Саопштења

ОРЛИЋ: БЕЗ СРБИЈЕ НИКО ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА ОДЛУЧУЈЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 17.02.2020.

 

Владимир Орлић

члан Председништва Српске напредне странке

 

Пуних 12 година прошло је од насилног, противправног и једностраног проглашења измишљене "независности" такозваног "Косова". Овај антисрпски пројекат, утемељен на злочину и сазидан на неправди, опомиње нас и данас: на све опасности које Србији прете уколико дозволи да поново буде слаба као те 2008. године.

Светски моћници показали су нам тада да политичка нестабилност у Србији има високу цену, да власт кукавица забринутих само за сопствену корист и каријеру представља највећу могућу опасност по државне и националне интересе. Бивши режим, растрзан у бесомучној међусобној борби за власт између Тадића и Коштунице, заокупљен Ђиласовим приватним бизнис интересима, осакаћен Јеремићевим незнањем и каријеризмом, тешко ограничен неспособношћу, незаинтересован за народ и потпуно огрезао у корупцију, реаговао је на цепање државе срамним погодбама за свој интерес и - забијањем главе у песак. А цену је платила цела Србија. Уместо власти која није смела ништа конкретно да предузме, бегунаца у Румунију и састављача закаснелих и јалових саопштења, испаштао је читав народ, највише они који живе на Косову и Метохији.

Из тих изазова научили смо: да правде за нас има само онолико колико смо у стању да се сами за њу изборимо. Да ће нас сви други поштовати тек уколико покажемо да поштујемо сами себе. И да све ведете бившег режима ценимо по томе како су се понашали тада, да им тај себичлук и кукавичлук никада не заборавимо. Те смо лекције као народ добро савладали и упамтили.

И баш зато данас јасно саопштавамо: антисрпски пројекат лажне државе је неуспешан, јер му се данашња Србија супротставила са значајним успехом. Србија коју предводи Александар Вучић и Српска напредна странка, потпуно другачија од оне из 2008. године, показала је да уме да заштити своје интересе, покаже да има кичму и избори се за свој народ. Та држава спроводи политику којом је тзв. "Косово" спречено у намери да постане члан бројних међународних организација, политику којом је до сада повучено 18 признања тзв. "Косова", државни интерес заштићен је у УН, а српском народу на КиМ обезбеђена подршка као никада раније. То је политика народног јединства и слоге, којом је коначно обезбеђено да се глас Србије поштује и да свима у свету постане јасно - без Србије нико више не може да одлучује о Косову и Метохији.

Коначно, то је политика дијалога и борбе за компромис, рационална и мудра, она која пажљиво гради економске интересе, стрпљиво јача своје позиције и чува мир - и себи, и другима. То је политика победа, уместо пораза. Политика самопоштовања и борбе за резултат, коју је установио лично Александар Вучић, и којој подршку даје апсолутна већина народа у Србији данас. И потпуно је јасно зашто је та подршка најубедљивија управо - на Косову и Метохији.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА