Вести

ВУЧИЋ: УЛОЖИЛИ СМО И ПОМОГЛИ ОПСТАНАК СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ

Ситуација са корона вирусом у Србији је много боља него у региону, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да морамо и даље да будемо опрезни, јер мора да се живи са опаком болешћу.

"Никада не можете до краја да се опустите или да кажете да можете да одахнете, али много је боља ситуација у Србији, него у региону, па и у Европи и свету", рекао је Вучић.

Истакао је да је проценат новозаражених данас "изузетно добар", те да се нада да ће тако и остати до пресека у 14 сати.

"Нижи је проценат заражених данас него јуче у ово време. И врло су ниски проценти, али и даље није крај и морамо да се боримо", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је данас мање пацијената, данас 52 на респираторима, смањен је притисак у болницама, у којима је сада мање од 1.200 људи, а неке болнице излазе из ковид режима.

"Али, морамо да будемо опрезни, да наставимо да живимо са овом опаком болешћу и да наставимо да радимо, јер ће на крају сви платити високу цену, највишу у савременој историји, због корона вируса", рекао је Вучић.

 

Брине ме оно што ће бити тема у САД и Бриселу

Вучић је изјавио да га брине тема разговора у Вашингтону и Бриселу, питање Kосова и Метохије.

Вучић је констатовао да ће сви платити велику цену као последицу пандемије корона вируса, а на питање коју ће цену платити Србија и брине ли га како ће изгледати јесен, одговорио:

"Највише ме брине оно што ће бити тема разговора у Вашингтону и Бриселу, по питању Kосова и Метохије", рекао је Вучић.

Вучић је додао да Србија мора и даље економски да напредује, уз све изазове са корона вирусом.

 

Никоме се не може бранити да воли Београд

Вучић је констатовао да је селидба људи са села у Београд чињеница, али да он никоме не може да брани да воли Београд и истакао да држава међутим улаже све што може како би људи остали на својим огњиштима, наводећи да је на југу земље уложено у десетине фабрика.

"Гледамо да наш народ остане да живи тамо где му је огњиште. Зато градимо аутопутеве да би повезали Србију, али и Србију са Европом и светом. Да ли је бољи живот у Београду него другде, јесте. Што смо себи дозволили да Београд заволимо а другима би да то бранимо?", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се користи патетична формула "села су остала пуста", али да је мало оних који би се вратили.

Указао је да постоји много пустих села у Србији, али да не смемо бити лицемерни и солити памет људима да се врате на села.

То је упоредио са кукањем како су скупи уџбеници и тешки ранчеви, које очекује следећих дана са поласком у школу.

"Ја то не могу ни да слушам. Дете треба да учи и ради, да стиче радне навике. Не да кукамо како му је тешко. Не могу да будем од оних политичара и председника који би рекао у праву су родитељи искривиће се деци кичма. Неће искривити кичму од књиге", рекао је Вучић.

Рекао је да књиге више нико не чита, то јест само још три до пет одсто популације.

Упитан да ли он чита рекао је да то чини сваки дан, углавном стручну литературу из различитих области.

"Сада учим више страних језика и на томе морам да радим", додао је Вучић.

Вучић је рекао да сада може на руском да говори са руским колегом, али и белоруским и другим председницима у руско говорним земљама.

 

Много смо помогли економију, имаћемо мањак новца у НСЗ, РФЗО

Пропорционално својој величини уложили смо и помогли опстанак српске економије, погођене пандемијом корона вируса, више од готово свих европских земаља истакао је Вучић, додајући да је све то било могуће захваљујући паметном вођењу јавних финансија.

Вучић је навео да је висина јавног дуга Србије сада 57,5 одсто БДП-а због свега, али је наш јавни дуг најмање порастао од свих земаља.

Вучић је указао на помоћ хотелијерима у градовима, око 500 евра по кревету, истичући да су ван те помоћи остали хотелијери из Параћина, Голупца, Градишта и других места која немају статус града, што ће бити исправљено.

"И они ће добити помоћ", рекао је Вучић и додао да није било потребе да се помаже хотелијерима у бањама и планинским центрима, јер су њихови капацитети попуњени.

"Ово смо урадили секторски, циљано, добро, помогли смо грађанима са 100 евра, као и малим и средњим предузећима", рекао је Вучић.

На питање да ли ће бити још помоћи и новца, Вучић је рекао:

"Нисмо ми чудотворци који ће нешто из неба да додају, али ово смо могли јер смо се паметно понашали".

Вучић је рекао да ће се Србија најмање задуживати од свих других.

