Вести

ВУЧИЋ: У СРБИЈИ СЕ ГРАДИ ВИШЕ НЕГО ИКАДА

У Србији се данас гради убедљиво више него икада, а то је омогућила стабилна финансијска ситуација, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић и истакао да је обилазница око Београда економски и еколошки значајан пројекат, који ће допринети бољем животу грађана.

"Поносан сам да се у Србији данас гради више него икада. Обични људи, када чују такве претенциозне изјаве, запитају се колико су истините и имају везе са дневнополитичким тренутком. Немају никакве. Ово је време када убедљиво највише градимо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је обилазница важна не само као решење за гужве у Београду, већ се тиме камиони измештају из центра града, што је такође део Зелене агенде.

"Важно је да урадимо све што можемо да обезбедимо људима бољи живот, слободан проток, да и људи у центру имају чистији ваздух, а не само они на периферији", рекао је Вучић.

Најавио је да ће део обилазнице до Бубањ потока бити завршен за око годину и три, четири месеца, али да онда  предстоје велики изазови.

"Од Бубањ потока до Винче, мост код Винче, пут према Панчеву. Да тим делом потпуно окружимо Београд, да направимо цео прстен око града и тиме велики посао завршимо. Тиме уз метро, Београд постаје велеград, европска и светска метропола", рекао је Вучић.

Додао је да је путна инфраструктура, уз комуналну, изградњу канализационе мреже, пречистаче отпадних вода и уређења депонија, од кључног значаја за напредак Београда.

"Много градимо данас и не смемо тиме да будемо задовољни. Свако дана морамо да се подсећамо на обећања и да сваком човеку обезбедимо напредак и покажемо поштовање и бригу за све", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је значај обилазнице немерљив у економском, али и еколошком смислу, јер је обавеза да нашој деци оставимо чистији и организованији Београд.

Најавио је и да ће, 1. октобра или 1. новембра, бити направљен пресек свега што се гради у Србији, те да верује да ће сви бити изненађени свиме што се ради.

 

Очекујем да први квартал завршимо у плусу

Вучић је изразио уверење да ће Србија први квартал и поред очекиваних процена о негативном расту, завршити у "плусу", што је прелиминарна процена.

"Наше процене за први квартал испоставиле су се, срећом, нетачним. Очекивали смо стопу раста минус 1,3 како бисмо могли да до краја године остваримо раст од 6 одсто. Верујем да ћемо свакако бити у плусу, а не у минусу, чак и за први квартал", рекао је Вучић.

То, истакао је, даје Србији фантастичан елан и изванредну шансу за брзи напредак.

"Расте нам индустријска производња брже него што смо очекивали, као и сектор услуга, грађевина исто иде брже од очекиваног. То су фантастичне вести за Србију и очекујем да људи то осете кроз побољшање животног стандарда", рекао је Вучић.

 

Решите проблем са парцелом овог човека

Вучић је током отварања обилазнице око Беогада, разговарао са грађанином који му се пожалио због проблема са укњижењем парцеле на траси обилазнице и обећао да ће лично проверити у чему је проблем.

Вучићу се на отварању обилазнице обратио грађанин тврдећи да парцела на траси обилазнице припада његовој покојној мајци и да за њу није могао да добије накнаду, пошто није могао, како је рекао, да је укњижи на своје име као власник због опструкције.

Председник га је упитао у чему је проблем и обећао да ће лично проверити о чему се ради.

"Не могу да дођем до поседовног листа на своје име да бих могао да покренем тужбу", рекао је тај грађанин, а Вучић је упитао ко је надлежан и задужио директора Путева Србије Зорана Дробњака да то реши.

Дробњак је рекао да је вероватно проблем у вези са изменама катастра.

"Не интересује ме где је проблем, него да се реши. Дробњак иди тамо и стварно реши проблем", рекао је Вучић директору Путева Србије.

 

Мислим да није Ангелина Ајнхорст ауторка нон пејпера

Вучић je изјавио да не може да потврди да је ауторка последњег нон пејпера извршна директорка Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) за Европу и Азију, Ангелина Ајнхорст, јер је уверен да то није она урадила.

На питање новинара да ли може да потврди да је Ајнхорст ауторка последњег нон пејпера и ако јесте која је тежина тог незванчног документа, Вучић је рекао:

"Не могу то да потврдим, јер мислим да није. Ово ми не личи на Ангелину Ајнхорст и уверен сам да она то није урадила".

 

У дијалогу с Приштином, компромис је једино решење

Београд је за отворени дијалог са Приштином, а компромис је једино решење, рекао је Вучић.

Вучић је то рекао упитан да коментарише изјаву Виоле фон Kрамон да последњи нон пејпер предвиђа успешно решавање косовског питања.

"Додатно сам се забринуо знајући њено дело и размишљања. Ми смо отворени за дијалог, друга страна није, али ваљда ће се и то променити. Kомрпомисно решење је могуће решење, а не да се тражи од Србије да призна сопствено понижење", рекао је Вучић.

Приметио је да је Фон Kрамон важна, а да је он, како је рекао, "један мали човек са Балкана".

 

Разговор аргументима, правила једнака за све

Вучић је изјавио да се током прве рунде међустраначког дијалога, без посредовања странаца, разговарало аругементима, да ће се разговори наставити, те да је лично уверен у добре резултате.

"Ми смо јуче разговарали и све што могу да кажем да је био цивилизован, одмерен дијалог, разговарали смо аргументима. Наставићемо дијалог и уверен сам да ћемо имати добре резултате", рекао је Вучић.

Према његовим речима, добри резултати значе да се успоставе правила и процедуре која ће да важе за све једнако, за оне у власти и у опозицији, да сви буду једнако задовољни и незадовољни.

"То је нешто најбоље, да можемо грађане да позовемо на слободне изборе, а народ нека одлучи", рекао је Вучић.

 

Претходна власт се хвалила обилазницом, а није је завршила

Вучић је изјавио да је прехтодна власт, када је изградила једну траку ауто-пута на обилазници око Београда то представљала као светско чудо, а да није успела да је заврши.

"Али јесте успела да уништи Србију", рекао је Вучић.

На питање новинара како коментарише то што је бивши градоначелник Драган Ђилас још 2008. године најавио да ће бити завршени радови на делу обилазнице, од Остружнице до Орловаче за око 20 дана, која је данас пуштена у саобраћај, Вучић је рекао да не зна ко је шта најављивао, али да зна да у то време ништа нигде није било урађено било где у Србији.

"Смејао сам се када сам видео да су у Дневнику као светско чудо представили што су урадили једну раку, а видим завршили су после... Ипак, знају људи и виде ко је шта урадио и направио", додао је Вучић.

 

Док сам председник нема санкција Русији и Kини

Док сам ја председник Србија неће водити политику увођења санкција Kини и Русији, поручио је Вучић.

На питање за коментар на наводну најаву амбасадора Србије у Русији Мирослава Лазанског о оснивању Петербуршког информативног центра, као и да наводно иза тога стоји Јевгениј Рогозин, који је на црној листи САД, те питање да ли ће се Рогозин наћи и на црној листи Србије, рекао да ништа не зна о оснивању такве институције.

"Што се тиче стављања на црне листе грађана Русије и Kине, Србија у томе није учествовала јер то свакако не би био пријатељски гест према нашим пријатељима из Русије и Kине“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је још мало времена остало, пошто су његови политички противници свакако победници на изборима у Београду, а да нису далеко од тога да победе на другим изборима.

Онда могу, како је рекао, да воде политику санкција.

"Док сам ја председник Србије неће бити увођења санкција Kини и Русији. Ја то говорим на сваком месту, јер само искрена и јасна политика може да буде политика која води Србију у будућност“, оценио је Вучић.

Рекао је да има довољно велика леђа да може да издржи све притиске.

"Ми да улазимо у сукобе са Kином и Русијом нећемо сигурно“, подвукао је Вучић.

Уједно се захвалио грађанима и градитељима из Азербејџана, истакавши да ће Србија наставити да гради, ради и расте брже него што смо се сами надали, али стабилно, и да расте брже него што би понеки желели.

"Нећемо да се извињавамо за то. Политику ћемо да водимо сами, а она ће увек бити у интересу Србије и њених грађана“, закључио је Вучић.

 

Објављивање нон пејпера стратегија неких ближих Приштини

Вучић је изјавио да Београд пажљиво анализира "нон пејпер" о решењу за Kосово и Метохију, али да о детаљима не може да говори, те истакао да га плаши да је његово објављивање смишљена стратегија неких који су по питању Kосова и Метохије ближи ставовима Приштине, него Београда.

На питање до каквих се закључака стигло анализом "нон пејпера", и шта је за Србију прихватљиво, с обзиром на његову изјаву да су неки делови бољи и прихватљиви од Ахтисаријевог плана, Вучић је рекао да су делови прихватљивији од Ахтисаријевог плана, али да то не значи да је решење добро.

"Kомпликовано је све то, али не бих сада о томе говорио, јер имам неке додатне страхове које не бих да износим у јавност... Плашим се да је објављивање ''нон пејпера'' била смишљена стратегија у одређеним круговима који су по питању Kосова и Метохије много ближи ставовима Приштине, него Београда, у тактичком смислу", рекао је Вучић.

Вучић је додао да није од оних који ће да псује и говори лоше о идејама и документима, док то добро не проучи.

Београд све то анализира, извлачи закључке, и зато смо и припремљени.

"Морамо да будемо мирни, паметни, одговорни и да се не ударамо у прса, већ да земљи обезбедимо мир, стабилност за наш народ на Kосову и Метохији, да видимо како да чувамо виталне националне интересе", рекао је Вучић.

Додао је да детаље анализе не може да износи у јавност, јер би тиме открио део наших карата и онога што тек предстоји у дијалогу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк