Вести

ВУЧИЋ О ВАШИНГТОНУ: БИЋЕ ТО БЕСАНЕ НОЋИ, СПРЕМНИ ЗА СВЕ ОПЦИЈЕ

Председник Србије, Александар Вучић, рекао је да су у току припреме за састанак са представницима Приштине у Вашингтону и да се не зна шта ће тачно бити агенда, али да би требало да се разговара о економији.

Вучић је рекао да ће Београд бити спреман за све опције и да ће се одлуке доносити на мудар начин.

Вучић је навео да су у току припреме за састанак и да не претерује када каже да је Београд десет пута спремнији него Приштина, и да то могу да потврде међународни представници.

"Радимо сваки дан, припремамо се по цео дан", указао је председник и додао да се не зна шта ће тачно бити агенда, али да би требало да се прича о економији.

''Ипак, могуће присуство Доналда Трампа говори да су могуће можда и још неке идеје'', рекао је председник.

"Могу да кажем људима у Србији да немам сумње да ће то за делегацију коју водим и све нас бити бесане, не лаке ноћи, али да знамо свој задатак и колика је светиња коју чувамо", истакао је Вучић одговарајући на питање да ли очекује да ће ноћ између 3. и 4. септембра бити кључна и да му на сто ставити коначни споразум.

Вучић је рекао да је Кер Линдзи озбиљан човек, интилигентан и образован и није неко ко се руководи мржњом према Србији и да на рационалан начин сагледава ствари.

Вучић је напоменуо и да у Србији има много људи који би с лакоћом решили проблеме и који би опсовали председника Америке, али је додао да он то не може да уради, јер би тиме угрозио интересе Србије.

Вучић је навео да му не пада на памет да уради тако нешто посебно што је Трамп наклоњенији нашој земљи него неки ранији председници.

"Чекам да видим шта су њихови предлози", рекао је Вучић и истакао да је Србија спремна за све опције и додао да зна свако село и сваки споразум, за разлику од друге стране, која не зна ни које је све споразуме потписала.

"Али ја их никад не потцењујем", наводи Вучић.

Вучић је поручио и да је Србија најважнија, имајући у виду све изазове, као и да људим не треба да брину јер он има искуства, да се састајао са највишим светским лидерима.

"И то ми даје за право да могу да кажем да ћемо одлуке доносити на мудар начин", рекао је Вучић уз напомену да се неће одбијати ништа тек да би се одбило, као и да се неће прихватати оно што је лоше и поразно за земљу.

"Чекамо да видимо шта су предлози", рекао је Вучић.

Поводом поређења са споразумом Израела и УАЕ, Вучић је рекао да би могао да анализира како је то постигнуто, и додао је да ће се делегација Београда сасвим сигурно састати са Кушнером, О'Брајаном, Гренелом и Пенсом.

Вучић је напоменуо да нико није нудио размену територија, нити било шта слично и нагласио је да ће јавност бити упозната са свиме што се догађа и да ништа неће бити сакривено.

"Верујем да ћемо имати снаге и мудрости да донесемо најбоље одлуке", рекао је Вучић и додао да ће на крају о свему одлучивати народ Србије.

 

Циљ 100.000 запослених у немачким компанијама

Вучић је рекао да је немачком министру за привреду и енергетику Петеру Алтмајеру пренео да је циљ Србије да има укупно сто хиљада људи запослених у немачким компанијама у кратком наредном периоду, да немачке компаније које су радиле у Србији остану и инвестирају, али да жели и нове немачке инвеститоре.

Вучић је рекао да је потписан споразум о административном партнерству и поручио да ће постојати представник немачке владе задужен за инвестиције и такозвани зелени договор у Представништву Србије.

"Ово је ваљда први споразум који сам на тај начин потписао, о нашем административном партнерству", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је у међувремену много немачких инвеститора доведено и да су немачке компаније свуда по Србији.

"Они су највећи инвеститори и данас запошљавају нешто више од 63.000 људи. Наш циљ је, рекао сам то Петеру Алтмајеру, да имамо 100.000 људи запослених у немачким компанијама у кратком наредном периоду. Зато ће нам ово партнерство додатно помоћи", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је било речи и о томе како да се направи боље пословно окружење и да Србија буде још привлачнија.

"Јер људи треба да знају да ће се сада део производње из азијских земаља (иако Алтмајер жели да задржи Кину), тај ланац снабдевања, преселити у Европу, и ту ми желимо да се наметнемо као први партнер Немцима, да најбоље њихове фабрике преселе на територију Србије", рекао је председник.

Вучић је подсетио и да је молио Алтмајера својевремено за неке инвестиције и да је страшно важно да се задржи и увећа темпо развоја Србије и темпо сарадње са Немцима.

"Немачка је наш први спољнотрговински партнер, али и први по услугама партнер, само трговински партнер на више од пет милијарди. У првих шест месеци смо имали пад од свега 5,9 одсто. Имајући у виду корону и све што се збивало, то је апсолутно минималан пад", рекао је Вучић.

Вучић је додао да Србију очекује динамичан раст у наредном периоду.

"Очекујем да немачке компаније које су радиле у Србији остану у Србији, наставе да инвестирају у Србију", додао је Вучић и истакао да жели и нове немачке инвеститоре да би се у Србији што више људи запослило.

"Поносан сам на ову сарадњу, то су добри, велики резултати, много тога морамо да урадимо", указао је Вучић.

Вучић је рекао да је било речи и о великим резервама угља и како би Немци могли да помогну Србији око зелене енергије.

Вучић је оценио да је овај разговор био много важан за Србију, и да је то добар сигнал у овом делу кризе због КОВИД-19, када се већ размишља о новим стопама раста.

Председник Србије рекао је да се нада да Србија може да избегне негативан раст и да је Алтмајер био изненађен и да је рекао да би то било изузетно.

 

 

Извор: Танјуг/РТС