Вести

ВУЧИЋ: НОВИ САВСКИ ТРГ БИЋЕ НАЈВЕЋИ У СРБИЈИ

Реновинари Савски трг биће највећи у Србији, уз много зеленила и велелепни споменик оснивачу српске државе Стефану Немањи, поручио је данас председник Александар Вучић и додао да ће за два и по до три месеца трг бити готов и пред Нову годину засијати пуним сјајем.

Савски трг се, каже, простире на 32.000 квадрата, од чега 20.000 квадрата чистог простора, па ће свакако бити највећи трг у Србији, рекао је Вучић и нашалио се да ће мало ко хтети ту да организује митинге, јер већина бира места где може да доведете мање људи, а да изгледа као да их има много.

"Ово је још један важан корак у улепшавању Београда, прављењу града функционалнијим", рекао је Вучић.

Додао је да је Београд носилац туризма са више од трећине туристичког капитала и значајним учешћем у БДП-у земље.

"Погођен је због короне много, али очекујем да и овај део града, Београд на води, Савамала, буде још један део града који ће моћи да доприноси развоју града и Србије", рекао је Вучић.

Додао је да ће уз обновљену фасаду на згради некада главне железничке станице, уз ноћно осветљење, трг изгледати величанствено.

Вучић је рекао да ће на тргу бити засађено 300 стабала, што је, каже, значајно више него раније, додајући да је важно да у граду буде што више зелених површина, као и да се нада да ће убудуће сви инвеститори и извођачи радова, о томе водити рачуна - да се шире плућа Београда.

Вучић је подсетио да ће трг красити и велелепан споменик Стефану Немањи.

"Верујем да ћемо успети у два и по, три месеца да завршимо трг и да пред новогодишње празнике трг засија пуним сјајем", рекао је Вучић.

Навео је да је чуо да има оних којима се споменик Стефану Немањи не допада, али је истакао да је подизање споменика великом жупану, наш дуг према оснивачу српске државе, који је ујединио српске земље и почео са стварањем државе.

Приметио је и да је овде постојао немар према сопственој историји и нашим великанима, јер је неверованто да нигде није било споменика Стефану Немањи.

Подсетио је да ће у самом постаменту бити различити артефакти, нека врста изложбе о Немањићима.

 

Удружују се они што ни главни одбор не могу да закажу

Слобода окупљања и удруживања у Србији је света слобода, рекао је Вучић начелно поводом формирања Удружене опозиције Србије, али примећује да се у тај савез удружују они који не могу ни главни одбор да закажу, а да се не потуку, ни странку да направе, а да је не купе.

"Слободна смо земља у којој свако има право да формира политичку странку, да купује политичке странке, да се удружује, обједињује. Слобода окупљања у Србији је света слобода у правом смислу речи, за разлику од времена када су ти који се сада удружују владали, па убили Ранка Панића, и чак нису хтели за то да кажу ''извините''. Није га убила хрватска војска док је био на ратишту, већ они", рекао је Вучић.

Прочитао је, како је рекао, изјаву једног од лидера из тог савеза како би требало да се смени аутократски режим у Србији:

"Па га питам да ли су то они који нису у стању да закажу главни одбор па се потуку, закажу седницу страначког тела, па то не могу три месеца, они који не поштују најближе сараднике, или они који су куповали поличке странке, јер нису могли да скупе 10.000 потписа....", приметио је Вучић.

Као председник државе срећан је, како је рекао, што свако може да изјашњава своје планове.

"А сви њихови планови везани су за ''Вучићу, најгори си на свету''", нагласио је Вучић.

У изјави новинарима на новом Савском тргу Вучић је указао како је некада изгледао тај трг у време када су опозициони политичари били на власти, и како сада изгледа, додајући да то показује разлику.

"Дела су та по којима треба да се суди", подвукао је Вучић.

 

Следеће недеље 2. круг констултација, па Председништво СНС

Вучић је најавио да ће други круг консултација са странкама о формирању владе одржати следеће седмице, а потом, крајем недеље, и Председништво Српске напредне странке, а након тога и седницу главног одбора странке.

На питање када може да се очекује формирање нове владе и име мандатара Вучић је нагласио да је битно да нова влада буде спремна за борбу за напредак Србије.

Наш пут је, истиче, стратешки европски пут, напредак економије и сарадња са свима онима са којима су други бранили Србији да сарађује, али је Србија успела љубоморно да очува ту сарадњу.

Како је истакао, битно је што ће следеће године Србија бити прва или друга у Европи по стопи БДП, што, како је казао, не значи да људи живе много боље, али значи да се ради на томе да се постигну бољи резултати.

Желео бих више жена и да имамо младе и енергичне људи, али нису важне године, већ енергичност, људи који ће хтети да трчају по Србиј, да разговарају са људима", нагласио је Вучић.

Упитан ко би могао да седне у вруће фотеље министра здравља и образовања, Вучић је казао да разговара са људима, али да још није сигуран, те да реализује састанке који нису саопштени јавности и да се нада да ће следеће недеље заказати други круг консултација о формирању владе.

 

Први ћу примити вакцину, кад српски стручњаци кажу  да је добра

Вучић је изјавио  данас да ће први примити вакцину за коју му српски стручњаци буду рекли да је добра и да може да помогне у превенцији болести ковид 19.

На питање да ли Србија разматра да користи руску вакцину, која је сада већ регистрована, Вучић је казао да са радошћу слуша вести о томе да су неки направили вакцину, али напомиње да је то питање за српске стручне тимове.

"Ја знам са ким наши људи разговарају, са ким имају потписане Меморандуме о сарадњи, са ким прате развој вакцине кроз прву, другу и такозвану трећу фазу. Зато сам и помињао новембар у вези набавке, али сам срећан ако су Руси пре тога произвели вакцину. Само, то морају наши стручни тимови да нам кажу да је безбедна и сигурна", рекао је Вучић новинарима.

Вучић  је истакао да је важно да се што пре појави вакцина, која је, каже, важна и за спас економије.

"Што пре будемо имали вакцину, то ће бити спас за нашу економију. Постоје политичари који кажу ''ми нећемо да примамо руску или кинеску вакцину'', а онда њихови до јуче коалициони партнери са којима су упадали у РТС, Скупштину и Председништво кажу ''ми нећемо европску'', па не могу да се договоре коју би вакцину да приме, а коју не", приметио је Вучић.

Вучић је навео да ће бити први који ће примити вакцину за коју му српски стручњаци буду рекли да је добра.

 

Увек ћемо одлучивати као суверена земља

Кинески ракетни систем ФК 3, о чијој набавци смо размишљали, није на списку за санкције америчког министарства, па упозорење САД тим поводом видимо пре свега као политичко, рекао је данас Вучић.

Србија ће, истиче, увек одлучивати као независна, суверена земља, не угрожавајући своје виталне интересе, а то ће бити случај и у вези набавке ракетних система.

Вучић је, на молбу да прокоментарише упозорење Амбасаде САД на ризик куповине кинеског ракетног система, док у Русији поједини портали спекулишу да се ради о одустајању од куповине руског С 300, рекао да сваки пут када се одлучимо за нешто да купимо увек неко има нешто против.

"Ми смо размишљали о кинеском ракетном систему ФК 3. Тај систем није на списку за санкције америчког министарства. Разумемо то упозорење као политичко саопштење. Али увек ћемо деловати као независна, суверена земља, размишљајући да не угрозимо наше виталне интересе“, објаснио је Вучић.

А поводом извоза српског наоружања, попут извоза у Јерменију, што опозиција иначе пребацује властима, иако је прва за време своје власти дала сагласност на такве испоруке, Вучић указује да се део производње продаје и нашој армији, али се и извози.

"У чему је игра да један део тајкунских медија под контролом тајкунских политичара сваког дана мора да води кампању против наше војне индустрије? Да ли је то да би Бугари узели нама посао ? Како онда у Крушику да има посла, када сте уништили тај посао?“, запитао је Вучић.

Вучић је рекао да има оних који би да руше извоз српске војне индустрије, па макар и они прописали тај извоз, односно донели одлуку да се Јерменија изузме из забране извоза.

"Ја то не могу да радим, јер морам да бринем о војној индустрији. Морамо да бринемо и о пријатељима у Јеревану и Бакуу и како се односимо према једнима и другима“, објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да у српској одбрамбеној индустрији ради 17.000 људи, а ако се спречава извоз, онда се угрожавају та радна места.

"Ако не можемо да продамо ниједан наш метак, пиштољ, пушку или гранату...а одакле плате да се плаћају“, рекао је Вучић.

Истакао је да постоји листа дозвољених крајних корисника, које се Србија стриктно придржава, и не извози у земље које су под санкцијама.

"Хоћете да нам дате додатне дозволе, као што сте кренули 2002.да уништите сопствену војску ? Уништавали су Стреле за 156 долара, а знате шта бисмо дали да их имамо неких 150.000 ? Мој посао као врховног команданта је да градим снажну војску, и данас је десетоструко снажнија него пре. Али, нисам ни близу тога да сам задовољан“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће држава наставити да помаже одбрамбеној индустрији, додајући да она мора да се бори за нова тржишта, за шта је потребна подршка грађана Србије, а не критика оних који се не питају како ће се плате исплатити.

 

Разумем потребу у Хрватској  да овде изаберу новог Тадића...

Разумем потребу хрватских медија да овде у Београду изаберу новог Тадића, да се он извињава, а Србија да заостаје за Хрватском, каже поводом писања хрватских медија чија поента је жеља да се сруши актуелна српска власт.

У Србији се 2022. одржавају избори, па ће бити прилике за Загреб и њихове овдашње послушнике да мењају власт у Београду, поручује Вучић.

"Разумем њихову потребу да изаберу новог Тадића, неспособне типове који би оставили Србију да заостаје за Хрватском, а не да је престиже, они који би економски да је разарају и свака три дана им се извињавају. То није и неће бити политика Србије“, рекао је Вучић, на питање новинара да прокоментарише писање хрватских медија, у којима се позива на рушење српске власти.

Није, истиче, фасциниран њиховом аргументацијом, али их разуме..

Вучић је указао да ће 2022.бити одржани председнички, градски избори, а да могу да буду и свеукупни локални и парламентарни, па ће имати прилику на свим нивоима да мењају власт у Србији Загреб и њихови послушници у Београду.

Остаје, ипак, како примећује, да се види како ће народ да одлучи.

Казао је да је био запрепашћен када је читао анализу која је направљена о томе шта су хрватски медији радили у претходна три до четири месеца.

"Имате и код њих тајкунске медије, као и овде. Постоји договор тајкуна, као релеј. Тако тајкунски медиј у Загребу нешто објави, па тајкунски медиј у Србији то преузме, као наводно релевантну вест из света“, објаснио је Вучић.

 

У локалној власти нова и најбоља решења

Вучић је казао  да не постоје проблеми око формирања власти на локалном нивоу, већ је фокус на томе да се пронађу најбоља могућа решења.

На питање да ли постоје проблеми око формирања власти на локалном нивоу, Вучић је рекао да не постоје, али да је суштина у томе што они покушавају да пронађу најбоља могућа решења, да на одређеним местима промене одређене људе и да раде на томе да око 40-50 одсто буде нових градоначелника и више жена у власти на локалу.

Како је навео, у Расинском округу од шест општина, у пет ће на челу бити жена.

"Мучимо се око неких округа и то је наша унутарстраначка ствар. Ми анализирамо резултате. Нисмо рекли да нам је фантастичан резултат пао с неба. Где су изузетно добри резултати тамо је ок, али када нису добри, а за нас је то када су испод 50 или 55 одсто освојених гласова, онда анализирамо које је најбоље решење", нагласио је Вучић.

 

Моја се имовина од 2012. није увећала ни за динар

Вучић је изјавио данас да се његова и имовина његове породице није увећала ни за динар од 2012. године, те да би волео да буде међу првима чија ће се имовина испитати, али да се затим испита и имовина других, чија се, каже, имовина значајно увећала од 2003. до 2013. године.

"Нема лажи коју нису изговорили...Чак су слагали да и мој џемпер кошта 400 евра, а кошта 50 и нешто евра", приметио је Вучић на констатацију да Драган Ђилас и његови сарадници "до данас нису одговорили одакле им милиони, али ће њега питати за скупе сакое".

Вучић је рекао да је то важна тема, због Закона о пореклу имовине, који је донет.

"Молим комисију која се тиме бави, желим да будем у првих 10 људи којима ће се испитати имовина, али онда да се испита и свима другима. Моја имовина се није увећала од 2012. године ни за динар. Ни моја, ни моје породице. А, волео бих да видите имовину неких пре уласка у власт 2003. и по изласку из власти 2013. године. Па ћете да видите да је увећана за око милијарду евра", рекао је Вучић.

Додао је да се он труди да се понаша нормално, уобичајено, те да је један од ретких који само у посебним случајевима, када је неопходно, користи ротацију, док нема директора, министра, сваког ко мисли да је важан, а да не користи ротацију да би доказао да је важан.

Вучић је навео да његова плата није мала, али да се труди да ради поштено, марљиво и вредно.

"А, да ми говоре да сам бахат, арогантан, са тим не могу да се сагласим. Важно је да закон уђе ''у живот'', да сви чују о његовој имовини, али да се онда испитају и сви други. Да све буде црно на бело. Ја немам чега да се стидим", рекао је Вучић.

Додао је да критике на његов рачун у том смислу, највише говори о онима који их изговарају, јер, каже, полазе од себе "шта су радили и шта би радили".

"Данас сам дошао овде да видим како изгледа, а не знам ни ко, ни како ради.. А, они су имали комбинацију са сваким ко је неке радове изводио", рекао је Вучић.

 

Узлет грађевинарства показује колико земља напредује

Пре само шест или седам година у целој Србији било је 1.500 градилишта, а данас их је укупно 62.000, изјавио је данас Вучић, додајући да то, између осталог, показује колико је земља напредовала.

Вучић је, обилазећи радове на Савском тргу, рекао да је грађевинарство у Србији забележило раст, и поред пада због короне у другом кварталу.

Значај грађевинарства за српску привреду илустровао је и податком да је пре седам до осам година та грана у укупнпм БДП-у учествовала са 3,7 одсто, а данас је тај удео 5,9 одсто.

"Када узмете да је пољопривреда мање од 10 одсто, а да оно што градите дође до шест одсто, јасно је колико се тога прави и гради и колико смо напредовали", рекао је Вучић.

Додао је и да је Србија пре седам година на Дуинг бизнис листи била 180. по издавању грађевинских дозвола, а данас смо 9. у свету.

 

Нема тајни, изразио сам саучешће Азербејџану

Вучић је рекао данас да је Азербејџану изразио саучешће поводом смрти њихових војника и да ту нема ништа тајно, нити такве информације треба тражити, како је казао, по белосветским сајтовима, већ је довољно погледати на сајту српског председника.

"Нисте то само ви рекли, то су и неки политичари тајкуни рекли да су из тајних извора председника Азербејџана то чули. Немојте да сте деца, то пише у мом саопштењу", истакао је Вучић одговарајући на новинарско питање да је на једном од сајтова азербејџанске владе објављено да је изразио жаљење зато што је српско оружје коришћенио у сукобу са Јерменијом.

Истиче да је изразио саучешће поводом погинулих људи и да је то елементарна пристојност.

"Следећи пут, пре него што одете да тражите по белосветским сајтовима, идите на сајт српског председника. У мом саопштењу се наводи да сам изразио саучешће поводм смрти азербејџанских војника. То је цивилизацијско понашање", рекао  је Вучић.

Вучић је прецизирао и да је у разговору са азербејџанским председником на енглеском употребио израз у коме је рекао да не мисли да треба да се правда, а да му је свакако жао тих људи и да подржава територијални интегритет сваке земље чланице УН.

Понавља и да неће да учествује у уништавању српске наменске индустрије, већ ће радити на томе да опстане и буде што јача.

"Нема ту ништа чудно, кад производите оружје, они служи за сукобе, а не за манкенске писте", приметио је председник и додао  да ако неко жели да униши нашу наменску онда боље да тако и каже.

 

Стиже велика инвестиција у Војводину

Вучић је најавио је данас могућност велике инвестиције у Војводини.

"Верујем да ћу моћи да вас обавестим ускоро о фантастичној инвестицији у Војводини", поручио је Вучић, не прецизирајући о којој инвгестицији је реч.

Вучић је то рекао приликом обиласка радова на Савском тргу у Београду.

 

Јасно до 80 одсто персоналних решења за нову владу

Вучић каже да се још ломи око два концепта будуће владе, а да је по питању персоналних решења 70 до 80 одсто "већ јасно".

Након што буде познат састав владе, свим опозиционим странкама биће, каже, понуђена значајна, потпредседничка места у скупштини и скупштинским одборима.

Подсећа да нову владу чека тешка ситуација по питању КиМ, наставак борбе са ковид19...

"Зато хоћемо да поставимо најбољу могућу владу", казао је Вучић и најавио да ће се борити за шири консензус у друштву.

Није реч о политичком консензусу, прецизира, јер га то не занима, нити је, каже, могућ консензус са онима који су тестерама улазили у РТС и који свакодневно свашта изговарају на његов рачун, говорећи да је лудак.

"Занимају ме људи, да схвате ситуацију у Србију, у Европи, у свету, потребан је шири дијалог, консензус који се не односи само на политичке партије, бар не искључиво. Нама не треба Савез социјалистичког радног народа Југославије, већ широки друштвени консензус", казао је Вучић.

Каже и да ће у будућем мандата владе бити већи процената жена, али и да је потребно више енергије, јер, како је казао, када се неко навикне у једној фотељи дуже од пет-шест фодина, онда то постаје рутина и не показује се амбиција о промени која је иначе могућа.

Упитан када ће бити изабран председник Скупштине, Вучић је казао да ће за 15-16 дана све то већ бити у скупштини, те да је реч о кратком року и о формирању владе и  избору за   председника скупштине.

 

Развој  Београда  неопходан, раскопавање и сечење шума не

Вучић је рекао данас да је развој Београда неопходан, али да сматра да није потребно никакво даље раскопавање Трга републике, постављање шина, нити сечење шума на Кошутњаку.

Можда у Граду мисле другачије и онда они то треба да објасне, рекао је Вучић приликом обиласка Савског трга, одговарајући на новинарско питање да се најављује поново вађење коцке на Тгу републике због увођења трамваја од Славије до Калемегдана.

"Ја не патим од тога да се некоме додворавам, мислим да је развој града неопходан. Од мене нисте чули да нападам неке који су то чинили свакога дана у претходном периоду. Нисам видео рацио легис за сечење шуме на Кошутњаку, као што то нисам видео ни за ове шине. Али, у Граду су можда паметнији па ће то објаснити", рекао је Вучић новинарима и позвао градоначелника да о томе говори.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк