Вести

ВУЧИЋ: ПОНОСИМ СЕ ОНИМ ШТО ЈЕ ПОСТИГНУТО У БЕЛОЈ КУЋИ

Председник Србије Александар Вучић поручио је из Брисела критичарима, који траже његову оставку због потписивања споразума у Вашингтону, да се поноси оним што је постигнуто у Белој кући.

"Да поднесем оставку због тога што смо учинили највећу част Србији, да можете бити у Овалном кабинету, потпишете нешто где нема ништа понижавајућег за Србију? Ја се тиме поносим", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да је српска делегација урадила најтежи могући посао у најтеже могућим условима.

"Али, разумем их и има право свако да тражи. Добиће за годину и по изборе, па ће да победе, као и увек. Верујем да ће Тања Фајон да их подржи као у Шапцу, па ће да поништавају изборе док не победе, јер мисле да неће суд имати смелости да каже крај замајавању народа", истакао је Вучић.

 

Поносан сам на споразум у Белој кући

Вучић je изјавио да је поносан на Споразум који је потписан у Белој кући и на чињеницу што је Србија успела да се избори да не призна независно Косово.

"Последња ствар коју смо слушали када је најављен сусрет у Вашингтону јесте била - ''признаћеш независно Косово''. Кад су видели да нисмо, онда су почели да говоре о другим стварима, па им одједном сметају ауто-путеви, мини шенген...", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће иза њега остати ауто-путеви и фабрике, а иза неких других само Велики брат и покрадене секунде са РТС и Пинка.

Вучић је рекао да је, наравно, знао шта је писало у споразуму и објаснио да се, како је забележено на видео снимку, окренуо онда када је Доналд Трамп поменуо јул, а он, Вучић, зна да је овогодишњи септембар, што је, иначе, рок за отварање представништва ПКС у Израелу, а премештање амбасаде је планирано за идућу годину.

"Сваком је јасно кад погледа. А, јул је следеће године, а он није нагласио да је реч о следећој години, и то је једини разлог зашто сам се окренуо", рекао је Вучић.

Поновио је да је иначе "три пута проверавао" и шта стоји у документима и да нам не дође Хотијева фасцикла.

И неће више, рекао је тим поводом, учествовати у "политичкој задрузи" коју неки покушавају да организују.

 

А ко има овлашћења, ако не председник?

Вучић је подсетио, поводом примедби да није имао овлашћење да стави потпис на споразум у Вашингтону, да као председник Републике по Уставу заступа земљу унутар и изван државе.

"Ја сам председник, који по Уставу заступа земљу унутар земље и у иностранству, који је добио овлашћење владе, које није било ни потребно... Како без овлашћења и легитимитета, кад имам највећи легитимитет по броју гласова и подршци", реаговао је на изјаву адвоката Владимира Грајића.

Рекао је да је питање "ко би од њих могао да издржи притиске, да су они били у ситуацији у којој је он био у Вашингтону".

"Видео сам како су издржавали, шта год су им тражили прихватали су и увек излазили у сусрет оних најгорих захтева по Србију", подвукао је Вучић.

Такве изјаве га, међутим, не брину, већ, како истиче, процес као у Бриселу, због којег је нерасположен.

"Све ћу рећи пред Народном скупштином с којим проблемима ћемо се суочити", најавио је Вучић.

Вучић је приметио да је тешко борити се против оних којима је савест чиста као што је он и да се не плаши, нити се плашио претњама затвором, као што није ћутао ни на лоповлуке претходне власти.

"Да тако говоре против човека који је отворио више од 200 фабрика, отворио 100 пута више путева и 50 пута више мостова изградио, да не говорим о болницама, школама, вртићима... Због чега да се плашим? Све сам доживео и преживео. Радим највише и најбоље. Моје је да радим и да се борим, иако није лако", рекао је Вучић.

"Они ни Храм Светог Саве не би завршили још 300 година јер су неспособни. Размишљали су само о пуним џеповима", закључио је Вучић.

 

Фајон нек врати Јеврејима вилу Московиц, нек не брине о парламенту

Вучић је позвао европосланицу Тању Фајон да се не брине о саставу српског парламента и осталим унутрашњим приликама у нашој земљи, већ да се брине како да измири рачуне према јеврејској породици Московиц, у чијој отетој вили се налази њена странка.

"Нека се она не секира за српски парламент, него да се брине како да плати рачуне и да Јеврејима врати новац и виле", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву Фајон да је легитимитет парламента без стварне опозиције под знаком питања.

Рекао је да је њему важно да је Фајон тражила да "слобода, правда и демократија" победе у Шапцу, а тамо су, рекао је Вучић, победиле управо - слобода, правда и демократија.

"Молим је да она то увек тражи од бирача, од грађана Србије, а ми ћемо је послушати. Увек ће слободарске снаге да побеђују оне њене слуге и подрепаше и све друге", рекао је Вучић.

Истиче да се због изјава Тање Фајон не секира, и рекао да му "мало сузе иду" због њених пораза, који су се заређали.

 

Како да коментаришем Ракића, човека који се лажно представља

Вучић је запитао како да коментарише примедбе Војина Ракића на споразум из Вашингтона, кад је реч о човеку који се лажно представља као представник УНЕСКО.

"А Албанци ће да је поштују? Не знам, нека Ракић пита Унеско", рекао је Вучић и додао:

"Војин Ракић је лажов, што се лажно представља, УНЕСКО је рекао да је преварант, што ме питате за њега? Нисам експерт за људе који се лажно представљају. Ја нисам из УНЕСКО, нисам из УН, ни из Белгије, мада сам сад у Белгији, а чуо сам да је Ракић једном био испред УНЕСКО, купио сладолед и кебаб, и да утолико има везе с том организацијом", прокоментарисао је Вучић.

Говорећи уопштено о критикама које стижу на споразум из Беле куће, Вучић је рекао да оне долазе од људи који ни туристички нису обишли то здање.

Наводи и да су избори у Шапцу били заказани за 5. септембар јер су "разни Фајони" рекли да ће Вучић 4. септембра потписати независност Косова и да ће се моћи десити чудо да они 5. септембра победе у Шапцу.

"Они су веровали у сопствене лажи. А онда су видели да доводимо амерички Фонд за развој само у Београд, да градимо пруге и путеве, да смо обезбедили учешће у мини Шенгену, Газиводе", рекао је Вучић.

Вучић је навео да споразум сигурно смета и другим силама, али да тако изгледа када једна суверена држава самостално води политику размишљајући о сопственим интересима.

"Бићете на удару, али нисам се уплашио. Мисле да могу да сруше Србију, а први услов им је да сруше мене", закључио је Вучић.

 

Оптуживали ме за сарадњу с Русијом, а сад да смо наводно у сукобу

До јуче су ме у Хрватској оптуживали да смо "руске слуге" и да је Србија увек у садејству са Русима, а не Европљанима, а сада ме оптужују за сукоб са Русијом, иако нисмо ни у каквом сукобу са том земљом, приметио је Вучић.

На констатацију новинара да се хрватски медији интересују за све његове разговоре и посете, па и за ону Вашингтону, те да пишу да је био "на рубу суза", и, што наводи и српска опозиција, да наводно није знао шта је потписао, одговорио је:

"Да ли сам на ивици суза, јер нас ''напуштају'' Муслимани... Па, да, Муслимани похрлили у Приштину и на Косово, пошто ће они ваљда да буду први који ће да отворе канцеларију у Јерусалиму, па ће зато ваљда да признају Косово...".

Вучић је истакао да би требало пустити Србију да сама решава своје односе.

"А, што се тиче Руса - јесу ли то они исти који су ми цртали мету на челу, говорећи да смо руске слуге, да смо увек у садејству са Русима, а не Европљанима... За то су ме до јуче оптуживали у Хрватској, а сада ме оптужују за сукоб са Русијом, а нисмо ни у каквом сукобу", рекао је Вучић.

Како је додао, нема сукоба, осим што је био један непристојан пост портпаролке руског Министарства спољних послова, истичући да је поносан на реакцију Србије.

"Поносан сам на реакцију једне суверене, слободне и независне српске државе, која је показала да штити интересе само своје земље и да не пита никога другог, јер ради у интересу грађана. Реаговали смо снажно и захвалан сам и Лаврову, Путину и Пескову", на реакцијама, рекао је Вучић.

 

Хвала Русији на подршци

Вучић је захвалио руском председнику Владимиру Путину, шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову и портпаролу Кремља Дмитрију Пескову на подршци нашој земљи и разумевању да се Србија за своје интересе бори и у Вашингтону.

Вучић је рекао да је задовољан односима између Србије и Русији и оценио да две земље имају добре и нормалне односе.

"Хвала Путину, Лаврову, али и Пескову због данашње изјаве у којој није говорио само о братским односима, него је говорио и о потпуном поверењу и подршци које Русија пружа српском руководству", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк