Вести

ВУЧИЋ: ПАРТНЕРИ СВИМА, СЛУГЕ НИКАДА

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Београд учествовати у разговорима у Белој кући, које је за 2. септембар најавио специјални изасланик председника САД, Ричард Гренел, и истакао да Србија није у позицији да одбија разговоре.

Навео је да је разговарао са Гренелом и да ће теме састанка бити економске, што су, како је рекао, важне теме за Србију.

"Србија није у позицији, а и не би било добро да је у позицији да одбија разговоре", рекао је Вучић.

Додао је да је питање зашто је Гренел употребио термин "преговори", питање за америчког дипломату.

"Они су и пре неки дан рекли да подржавају преговоре под окриљем ЕУ. Али, да не улазим у њихове односе. Сувише смо мали да бисмо то могли себи да допустимо", рекао је Вучић.

Додао је и да САД, као и већи део ЕУ и бриселске администрације дијалог увек посматрати као дијалог две независне земље.

 

Београд неће третирати Косово као државу ни у САД, ни у ЕУ

Наша позиција је тешка, за САД и већи део ЕУ Косово је независна држава, рекао је Вучић, али и истакао да Београд никада неће третирати Косово као независну државу, ни у преговорима у Вашингтону, ни у Бриселу.

"Они (косовски Албанци) на преговоре долазе из више разлога, а први је да добију прилику да себе прикажу као независну државу. Ми их нећемо третирати тако ни у Вашингтону, ни у Бриселу", објаснио је Вучић додајући да то не каже после, већ у сусрет догађају.

Председник је рекао да је на то упозорио и Авдулаха Хотија.

Вучић је истакао да приштинска страна на преговоре не долази припремљена, док се наша делегација спрема данима и недељама.

"То је озбиљан рад. Изненадили смо их нашим предлогом на прошлим разговорима. Они пласирање наше робе на Косову називају извозом. Рекли су не можете да извозите као Република Србија, а да они не могу као Република Косово. Рекао сам да могу да пишу шта хоће, као на пример ЦЕФТА Косово. Али да не може да пише Република Косово", рекао је Вучић.

Истакао је да Приштини није циљ слобода протока капитала, робе и услуга, већ само да дођу до коначног решење без преговора, а то је признање независности.

Вучић је рекао да не сумња да ће провокација с њихове стране на терену бити још.

Подсетио је да су поново упали у заштићену зону манастира Дечани.

"Дошли су тамо са машинама да граде магистрални пут и поред пресуде чак њихових судова. Шта их брига за манастир и за пресуде чак њихових судова. То су ствари који уносе додатни немир и стрепњу. Против тога ћемо се борити на сваком месту", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је у интересу Србије, али и Приштине економско отварање.

Када је реч о ЕУ нагласио је да се не сме испустити из вида да када се говори о ЕУ треба помислити прво на Немачку, јер је она толико снажнија од свих других.

Вучић је нагласио да толика надмоћ у ЕУ никада у европској и светској историји никада није постојала, какав је случај сада са Немачком.

"Преговори о Косову се воде под покровитељством Брисела, али најутицајнија је у ЕУ Немачка", подсетио је Вучић.

Као пример навео је да је у првом кварталу привреда Велике Британије пала за минус 20 одсто, а Немачка се одржала на минус 12.

 

Не наоружавамо се да би нападали, већ сачували мир

Србија се не наоружава да би неког нападала и са неким ратовала, већ да би сачувала мир и стабилност, што су за нас највише вредности, изјавио је Вучић.

Упитан како коментарише то што су и Албанци набавили беспилотне летелице какве имају САД, Вучић је рекао да оне нису баш сличне онима које смо ми набавили пошто су њихове извиђачке, а наше борбено - извиђачке, као и да је Албанија само поручила те летелице које ће да стигну тек до краја 2022. године.

"А, шта ћемо ми тек да имамо до краја 2022. године... Људи не треба да брину. Али, не наоружавамо се да би било кога нападали и да би са неким ратовали већ да би сачували мир и стабилност и спокојство својих људи", навео је Вучић.

Вучић је рекао да жене у Србији то добро разумеју да не треба да брину за своје синове, мужеве и очеве.

Вучић истиче да се Србија не припрема да напада неког, већ да би спречила агресију на нашу земљу, јер ће то много теже пасти неком напамет ако смо добро наоружани.

Додаје да је 1999. године било много лакше донети одлуку да се Србија нападне, јер је била разорена економија и имали смо застарело наоружање, које је ипак обарало њихове авионе.

"Србија је данас много озбиљније наоружана и тек ће да буде, то је резултат убрзаног економског раста и паметне политике коју смо изабрали", нагласио је Вучић.

 

Тепићкин шеф је узео 30 милиона евра од Телекома, не ја

Шкориран сам толиком потребом неких да разарају све на штету државе, до сада наменску, а сада Телеком, рекао је Вучић поводом навода потпредседнице странке Драгана Ђиласа, Маринике Тепић и истакао да је циљ напада на Телеком последњих дана да се та компанија сруши, по сваку цену.

На тезу опозиције да је Телеком "каса једне политичке партије", Вучић је рекао да он нема ништа од те компаније, те узвратио подацима да је председник партије Маринике Тепић, Драган Ђилас, узео од Телекома 30 милиона евра, док је био на власти, од 2004. до 2012. године, на име своје две компаније.

"Они су га уништавали, разарали, стављали у позицију да не постоји на тржишту", рекао је Вучић.

Подсетио је да су они од којих долазе данас напади на Телеком својевремено желели да купе ТВ Прву и Б92, али је те две телезивије купио неко други.

"Изјаловило им се све, изјаловило им се да заузму политичку власт на силу", рекао је Вучић.

Поновио је да је то што неко ради за тајкуне, против своје државе и фирме која припада грађанима, а која ће остати и неком ко следећи дође на власт - невероватне ствари, које показују неодговорност и неозбиљност.

Вучић је рекао да је Телеком Србија акционарско друштво, у којем држава Србија има већински удео, односно да припада грађанима.

"Када поставите питање око Телекома... Шта је посао политичара, људи који се баве јавним послом - да је помажу, да раде у интересу хиљада радника, пре свега у интересу ресурса који је јавни или да разарају државни капитал, оно што припада грађанима? ", запитао је Вучић .

Вучић је истакао да држава није продала продала ни ЕПС, ни Телеком, већ напротив, данас тражимо да са Телекомом уђемо на КиМ, у Албанију, што није било дозовљено, док смо са Телекомом најважнији оператер у БиХ, први у Црној Гори.

"Толико о успесима Телекома", подвукао је Вучић.

Истакао је да је Телеком све снажији, а не слабији, па је циљ срушити га по сваку цену.

О најавама академика Душана Теодоровића да је "бојкотовати Телеком", рекао је да ће то бит "слика и прилика успеха Телекома".

 

Увек су тако мислили једни о другима

Вучић је рекао  да не жели да коментарише изјаве Николе Јовановића о својим партијским колегама и колегама из опозиције.

"Нисам заинтересован да говорим о том питању", казао је он упитан за изјаву Николића у вези лидера његове досадашње партије Вука Јеремића, као и увреда на рачун Маринике Тепић.

"Ја бих да избегнем одговор", додао је Вучић.

Казао је једино да су увек једни о другима тако мислили, а да није његово да коментарише њихове изјаве.

 

Захвалан грађанима што су више бирали Врдник, него Ровињ

Вучић каже да је захвалан људима у Србији што су више бирали овог лета Врњачку бању, Борско језеро, Врдник, Златибор, Соко бању, него Ровињ и Умаг.

"Нек се не наљуте они који су бирали Ровињ и Умаг. Имају људи право да иду где хоће, као што ја имам право да кажем да највише желим да летујем у својој земљи и да ми је лепо у својој земљи", рекао је Вучић.

 

Тешко је борити се против неистина

Вучић каже да се већ навикао на то да је дежурни кривац за све што се дешава у Србији, да га једни нападају што не потписује да је Косово независно, други су пак сигурни да ће "нешто да уради, јер је неком обећао"...

Слично је и око епидемије корона где, како каже, он је крив шта год да се уради.

"Криви сте када уводите и укидате мере, када нема вакцине, али и када кажете да ће Србија међу првима добити. Не одговара када кажете да ће стићи из Кине и Русије, али не ваља ни када кажете да ће вакцине бити набављена из ЕУ", навео је Вучић.

Каже да је крив чак и када нестане струје на Дивчибарима, али у дербију Звезда - Партизан, ако изгуби Звезда, али и обрнуто.

Наводи да је се данас тешко борити са неистинама које се пласирају на друштвеним мрежама, где се објави по неколико хиљада, па и милиона твитова и постова и да је немогуће на њих одговарати.

Каже да то није проблем само у Србији, да је својевремено присуствовао предавању на коме се говорило да нема лидера у Европи, јер се на друштвеним мрежама појављују милиони постова и твитова на које не можете да одговарате.

Говорећи о помоћи клубовима Вучић је навео да је КК Пратизан у последње две године добио више од Црвене звезде. За фудбалске клубове, како је навео зависи да ли се у обзир узима спонзорство Гаспрома.

Уколико се изузме Гаспром, више се помогло Партизану, ако се рачуна Гаспром онда Звезди.

 

Да буде више српске робе на рафовима

Вучић је изјавио данас да је од Привредне коморе Србије (ПКС ) тражио да ступи у разговоре са великим трговинским ланцима, како би се обезбедило веће присуство српских производа у њима.

"Обавестили су ме да су почели разговоре са три највећа ланца у земљи, и доћи ће до повећања присуства српске робе на рафовима", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је то начин да се помогне привреди своје земље, што је потпуна супротност ономе што чине појединци, нападајући, на пример, Телеком Србију.

У том смислу, похвалио је пројекат ПКС "Чуваркућа", који је усмерен на подршку домаћим производима и произвођачима и јачање свести потрошача о значају куповине домаћих производа.

 

Партнери свима, слуге никада

Вучић је поручио  данас да је његова политика независна, самостална и слободна Србија и да никада неће бити ничији слуга.

"Волим Американце, волим Европљане, али највише волим Србију", рекао је Вучић  о спољној политици и критикама које му се тим пводом упућују.

Вучић је истакао да са свима можемо бити партнери.

"Партнери да, пријатељи када нам се интереси поклапају. Али, слуге, било чије, нећемо бити никада", поручио је Вучић.

Вучић је казао да је то рекао и пријатељима у Кини, Русији, и на Западу.

„Да ли се та позиција свима свиђа, не верујем. Нећемо да се силимо, да се представљамо јачим него што јесмо, добро знамо своју позицију увек уз кључну напомену да је приоритет регионална стабилност и мир", подвукао је Вучић.

Када је реч о писању хрватских медија, који су у последња четири месеца објавили 1.014 тескстова о њему и Србији, фаворизујући његове политичке противнике, Вучић је казао да мисли да је то логично што су урадили.

„Када водите земљу која је суштински независна, слобода, сама доноси своје одлуке, а мали сте, увек сте под притиском великих. Под притиском су и много веће земље од нас, а не једна мала Србија, која тражи своје место под сунцем. Да не кажем коме све таква Србија смета у региону“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је добио резултате индустријске производње, где Србија бележи раст од 2,6 одсто, док су сви остали у Европи у паду, па чак и Немачка.

Подсетио је и да је Србије прва по питању раста БДП-а у Европи.

„Мислим да је логично да не очекујете да се други томе превише радују. Они би сви волели да Србија буде једнако слаба, једнако лоша и неуспешна као што је била 2010.године. На пример, да има недовољно снажну војску, да у политици једино што уме да изговори јесте да трчи са једног на друго место и извињава се, а ћути о својим жртвама. Ми смо НАТО агресију називали кампањом да би се некоме додворили“, казао је Вучић.

Вучић је указао да на Викиликсу има податак да је један од лидера опозиције када год је требало нешто да се каже о српским жртвама рекао „немојте сада то да говорите и истичете, јер ће комшије Хрвати да се наљуте“.

„Мене то не интересује. Морамо да водимо рачуна о нашим жртвама“, нагласио је Вучић.

Вучић је указао да су неки мислили да ћемо због ЕУ погазити наше достојанство, и поручио да нећемо молити ни за једно поглавље.

 "Ако видите Србију у ЕУ, као што ми видимо Србију у ЕУ, онда изволите. Да мењамо све своје ставове да би се некоме додворили тога неће бити“, нагласио је Вучић.

Рекао је да су нам Мађари искрени пријатељи, као и да имамо још много пријатеља у ЕУ, односно да је већина чланица таквих.

"Не заборавите да деценијама, нећу да кажем више од века функционише заједништво у региону против Срба и Србије. Што је мања, беспомоћнија, лошија Србија, то им је боља, а што је успешнија, економски напреднија то ће им Србија бити лошија“, нагласио је Вучић.

 

Са ЦГ најближи вековима

Вучић је рекао  поводом најава из Црне Горе да ће отворити границе за српске држављане, каже да смо са њима били најближи вековима.

"Многи имају тамо куће, викендице, рођаке, породице. Огроман број Срба живи тамо, а и они који се изјашњавају као Црногорци имају блиске везе са Србијом", напоменуо је Вучић.

Када је у питању могуће увођење каратнина за оне који долазе у Србију, каже да о томе мора да се води рачуна и види ко је то према нама уводио и у ком тренутку.

"Неки, чак и када смо имали одличну ситуацију. Сада нема разлога да нам неко уводи мере, јер је ситуација под контролом, а неке болнице излазе из ковид система", навео је Вучић.

 

Србија добро "изгурала" корона кризу,и економски и здравстве

Вучић је најавио  данас нове секторске мере, пре свега за угоститеље и хотелијере.

Казао је да сматра да је наша земља добро „изгурала“ корона кризу.

Подсетио је да је држава дала 1.100 евра за 1,5 милиона људи, плус 100 евра свим пунолетним грађанима.

Истакао је да је Србија једина земља која данас има више запослених, него пре два и три месеца.

„Да ли ћемо да издржимо овај тренд, видећемо“, додао је Вучић.

По подацима које има од јутрос, ситуација са корона вирусом у Србији је све боља, док се у Европи погоршава.

"И даље имамо преминулих од короне, то мора још да пада, али сви други бројеви су добри", рекао је Вучић и истакао да смо са тешким таласом успели да се изборимо.

Указује да је умрло много старијих људи претходних дана, мада и млађих.

"Молим старије а и младе да се чувају, јер корона изазива озбиљне проблеме", рекао је Вучић и позвао да се одржава дистанца.

Вучић је најавио да ће за седам до десет дана и Арена бити затворена, али да ће се градити две нове ковид болнице.

Истакао је и да је поносан на улагање у здравствени систем.

"Баш је много новца уложено и биће јос више у будућности, јер се показало да је свет рањив", указао је Вучић.

Захвалио се грађанима на огромној подршци, излазности на изборима усред короне, подсећајући да су и многи други имали изборе, као што су Пољаци, Македонци, Хрвати, и ускоро Црногорци.

"Само тамо где је већа излазност народ очигледно није схватио поруке бојкота", нашалио се Вучић.

Каже да су људи разумели да је потребно да се боримо заједнички и поручио да је Србија на добром путу.

 

Никаквих тајних договора мимо воље грађана неће бити

Пред нама су тешки разговори 2. септембра у САД, као и наставак дијалога са Албанцима у Бриселу 7. септембра, рекао је Вучић и поручио да никаквих решења за Косово неће бити мимо воље грађана.

Вучић наводи да се не може десити да грађани Србије сазнају да је било шта тајно негде склопљено и додао:"Ја могу да склапам економске споразуме, док политичке и статусне - а да о томе не одлучују грађани Србије, тај случај неће постојати", поручио је Вучић.

Позива на максимално јединство, не политичко, већ национално.

"То не тражимо од политичких партија и низашта их не молим, ни своју странку на чијем сам челу нити било које друге. Молим грађане Србије да разумеју колико је тешка наша политичка позиција, а да је успешним одржавањем такве ситуације за нас омогућен значајан економски напредак и да је то много важно за нашу земљу", истакао је Вучић.

Зато је страшно важно да покушамо да ту дозу заједништва у тим тешким тренуцима покажемо, што је могуће више, додао је председник Србије.

 

Од наредног викенда вероватно продужен рад угоститељима

Вучић је најавио је данас да ће уколико буде добра епидемиолошка ситуација, не од сутра, већ од наредног викенда бити продужен рад угоститељским објектима до један сат, како би могли да зараде више новца.

Замолио је угоститеље да плаћају порез и посебно да издају ПДВ рачуне, пошто је добио, како је рекао, видео да су ужасни резултат из Пореске управе када су у питању пекаре, угоститељски објекти и самосталне трговинске радње.

"Много смо помогли, ми смо дали око 1.150 евра по раднику за пет месеци, а криза није баш трајала пет месеци и за то време нису радили можда 20 дана или током трајања ванредног стања. Не враћа се држави тако што се избегава плаћање пореза", поручио је Вучић.

Истиче да су при крају припрема за нове секторске мере које су он и премијерка Ана Брнабић најавили за туризам.

"Ми смо при крају и у припреми оно о чему смо Ана и ја разговарали и ставили на интаграм и рекли да ће бити и секторских мера или за делимично секторске мере за оне који су најпогођенији", рекао је Вучић .

Каже да су планине и бање пуне гостију, али да се мора помоћи хотелијерима у Београду, Новом Саду и другим великим граодвима.

Вучић додаје да нигде није лака ситуација у свету по питану економије, али да ми стојимо боље него у другим земљама.

Вучић додаје да према свим извештајима и податке које има да може да каже да у региону најбоље пројекције у перспективи имају Србија, па Мађарска.

Додаје да је изузетна вест за нас што се немачка економија опоравља.

 

Полиција интервенисала тек после упада у Скупштину

Вучић каже да полиција није интервенисала током протеста испред Скупштине Србије, све док група "криминалаца" није упала у парламент.

"Једини разлог зашто сте видели полицију испред Скупшине је то што су одређени криминалци упали у Народну скупштину Србије. Шта они раде у Скупштини Србије? Нико их раније није пипнуо, док нису упали у заштићени државни објекат", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се годинама у назад организују разне демонстранције, да ниједан такав скуп није пријављиван и да су сви били противзаконити.

"Због демократије и слободе окупљања никада нисмо желели да интервенишемо. Никада нико због одржавања скупова није одговарао, осим уколико су учествовали у насиљу", навео је Вучић.

Напомиње да они који данас демонстрирају, док су били на власти напредњацима нису дозвољавали да прошетају улицама, да су једном хтели да дођу до РТС и да је тада убијен Ранко Панић.

Истиче да нема проблем са протестима, да су они скоро свакодневни испред председништва и да говоре о нивоу демократије у једној земљи.

"Полиција је дошла тек када су бандити упали у Народну скупштину, не демонстранти. Када су рушили ограде испред председништва нисам се уплашио. Ја се плашим да изађете са неким паметнијим и бољим идејама, јер знам да бисте тада победили у политичком смислу. Да се плашим насиља вашег и безидејности, тога се не плашим", навео је Вучић.

Како каже, толико попуштања, допуштања ниједна земља не би то дозволила. Наводи да му је немачки амбасадор у разговору рекао да немачка полиција никада не би дозволила да се упадне у Скупштину.

"А, да нисмо допустили да уђу у Скупштину, рекли бисте да смо их тукли, а да њихова намера није била да упадну у Скупштина. То је по оној причи - шта год да урадите кајаћете се", рекао је Вучић.

Сигуран је да ће и полиција водити поступак за оне који су прекорачили овлашћења, али и да је њима било тешко док каменице летеле.

Вучић је рекао и да није "срећан ефикасношћу правосудног система" и да о томе говори са правом Европска комисија.

"Различите врсте реформи су по том питању потребне", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк