Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ВИДИ ПРОСТОР ЗА САРАДЊУ СА ГАБОНОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је министра спољних послова Габонске Републике Микаела Муса-Aдама, са којим је разговарао о билатералним односима и интензивирању политичког дијалога и сарадње у различитим областима.

Председник Вучић је истакао да је Србија истински посвећена развоју свестраних односа са Габоном и другим афричким земљама, са којима нас повезује традиционално пријатељство, стварано кроз Покрет несврстаних и утемељено на принципима узајамног разумевања, подршке и солидарности.

Министар Муса-Адамо је пренео поздраве председника Али Бонга, коме је председник Вучић упутио писмо са позивом да посети нашу земљу, како би следеће године заједнички обележили 50. годишњицу успостављања дипломатских односа.

Саговорници су се сагласили да је сарадња наших земаља успешна на мултилатералном плану, посебно када је реч о подршци кандидатурама у међународним организацијама. Констатовали су такође да на билатералном плану постоје бројне области са много неискоришћених потенцијала, на којима би требало радити у предстојећем периоду.

У те области свакако спада пољопривреда, посебно имајући у виду потребе габонског тржишта за пољопривредним производима.

„Габон је поставио озбиљне планове економског развоја и Србија види простор за сарадњу са Габоном у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, као и за пренос искустава у различитим областима“, рекао је председник Вучић.

Министар Муса-Адамо је рекао да у Габону знају за квалитет српских компанија и да су веома заинтересовани за склапање пословних аранжмана.

У том смислу, двојица саговорника су истакли да би значајан подстицај даљим односима дало отварање амбасаде Србије у Габону, као и амбасаде Габона у Србији.

Министар Муса-Адамо је, завршавајући посету нашој земљи, најавио да ће Габон предложити да Србија добије место посматрача у Афричкој унији.

 

 

 

Извор: Танјуг