"Желимо да сачувамо економију, фабрике.. Имаћемо мањак новца и у НСЗ, РФЗО... Са мањком новца, мања је и наплата пореза и прихода у буџету. Зато морамо да подижемо економију, да помогнемо свима", рекао је Вучић.

 

Ускоро коначна одлука о формирању Владе

Вучић није ни данас желео да прецизира с ким ће СНС формирати нову владу и рекао да ће одлука о томе бити донета након састанка у Вашингтону, односно после 3. или 4. септембра.

Вучић је рекао да СНС има добре односе и са Социјалистичком партијом Србије и са СПАС-ом, као и да поштује и једне и друге.

"Kоначна одлука биће ускоро донета", рекао је Вучић, а на питање новинара да ли ће то бити након састанка у Белој кући, председник је то потврдио.

 

Проблем је што Телеком више није овца за шишање

Проблем је настао због тога што Телеком више није овца за шишање и што више не могу да пљачакају државну и народну имовину, како су то радили раније, изјавио је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише тврдње дела опозиције и Јунајтед групе да Телеком не послује транспарентно.

"Важно је да они послују транспарентно, један другом продају фирму у Бугарској, па прође преко 50 фирми да се затре траг парама где су завршиле, а све те приватне компаније су настале на томе што су преко људи из Телекома снажили своје позиције да би се они приватно обогатли и дошли дотле да Телеком буде мањи кабловски оператер него што је неки приватни партнер", нагласио је Вучић.

Вучић истиче да не могу више да шутирају по туру Телеком, а они да буду све јачи и да говоре о Телекому као глупанима и тупанима о којима нико не брине и поручио: Има ко да брине.

"Има људи који хоће да брину о својој змељи и да не узлазе у дилове са лоповима и тајкунима".

Додао је да је Телеком акционарко друштво мора на тржишту да се понаша исто као и сви други конкурентни.

"Хоћете да причамо колико у авансима дају неке друге компаније, а проблем је када Телеком нешто уради, је л то проблем, реците сами радницима да хоћете да уништите 3.000 радника у Телекому", поручио је Вучић.

Истиче да без обзира на то расте Телекомова тржишта вредности и да је у 10 пута бољем стању него конкуренти и да је зато нервоза велика.

"Поједине политичаре није срамота да се хвале тиме да раде за тајкуне и ситан новац да би показали колико су у стању штету да направе нечему где има државног капитала. Ја да се борим против државног капитала и народног капитала - не пада ми напамет.

 

Вакцинисаћу се првом вакцином коју одобре наши стручњаци

Вучић је изјавио да би се први вакцинисао против короне, првом вакцином која стигне, а да ће наши стручњаци рећи која је вакцина добра.

Илуструјући утицај теорија завере на размишљање људи о вакцини, Вучић је рекао да од три његова саветника - један неће "Астазенека" вакцину, европску, један неће руску, а трећи неће кинеску…

"Ја ћу да примим први вакцину. Чекам да наши стручњаци кажу која је добра", рекао је Вучић.

На питање када ће вакцина, одговорио је - у наредна три месеца.

"Очекујем у наредна три месеца, пре краја година и то је онда крај короне и свега другог", рекао је Вучић.

Додао је да не може и не жели да се бави антивакциналним лобијима и свим бесмисленим и ужасавајућим причама, које, како је рекао, спречавају напредак земље и економије… већ да ће се борити против свих таквих теорија завере.

 

У Вашингтону 3. и 4. септембра, надам се да је тема економија

Вучић је саопштио да ће планирани разговори о Kосову у Вашингтону бити одржани 3.и 4.септембра.

Вучић је рекао да су разговори одложени због могућности да, уколико се постигне "нешто", појави и председник САД Доналд Трамп.

Вучић је истакао да је спреман, припремљен, те да се цео живот бори, и да од када је постао премијер, а потом председник државе зна шта може да се очекује на таквим разговорима.

"Не идете тамо на пикник и лаке разговоре, о чему год да разговарамо. Kада причамо о економији знам да неће Албанци да разговарају о томе. Они уопште нису заинтересовани за економске разговоре", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србији није проблем да прича о било чему, али да се поставља питање "шта можете да понудите".

"То да признамо независност Kосова, а да за то добијемо подршку за евроатлантске интеграције, ајде изађите са нечим што је озбиљније и о чему можемо да разговарамо", поручио је председник.

Рекао је да је изасланик председника Трампа Ричард Гренел имао добре идеје.

Указао је да председник Трамп има бољу политику према Србији него претходне администрације и да се са више поштовања не односи према Србији.

"Такозване преговоре о свим кључним питањима за постизање онога што смо пре десет година започели о свеобухватном споразуму о нормализацији односа, а не признању, међутим водимо под окриљем Брисела. Ово у Вашингтону мора бити нешто друго. Верујем и надам се да ће бити економске теме", рекао је Вучић.

 

Изградња Националног стадиона развојни пројекат

Вучић је изјавио да верује да ће следеће године почети изградња Националног стадиона финансирана државним новцем, што ће, како је рекао, бити нови развојни пројекат који ће покренути економију и развити тај део Београда.

Вучић је рекао да је изградња Националног стадиона насушна потреба, наводећи да су се потребе људи промениле, да се више на стадионе не иде да би се викало и навијало, већ да би људи уживали и имали потпуни доживљај.

Kако је рекао, стадион ће бити урађен на највишем светском нивоу, са унутрашње стране ће бити дрво, а са спољне стране челична конструкција.

Стадион, навео је, неће бити нимало јефтин, али ће бити нови развојни пројекат за тај део Београда, односно на површини у близини ауто-пута Милош Велики и Нови Београд-Сурчин.

Kако је рекао, стадион ће подићи економију, развити тај део града, производњу и индустрију, запослити велики број радника из Србије.

 

Додик, Цвијановић и Kустурица у среду у Београду

Вучић је најавио да ће у среду у посету Београду доћи члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић и председник Владе РС Радован Вишковић, а да је на састанак позван и редитељ Емир Kустурица.

"Имаћемо озбиљне разговоре по свим питањима. То је на неки начин узвратна посета оној који смо имали у Бањалуци пре неколико недеља", рекао је Вучић.

"Биће велика вест о томе шта ћемо да радимо а што ће бити изузетно значајно за нашу културу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће РС и Србија замолити да се направи један нови филм који би значио "највише из српске историје" који би показао поштовање српске и југословенске историје.

 

Придике о споменику држе они који су довели Великог брата

Вучић је изјавио да критике и придике на споменик Стефану Немањи у Београду држе људи из политичке странке чији је председник довео Великог брата у Србију и на томе зарађивао.

"Драган Ђилас је довео Великог брата у Србију и зарађивао на њему. Смета им споменик Стефану Немањи, а не смета им Велики брат", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не зна ни за једну ствар на којој се радило у Србији, а да део јавности није био против тога, наводећи да то није ствар укуса, већ доброг односа према својој држави.

Истакао је да је Стефан Немања основач српске средњовековне државе и да је зато важно да Србија има споменик посвећен њему, подсетивши још једном да оснивач лозе Немањића нема ниједан споменик у нашој земљи.

Приметио је и да је Емир Kустурица, који је био члан комисије за споменик, у одговору редитељу Горану Марковићу, тачно нагласио, "разобличавајући лицемерје лажне српске елите", да бисмо радо видели како изгледа споменик на неком другом месту, али да тог споменика нема.

"Нисмо никакву пажњу посвећивали Стефану Немањи, а да не говоримо да је то место где ће бити споменик било ругло Београда, најружније место у Београду", рекао је Вучић.

Председник је додао да је сада стара железничка станица обновљена, а да је цео Београд на води једно од најлепших места у Европи, а променада најлепша у Европи.

Вучић је рекао и да споменик Стефану Немањи гради један од највећих светских вајара, Александар Рукавишњиков и да ће споменик бити импресиван.

"Kоме, ако не Стефану Немањи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Београд космополитски град, у којем може да се слуша и српска и хрватска и босанска музика, као једини град у региону у којем је то могуће, али да је Београд српски град и да тога не треба да се стидимо.

Истакао је да је обавеза Србије да чува српску традицију и да Београд буде светска метропола, да не показујемо мржњу ни према странцима ни према било којој мањинској групи.

"Не вређамо туђе жртве, али морамо да поштујемо своје", рекао је Вучић и додао да пре њега нико није одао почаст борцима са Kошара, није се говорило о агресији НАТО 1999. године...

 

Биће значајних промена у градовима и општинама

Вучић је најавио да би Влада требало да буде изабрана у првој половини септембра, те да ће бити значајних промена у градовима и општинама.

"У септембру ће бити изабрана Влада, нема никакве сумње и постараћемо се да то буде у првој половини септембра", рекао је Вучић.

Kако је рекао, Влада никад не може да буде оно што би он идеално желео, али да мора да буде спој различитих компромиса.

"Али ће бити значајних промена као што их видите у градовима и општинама... Трудићемо се увек да правимо компромисе са свима а како ће то да изгледа видећемо", додао је Вучић.

 

Ојачавамо Kрушик и друга предузећа наменске индустрије

Вучић је изјавио да држава хоће додатно да ојача фабрику Kрушик и друга предузећа наменске индустрије и најавио да ће СДПР узети огромне количине граната и ракета из ваљевског Kрушика.

"Сада се боримо за Ваљево (Kрушик) и сада правимо велику ствар са СДПР, хоћемо да га ојачамо, да СДПР узме огромене количине граната и ракета из Kрушика и мудуларних пушака из Kрагујевца, да додатно унапредимо технолошки производни процес", рекао је Вучић.

Рекао је да ће бити наручене и 10 пута веће количине војних возила из ФАП-а, затим да коначно Застава Терво заврши технологију такозваног независног вешања за возила, да не морамо то да увозимо.

Желимо додатно да наручимо велике количине домаћег оружја и оруђа да би помогли опстанак наменске индустрије, нагласио је Вучић и додао да је најлакше било да се наменска уништава као што је то радила претходна власт.

Истиче и да су афере свакако пореметиле наменску индустрију, као и свака прича о увозу и извозу оружја.

"Чему је служио потпуно бесмислени напад на Србију, како смо извозили муницију и оружје у Јерменију? И шта са тим, у Азребејџан смо 10 пута више извозили и шта хоћете да не извозимо нигде", запитао је Вучић.

Председник наводи да се све ради транспарентно и да оружје не може да се извози ако су то забраниле УН и да ће Србија извозити свима тамо где нема забране.

"Сада смо донели одлуку због веома специфичних односа са Азербејџаном и Јерменијом да кажемо продавцима да се ту зауставе бар неко време, пошто је то постала главна тема у њиховим односима, а пријатељи су нам и једни и други. Морамо да извозимо, могу да разумем новинаре да говоре против тога, али не да то раде поједини политичари и тако угрожавају 17.000 запослених у наменској индустрији", закључио је Вучић.

 

Бошњацима нећу бити непријатељ шта год радили

Вучић је поручио да никада није говорио против интегритета Босне и Херцеговине и да ради на најбољим односима са Бошњацима и истакао да политичко руководство Бошњака већ дуго времена на силу покушава да од пријатеља направи непријатеље што је, како је оценио, велика грешка.

"Ја им нећу бити непријатељ шта год радили и како год се понашали и увек ћу радити на најбољим могућим односима са Бошњацима", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на оптужбе Странке демократске акције Бакира Изетбеговића да води агресивну политику и да има територијалне претензије према БиХ, које су уследиле након што је председник Србије најавио да ће у Београд позвати српске лидере у БиХ, Милорада Додика и Жељку Цвијановић, како би разговарали о документу у којем се аргументују антидејтонско понашање високог представника међународне заједнице у БиХ, те двоструки стандарди западних земаља у готово идентичним ситуацијама, везаним за статусе РС и Kосова.

СДА је оценила да је то координисано деловање председника Србије са руководством РС ради повезивања статуса Kосова са РС у актуелним преговорима Београда и Приштине и да представља наставак агресије на БиХ с циљем угрожавања њене целовитости.

Где сте ви то чули од мене, упитао је Вучић.

"Јесу ли прислушкивали тајне разговоре, био би страшан прекршај да јесу. А и да су прислушкивали тајне разговоре, то нису могли да чују", рекао је Вучић.

Вучић је навео да му је Додик недавно у Бањалуци рекао да има одређене идеје, након чега га је Вучић замолио да му, уколико РС очекује нешто од Србије, пошаље та документа да се са њима упозна.

"Наравно да ћу увек да прочитам, ја сам документ два пута прочитао и нећу да се изјашањавам док са њима не разговарам. То је сва моја улога у томе", рекао је Вучић.

Рекао је да неће да се расправља са политичком партијом којој пада рејтинг и која жели да га подиже тиме што ће им Вучић одговарати, истичући да су у земљи и региону сви важни само ако нападну Вучића, те да зато не нападају ни Додика ни друге, јер налазе "већу мету".

"Политичко руководство Бошњака на силу покушава да од пријатеља направи непријатеље што је велика грешка њихова, то раде већ дуго времена, не од јуче. Ја им нећу бити непријатељ шта год радили и како год се понашали и увек ћу радити на најбољим могућим односима са Бошњацима", рекао је Вучић.

Вучић је навео да СДА нема никакав доказ за то што су саопштили те додао да је јуче цео дан молио представнике СНС да не одговарају.

"Они немају појма каква ће бити моја реакција у среду, када дођу представници РС у Београд. Нити знају нити су чули нити сам некоме саопштио", рекао је Вучић.

Истакао је да никада није говорио против интегритета БиХ и да је увек говорио о потреби да постоје најближи односи Срба и Бошњака.

"Ми ћемо да инсистирамо на најбољим могућим односима са Бошњацима, радићемо све у Србији, подизаћемо Нови Пазар, Сјеницу, Тутин", рекао је Вучић.

Истакао је да су одговори Београда увек због Бошњака који живе у Србији благи и умерни и да увек стоји испружена рука према њима.

"Ја њих разумем, не могу да буду много велики и важни уколико би им мета био Додик или било ко други из БиХ, они су на светском нивоу, Србија, Русија, светске силе се уротиле да руше БиХ... Не пада нам на памет", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија решава своје проблеме, и то, чини се, боље него други, јер Србија више не заостаје за БиХ, већ је испред.

 

Стање у пољопривреди сваке године све боље

Вучић је изјавио да је ова година била добра за пољопривреду, да су малинари задовољни ценом малине, а да је највише проблема било са вишњом.

Вучић је рекао да је држава помагала и да ће настави додатним мерама да помаже пољопривреднике.

"Малина ове године има одличну цену, зато сте малинаре слабо чули, али малина је вредан производ и срећан сам што три или четири српска села малинама покривају 90 одсто тржишта Скандинавије", рекао је Вучић.

Највише проблема је било са вишњом из Мерошина и у Прокупачком крају, рекао је Вучић и додаје да им је држава помогла, али да то није било довољно.

Оценио је да пољопривредна производња сваке године расте и да сваке године имамо више рода кукуруза, пшенице, соје у односу на сваку претходну годину.

Ове године, додаје, било је углавном проблема са родом брескви и кајсија, због града, иако је, како је рекао, испаљено више ракета него досад.

"Суштински када гледате ситуацију у пољопривреди у целој Србији имамо добру ситуацију", рекао је Вучић.

Председник је одговарао и на питања грађана, а једно од њих било је зашто не могу да нађу посао, на шта је Вучић одговорио да се држава сваког дана бори за нове инвеститоре.

"Ми можемо да запошљавамо ако доводимо нове инвеститоре", рекао је Вучић и додао да Србија сада има најнижу стопу незапослености која је око 10 одсто што је, истиче, на нивоу ЕУ.

Kонстатовао је да је та стопа незапослености остала на истом нивоу чак и сада у време кризе изазване пандемијом вируса корона и додао да друге европске земље бележе раст стопе незапослености.

Говорећи о новим инвестицијама, Вучић је најавио да ће бити добрих вести и за грађане на северу Србије, али и широм централне Србије.

Важно је, додаје, да држава настави да улаже у инфраструктуру, у путеве, пруге, водовод и канализацију.

Навео је да ће у Србији почети изградња постројења за пречишћавање водоводне мреже за целу Србију, да се гради Моравски коридор, аутопут Сремска Рача - Kузмин, аутопут Рума-Шабац и брза саобраћаница ка Лозници.

Вучић је рекао да се ускоро очекује потписивање уговора за почетак изградње Фуршкогорског коридора, као и да ће се радити аутопут до Пожаревца, а онда и брза магистрала до Голупца.

"Kада све то гледате, много тога нас чека, зато говоримо оптимистично о БДП-у, привлачењу инвеститора и зато улажемо у домаће инвеститоре, као што смо то сада учинили са хотелима, али и минималцима за све компаније", закључио је Вучић.

 

У Србији ће бити лакше него у земљама које добијају помоћ од ЕУ

Вучић је изјавио да ће Србија на јесен имати неупоредиву лакшу ситуацију него друге земље у свету, као и земље које ће примити 40 милијарди евра подршке од ЕУ, а да ће на јесен Србији најтеже бити око решавања питања KиМ.

Председник је рекао да наравно да није све у реду по питању економије у овој ситуацији кризе изазване пандемијом, али да ће код нас бити неупоредиво лакше.

"А, ми се надамо и тек много очекујемо од инвестиционог и економског пакета ЕУ који треба да уследи крајем септембра или у октобру. Ми ћемо узети мали део новца, али и то је значајно и треба да поштујемо пошто нисмо чланица ЕУ. Хвала на томе".

Додаје да ће то додатно да нам помогне и ојача нашу економију.

Председник је навео да смо у другом кварталу били по привредном расту трећи у Европи, иза Летоније и Финске, док смо у првом кварталу били убедљиво први.

"Верујем да ћемо моћи да будемо први до краја године", нагласио је Вучић и захвалио свим људима који верују у своју државу и воле своју земљу.

Рекао је да је најлакше добацивати и критиковати како не ваљају фонтана, стадион, споменик... и потцењивати рад других, али да он поштује рад људи и да ће се то видети и по начину на који ће бити састављена нова Влада.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва