Вести

БРНАБИЋ: БЕЗ СОЛИДАРНОСТИ, ЕПИДЕМИЈА НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ ПОБЕЂЕНА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић апеловала је на грађане да слушају препоруке државе и стручњака за смањење ширења корона вируса и истакла да ће у супротном бити уведене драстичније мере, међу којима су и потпуна забрана слободе кретања и полицијски час.

Брнабић је рекла да је данас у главном граду видела велике гужве у саобраћају и на улицама и истакла да грађани нису довољно озбиљно схватили и слушали препоруке председника државе, премијера и стручњака.

"Молим вас на самодисциплину, посебно старије суграђане, немојте да излазите напоље. Немојте нас терати да уводимо полицијски час и да војску и полицију изводимо на улице и у потпуности забранимо слободу кретања. То је најдрастичнија могућа мера и ни ја ни председник не бисмо желели да је имплементирамо", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да ће, ако се таква ситуација настави, у наредна два дана морати да буду предузете драстичније мере, а то је и додатно ангажовање МУП и Војске Србије.

"Добићу данас извештаје и из других градова, урбане средине су најугроженије, ако је и у другим градовима овако, онда је то поражавајуће", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је јутрос на улицама Београда и у саобраћају видела велике гужве и велики број старијих суграђана на улицама, пекарама, продавницама.

"Молим вас да сви преко 65 година схвате најозбиљније и због вас и здравственог система. Морамо да се трудимо да контролишемо ситуацију, како би број заражених био сведен на минимум, односно на онај број који наш здравствени систем може да прими и обради", рекла је Брнабић.

Истакла је да без солидарности, епидемија не може да буде побеђена.

Премијерка је рекла и да је до сада у Србији регистровано 55 случајева новог корона вируса.

Од њих је 28 особа на кућном лечењу, који су стабилно.

Од пацијената који се лече у медицинским установама, две особе су на респираторима и у тешком стању.

"Тренутно имамо ситуацију под контролом, што не значи да ће тако остати. Уобичајено је да се око 15 дана од појаве вируса драстично креће да расте број и очекује се најјачи ударац на здравствени систем", рекла је Брнабић.

 

Границе затворене од 22, утицаће на привреду

Брнабић је изјавила да су од недеље од 22 сата у потпуности затворене границе Србије и поновила да у земљу не могу да уђу странци сем дипломата и њихових породица, као и они са боравишним дозволама.

"Нема изузетака сем ако се ради о медицинском особљу или ако смо их ми позвали, попут здравствених радника из Кине који долазе да нам помогну", рекла је Брнабић.

Како је рекла, границе ће остати отворене за грађане Србије који долазе из иностранства, с тим што ће морати у карантин и самоизолацију од 14 дана, уколико долазе из земаља где је жариште епидемије, попут Италије и Шпаније.

Брнабић је најавила да ће данас разговарати са министрима здравља, унутрашњих послова, одбране и државне управе и локалне самоуправе Златибором Лончаром, Небојшом Стефановићем, Александром Вулином и Бранком Ружићем, о пуној примени карантина и самоизолације.

"Јер наши људи који долазе немају дисциплину и могу да угрозе своје породице, пријатеље, комшије. Позвала сам и градоначелнике Београда, Новог Сада и Ниша да видимо како да примењујемо самоизолацију", рекла је Брнабић.

Брнабић је као пример навела једну породицу из Аустрије која је приватним авионом слетела и која је рекла да имају састанак у Влади, а да је после провере те информације, породица послата назад у Аустрију.

Како је рекла, најважније је да војска и полиција буду тамо где су најпотребнији - на границама, болницама и на улицама.

"Молим вас за самодисциплину, посебно старије. Немојте нас терати да уводимо полицијски час и забранимо слободу кретања. То је најдрастичнија мера коју ни ја ни председник (Александар) Вучић не би волели да имплементирамо", рекла је Брнабић.

Како је рекла, урбане средине су најугроженије, али ако је и другде као и у Београду, где има доста људи и старијих на улицама, то је поражавајуће.

"Молим вас седите кући. Београд је град у коме имате услуге физичке производње, производних трака и имате овакве гужве. Верујем да 70 одсто људи може да буде у кући и ради у кући, то нам је била препорука. Борба за здравље и животе старијих се одвија данас. Морамо да победимо, а затим наставимо живот. Важно је да сви који могу раде од куће", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала и да ће епидемија имати огроман утицај на привреду и додала да су већ сада неки сектори мртви попут туризма и хотелијерства, као и да ће Влада настојати да отклони последице.

"Оставили смо границе за камионе, за увоз сировина и извоз производа. Инфраструктурни пројекти се настављају до даљег, докле буду могли. Што боље време буде биће нам лакше да се носимо са вирусом", рекла је Брнабић, истичући да је први циљ да се заштите старији грађани, а други да се заштити здравствени систем.

 

Од сутра почиње настава на јавном сервису

Брнабић је најавила да ће настава на јавном сервису почети у уторак и да су сви материјали и предавања снимљени.

Како је рекла, настава ће бити на РТС-3 каналу, РТС планети и уз помоћ дигиталних уџбеника.

"Министарство просвете у сарадњи са тимом људи обавештаваће грађане и децу и све грађане. Данас је дан за информисање и припрему, од сутра почиње настава, бићете информисани о свим њеним аспектима", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, тренутно се разматра како да се уведу тестирања и да се на објективан начин уведу тестирања.

Оно што је важно, рекла је Брнабић, јесте да упис деце у вртиће, основне школе и средње школе и студената неће трпети јер је од ове године уведен електронски упис.

"Продужићемо неке рокове да би помогли неким људима који се не осећају сигурно да то ураде електронски. Ту ће бити обезбеђени и кол центри и неће бити проблема", рекла је премијерка.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва