Вести

ЂОРЂЕВИЋ: СВИ ЗАРАЖЕНИ У ГЕРОНТОЛОШКИМ ЦЕНТРИМА СУ СА ЛАКШОМ КЛИНИЧКОМ СЛИКОМ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, изјавио је да је епидемија корона вируса одложила реконструкцију домова за старе у Звечанској улици, на Бежанијској коси и у Новом Саду, али да ће се и то завршити.

Ђорђевић је рекао и да је циљ да сви домови буду "пресвучени" у боље рухо.

"Желимо и изградњу вртића у близини домова за старе да имају заједничко двориште. Имамо неке нове идеје које су у свету дали добре резултате", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је говорећи о раду на црно рекао да је појачан инспекцијски рад, али да и радници морају да докажу да их послодавац не плаћа.

Према његовим речима, докле год нема друге стране као партнера, не може ништа да се докаже.

"Плаше се због неког ранијег периода када инспекција није излазила или ако је излазила није било проблема за послодавца већ за раднике. То се променило", рекао је Ђорђевић.

 

Очекујем побољшање у домовима у наредним недељама

Ђорђевић је изјавио да је у домовима за старе оболело укупно 268 корисника и 78 запослених, али да су сви лакши клинички случајеви.

Ђорђевић је рекао и да у наредним недељама очекује побољшање ситуације.

"Наше правило је да лакше стављамо на листу оболелих а теже скидамо са ње. Од запослених велика већина њих се заразила док су били одсутни, а откривено је да су заражени, јер имају дужност да по повраткиу ураде ПЦР тест. Они нису ни улазили у домове, самим тим нису угрожавали кориснике", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је додао да за сада није дозвољен улазак у домове због актуелне ситуације, али када буде тренутак и то ће бити дозвољено.

Ђорђевић је додао да корисници у сваком тренутку, ако немају мобилне телефоне, уз помоћ запослених који их имају могу да се чују или виде са најближима.

Kако је рекао, још на почеку епидемије Министарство је поступило по инструкцији о понашању када је неко позитиван и поделило је зоне по црвеној, наранџастој и зеленој зони, односно по томе да ли је неко позитиван, потенцијално заражен или негативан на корону.

"Уходали смо се и сада правовремено регаујемо. Једини начин како се уноси вирус у Домове је преко запослених, од којих неки немају симптоме", рекао је Ђорђевић.

 

Нема вируса у Домовима за незбринуту децу

Ђорђевић је рекао да у Домовима за незбринути децу нема корона вируса, али да у неким градовима вируса има у хранитељским породицама.

"И ту имамо комуникацију с локалним самоуправама, које реагују и измештају дете у другу средину", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је негирао наводе да ратни ветерани не добијају надокнаду и најавио да ће од 1. јануара када почне примена новог закона, они имати већа права, као и да ће се гледати да се она још више прошире.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва