Вести

БОЖИЋ: НАСТАВЉАМО СА РАЗВОЈЕМ НАШЕ СРБИЈЕ

Када сумирамо утиске последњих година, можемо се присетити мигрантске и корона кризе коју смо као и ову енергетску успешно обуздали трудећи се да се њени ефекти најмање одразе на грађане Србије. Исто тако, сматрам да је стабилна ситуација у земљи резултат напора председника Александра Вучића, рекла је заменик председника Народне скупштине Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Сандра Божић.

* Како би оценили 2022. годину? Шта је на Вас оставило најјачи утисак и по чему ћете памтити годину?

- Немиле сцене догађаја у Украјини остављају мало простора за било какав утисак поред сукоба. Међутим када говоримо о политичкој ситуацији у Србији конкретно, сматрам да је формирање новог сазива НСРС и Владе најзначајнији догађај у години коју ће цео свет памтити по енергетској и безбедносној кризи. Када сумирамо утиске последњих година, можемо се присетити мигрантске и корона кризе коју смо као и ову енергетску успешно обуздали трудећи се да се њени ефекти најмање одразе на грађане Србије. Исто тако, сматрам да је стабилна ситуација у земљи резултат напора председника Александра Вучића, Владе Републике Србије и свих нас из Српске напредне странке који смо грађанима обећали мир и стабилност, које ћемо чувати неприкосновено. Уједно те две речи могу и описати овај период, јер колико год он био турбулентан на међународном плану, Србија је успела да те турбуленције амортизује и обезбеди својим грађанима наставак просперитета и бољи стандард живљења.

* Да ли је могло нешто више да се уради пошто смо били у изборној години?

- Сматрам да увек можемо и морамо да урадимо и више од онога што смо зацртали. Јер да нисмо сањали велике снове онда када смо основали Српску напредну странку пре скоро 15 година, данашњи резултати би остали недосањани сан. Не могу да замислим Србију без преко хиљаду километара изграђених и реконструисаних путева и ауто-путева, изграђених и реновираних здравствених објеката, на стотине отворених компанија. То су резултати којима се поносимо. Избори представљају питање демократичности једног друштва, а тренутна Влада је континуитет претходној што је резултирало изванредним успесима које је Србија постигла у претходном периоду. У сваком другом случају да немамо стабилну политичку ситуацију, политичка превирања водила би ка нестабилности, а то су грађани највише платили за време кризе 2007. и 2008. године, где смо имали неодговорне политичке лидере који нису имали храбрости, али ни мудрости за велике и значајне политичке одлуке.

* Који су приоритети у 2023?

- Тренутна економска и енергетска криза умногоме је утицала на спровођење и пројектовање дугорочних планова. Јавност је имала прилику да се упозна са буџетом за 2023. годину и верујем да ће Влада и министар финансија Синиша Мали успети да реализују све зацртане планове. Најважније је да сачувамо економску стабилност и наставимо са капиталним улагањима. У том смислу охрабрује план Владе да ће наредна година започети са повећањем плата, као и пензија, које ће у збиру бити веће него икад у историји. То је најмање што смо дужни нашим грађанима, а посебно пензионерима који су увек подносили највећи терет. Некако ми се чини да путеви и инфраструктура остају као сведок напретка и највише значе грађанима, зато као најважније пројекте видим наставак изградње брзе пруге до Суботице, Моравски коридор, Дунавску магистралу и остале саобраћајнице које ће додатно развити нашу привреду и повезати све крајеве наше лепе земље. Управо је развој путне инфраструктуре услов модернизације и наставка напретка наше привреде и отварања нових радних места, тиме и могућности да и на даље повећавамо плате и пензије и наставимо са развојем наше Србије.

* Да ли сте као посланица, представница народа, задовољни путем куда иде Србија?

- Када сте представник народа најбољи показатељ пута којим иде земља јесте поверење које добијете на изборима. Председник Србије Александар Вучић и Српска напредна странка на сваким изборима имају све веће поверење грађана Србије и оно је од 2012. године на највишем нивоу. Зато сматрам да је то најбољи показатељ напретка и пута којим Србија иде. Тешко је замислити да бисмо имали убедљиву подршку народа да иза тога не стоје историјски резултати које смо успели да остваримо за само 10 година. Из тог разлога мени је велика част да испред СНС, а ове године и са позиције потпредседника Скупштине, представљам глас народа. Највећи подстрек да наставим овим путем представљају поруке подршке које добијам свакодневно путем друштвених мрежа, али и у интеракцији са грађанима.

* Нашли сте се на мети напада дела опозиције. Колико је тешко ности се са таквим притисцима као жена?

- Свесна сам свих изазова које бављење политиком са собом неизоставно носи. Притисци и спинови опозиције су покушај дискредитације у недостатку политичких аргумената и мени је то и више него јасно. То је показатељ потпуне немоћи, политичке инфериорности и недостатка политичког талента. Не дотичу ме ни најмање! Да сам направила било какву грешку, искрено бих се извинила и не би ми било право, јер сам тако васпитана. Часно и поштено! Стојим иза сваке своје изговорене речи, увек! Како каже човек којем се у политици и животу највише дивим, нека свако ради свој посао. Јасно је свима да се питања жена подмукло политизују и злоупотребљавају. Надам се да то неће обесхрабрити будуће учеснице политичког процеса, већ да ће им бити додатни мотив да се против оваквих појава у политици заједно боримо. Политика , управо захваљујући Александру Вучићу, није више само мушки посао.

