку Паланку пре ње посетио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, наводећи да је тој општини послата помоћ и механизација.

"Желим посебно да захвалим припадницима добровољних ватрогасних удружења, јер су се и они ангажовали, као и приватним фирмама које су ангажовале своју механизацију без икакве надокнаде да би помогли", додала је Брнабић.

Указала је и да ако би подношењем личне одговорности могла да врати дете које је страдало у невремену у Новом Саду, или било које дете, да би то и учинила.

"Мислим да треба да учимо из овога што је урађено и да видимо шта додатно треба да урадимо. Видећемо када се ураде све анализе шта је могло да се уради додатно", закључила је Брнабић.

Додала је да ће сви за које се утврди да су одговорни морати да сносе одговорност, јер штета још увек није санирана и да није никакав проблем да људи протестују и траже политичку одговорност, али да најпре мора да се утврди ко је одговоран.

"Никакав проблем да људи протестују, да траже политичку одговорност, то је све ствар демократског дијалога и норми. Само да пустимо да се утврди чија је одговорност. Ја не могу да кажем ни за те људе из Електродистрибуције, они су радили и без сна, они су се убили од посла, ја верујем да су учинили све што су могли да учине. Шта сада да радите, осим да анализирате то на најозбиљнији могући начин и да видите шта може другачије да се уради", додала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг