Вести

БРНАБИЋ: БОРБА ЗА РАВНОПРАВНОСТ НЕ ПРЕСТАЈЕ

Поводом међународног празника, Дана жена, у музеју књиге "Адлигат" отворен је Салон нобеловки уз присуство председнице Владе Србије, Ане Брнабић, амбасадора земаља добитница, шефа делегације ЕУ у Србији, Сема Фабриција, и поверенице за заштиту равноправности, Бранкице Јанковић.

Брнабић је овом приликом говорила о непрестаној борби за равноправност, као и о великом доприносу жена у друштву.

"Борба за равноправност не престаје и можемо рећи да смо далеко догурали, али и да је много борбе пред нама. Данас смо изабрали тему која на својеврстан начин то и показује. Не само тема женског стваралаштва, него и тема Нобелове награде", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Нобелова награда показатељ тога колико су жене у свету још увек у подређеном полажају и указала на чињеницу да је свега 15 добитница овог признања. "Од шведске књижевнице Селме Лагерлоф, прве нобеловке прошло је 110 година, а од тада до сада добило их је само 15. Охрабрујуће је да се број повећава последњих 30 година", рекла је Брнабић.

Нобеловa наградa за физику, пре две године, је након 55 година додељенa тек трећој научници, а актуелна нобеловка за економију је друга жена до сада. "Једина област у којој је већи број жена у односу на књижевност је Нобелова награда за мир, што говори колико жене имају да дају разума и памети овом свету", рекла је Брнабић.

С обзиром да Србија још увек нема нобеловку за књижевност, Брнабић је издвојила неколико жена које су у Србији женама "показале правац и утрле пут за родну равноправност".

Подсетивши на богату и бурну историју прве жене архитекте Јелисавете Начић, Брнабић је рекла да је њен необичан живот увек био вођен личним уверењима и слободи без страха.

"Одважна и неустрашива жена је инспирисала многе друге да се баве професијама које су биле резервисане до тада за мушкарце, али и да пре свега живе слободно и раде оно што воле", рекла је Брнабић и поменула и Kатарину Ивановић, прву сликарку и академика, Марију Магу Магазиновић, модерну балерину и новинарку, Драгу Љочић, прву жену лекара, Милену Марић Ајнштајн, научницу, Милунку Савић, хероину ратницу и многе друге.

 

Пратимо препоруке стручњака, нема места за панику

У овом тренутку нема потребе за отказивањем великих јавних догађаја због корона вируса, рекла је Брнабић и навела да она о томе не одлучује.

"Ја не одлучујем о томе. Ја као председница владе пратим препоруке стручних органа, ресорног министарства, стручних служби. У овом тренутку нема потребе за отказивањем таквих догађаја, ако буде било потребе ми ћемо заиста одговорити на то одмах", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла, након отварања Салона нобеловки, да ће се државни органи одговорно понашати у вези са корона вирусом и да нема места за панику.

"Стручне службе раде сваки дан, ако буде било потребе реаговаћемо", рекла је Брнабић одговарајући на питање да ли треба отказати велике јавне догађаје у Србији због корона вируса.

 

 

Извор: Танјуг