* Због чега опозиција удара на све што власт ради, а и сами су сведоци да Србија данас боље стоји него када су они владали земљом?

- Сви ти напади који долазе из опозиције представљају очајнички покушај да се оспори све добро што Александар Вучић И СНС раде за Србију. Највише жалим због тога што посланици опозиције немају осећај да поред ставова своје странке представљају и грађане Републике Србије. Имали смо прилику да видимо како покушавају да се уместо аргументима физички обрачунају са својим неистомишљеницима у посланичким клупама што сматрам за јако лош потез који даје ужасан пример обрасца понашања у друштву. Исто тако поносна сам што посланици СНС нису насели ни на једну провокацију опозиционих посланика, а све су то били ударци испод појаса, спортским жаргоном речено. Посебно отужна ствар у наступима опозиционих посланика јесте то што се пред међународним представницима постављају као критичари и непријатељи сопствене земље.Показали су своју неспособност у управљању земљом и народ је то јасно препознао онда када их је послао у политичку историју. Остаће упамћени једино по томе што су земљу довели до просјачког штапа и уништили све чега су се дочепали.

* Како вам се чини ситуација на КиМ? Да ли стране силе и Аљбин Курти земљу увлаче у сукоб и да ли може доћи до ескалирања сукоба на КиМ?

- Увек је боље да преговарамо и 1000 година него један дан да ратујемо. То је основни постулат с којим се иде пред представнике највећих светских сила које очигледно имају по овом питању, своје интересе. Ти преговори су често нарушени неконструктивним понашањем представника привремених приштинских институција, али наша снага се огледа управо у томе да не наседамо на провокације колико год били политички, економски и војно јачи они који журе, очигледно, да “реше“ питање тзв. Косова пре него се крене у решавање питања Украјине. С друге стране сви су могли да виде на који начин се Аљбин Курти односи према преговорима и то је далеко од помирљивих тонова и конструктивног понашања. Курти одувек негује тоталитарне и терористичке идеје, које сада уз подршку запада изводи и у пракси. У супротном не би било барикада Срба на северу КиМ који су сатерани у ћошак после све учесталијих напада и хапшења или прецизније речено отимања. Слике које долазе са барикада свакога брину, уместо са породицама српски народ је принуђен да дане уочи празника проводи напољу усред зиме. Бринући о својој безбедности и безбедности и животима своје деце. Председник Александар Вучић јасно је ставио до знања да Србија неће дозволити нова страдања и прогоне српског народа. Борићемо се за мир и поред свих притисака којима смо изложени свакодневно и нећемо се крити од светских моћника, али ћемо бити довољно одговорни да позовемо на сталоженост, здрав разум и поштовање и испуњавање обавеза из закључених међународних споразума који су основни постулати међународних односа и међународног права, за које смо данас сигурни да је срамно прегажено и примењује се селективно и по потреби.

* Како видите ситуацију на КиМ у 2023.години ?

- Тешко је данас претпоставити на који начин ће се ситуација на Косову и Метохији на даље развијати. Верујем у председника Александра Вучића и његову мудру политику која нам је донела године највећег просперитета Србије.

* Да се окренемо и празницима, како волите да проведете новогодишње празнике? И чега се сећате из детињства када је нова година у питању?

- Нову годину и Божић традиционално проводим у кругу породице.То су заједнички моменти који су драгоцени и резервисани за оне најмилије. Свакодневница нас удаљава и сваки слободан моменат користимо да будемо заједно. Празници ме увек подсећају на мирисе богате мамине трпезе и свечану домаћинску атмосферу за коју је увек био задужен мој отац. Подсећа на безбрижност детињства, поклоне и нове почетке. За мене су одувек ови празници били најдражи део године.

* Важите за једну од најлепших жена у политици. Ко је по Вама најбоље стилизован у Скупштини?

- Хвала на комплименту, по мени је свака жена лепа и посебна на свој начин. И та лепота нема много везе са спољашњим изгледом. Са годинама то постаје све јасније. Моје драге колегинице су заиста све увек пристојне и сведено обучене, онако како и налаже Кодекс понашања народних посланика. Ипак бих издвојила оперске диве Јадранку Јовановић и Наташу Тасић-Кнежевић које носе једну посебну грациозност и уметнички израз који ми се допада.

* Шта би сте пожелели себи, а шта нашим читаоцима у новој години?

- Иза нас је турбулентна година, свет се суочио са разним изазовима за које после короне и није био спреман. Много ће нам снаге, стрпљења и мудрости бити потребно како бисмо превазишли све изазове, ризике и претње са којима се и читав свет суочава. Ипак, рекла бих, из ове године излазимо и јачи и снажнији. Уверени да смо спремни да заштитимо интересе наше државе и грађана.

У Новој години грађанима Србије желим пре свега добро здравље, личну и породичну срећу и мир.

- Све оно што бих пожелела и себи и својој породици.

 

 

 

Извор: Пинк.рс