Вести

БРНАБИЋ: ДИПЛОМАТСКИМ СРЕДСТВИМА ПОКУШАВАМО ДА СЕ ИЗБОРИМО ЗА МИР

Срби на барикадама својим достојанственим понашањем помажу Београду да покуша да на дипломатски начин дође до неког решења ове ситуације, рекла је за ТВ Пинк председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је упутила велики поздрав нашем народу на Косову и Метохији, зато што се, како каже, достојанствено боре и не наседају на провокације, чиме, додаје, помажу и Београду да свим дипломатским средствима покушају да се изборе за мир и за основна људска права Срба на КиМ.

"Ту се не говори сада о неким ширим правима. Они заиста траже само минимум минимума, базична људска права. Имате Дејана Пантића који данас, ево 12 дан у притвору, а који је, реално је рећи, киднапован, зато што не постоји други назив и другачија дефиниција за оно што је њему учињено", рекла је Брнабић.

Како каже, мисија ЕУЛЕКС-а на КиМ је управо тамо да би обезбеђивала владавину права и нека основна људска права.

"Имате шефа мисије ЕУЛЕКС-а који је 15. децембра рекао да не зна где је он. Не знају ни да ли је примио лекове, рекли су да не знају ништа о њему, при том је то њима све у реду", рекла је Брнабић.

Истиче да је та територија под међународним надзором, а нико се, како додаје, не нађе да каже како то није нормално.

"А на све то имамо бруталне и безобразне изјаве немачког амбасадора на КиМ, који нам шаље јучерашњим интервјуом бар пет важних порука. Прва је да су барикаде нелегалне. Нелегално је то што Срби траже имплементацију Бриселског споразума и Заједницу српских општина. Друга порука је да се оне морају уклонити јер долази Божић. Не разумем зашто? Прошао је и Свети Никола који је многим Србима једнако важан, па се ништа није променило", рекла је Брнабић.

Како каже, њему је важан његов Божић, да би он могао да оде кући да мало одмори, па му сметају барикаде. Додаје, њих не занима то због чега су барикаде и где су ти сви наши ухапшени људи.

"Следећа порука коју сам чула јесте та да је захтев, како они кажу, захтев Александра Вучића, иако Влада стоји једногласно иза њега, за повратак српских снага на КиМ, апсолутно апсурдан и неприхватљив. Дакле, на тај захтев треба да одговори КФОР који се није изјаснио, али зато немачки амбасадор каже да је неприхватљив. Ко је он да се јавља да говори о томе шта је у складу или није у вези са Резолуцијом 1244", рекла је Брнабић.

Истиче да они на себе преузимају и улогу КФОР-а и Савета УН.

Како каже, нека прочита Резолуцију 1244 па онда нека прича о томе шта је апсурдно и неприхватљиво.

"Четврта порука коју нам је дао амбасадор Немачке јуче јесте да ЗСО мора бити у складу са уставом Косова. Ако је нешто у складу са уставом Косова, зашто онда преговарамо о томе? Не, и они знају да у складу са Бриселским споразумом то није тако", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да они поново улазе у улогу коју им нико није дао.

"Пета порука је да подржавају Приштину. Они су рекли да Немачка у потпуности стоји уз Приштину по свим ставкама", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: ТВ Пинк