Вести

ВУЧИЋ: ЕВРОПСКИ ПОРЕСКИ ОБВЕЗНИЦИ УЛОЖИЋЕ У СРБИЈУ ОГРОМАН НОВАЦ

У наредних седам година Србија и регион добиће 8 милијарди евра у гранту, и још 20 милијарди више кроз различите пројекте, што је за Србију од огромног значаја, истакао је председник Србије Александар Вучић након састанка са европским комесаром за проширење Оливером Вархеијем.

Вучић је, током заједничког обраћања, изразио искрено задовољство због посете комесара Вархеија, за којег је истакао да је искрени пријатељ Србије, који је уложио напоре да унапреди преговарачки процес који Србију води ка пуноправном чланству у ЕУ.

Пренео је да се најконкретније говорило о будућности Србије и економском пакету.

"Веома сам захвалан ЕУ на великој подршци, коју ће у наредних седам година, а нарочито од 2023. године, пружити Србији и региону. Захвалан сам еврооским пореским обвезницима који ће уложити велики новац у регион", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да ћемо за тих седам година добити, као регион, 8 милијарди у гранту и још 20 милијарди преко тога кроз различите пројекте.

"То је за Србију веома важно", истакао је Вучић.

Навео је да је најзначајнији пројекат да се направи комплетна интерент мрежа у сеоским подручима, да свака сеоска школа има компјутер, што је, каже, иако на први поглед мали пројекат, вредан чак 73 милиона евра.

"Ми јуримо да изградимо највише путева и пруга и верујем да ћемо имати још већу подршку ЕУ", додао је Вучић.

Навео је да је Србија захвална на 40,3 милиона издвојених за изградњу аутопута Ниш-Мердаре, који много значи Србији.

Изразио је наду да ће Србија после 2023-2024. године моћи да рачуна на помоћ за изградњу пруге Крављево - Рудница, аутопута Беоргад - Сарајево, пруге Београд - Шид - Загреб.

"То су веома важни пројекти, велике ставари које радимо са ЕУ" рекао је Вучић.

 

Прихватам "кривицу", спреман да одговарам само свом народу

Вучић је рекао на прес конференцији са комесаром ЕУ Оливером Вархејијем да прихвата кривицу за све оно што је у политичком делу извештаја Европске комисије забележено као недостатак.

Вучић је тоном, којим је говорио на прес конференцији о овој теми, ставио до знања да то што му се пребацује има своје објашњење, и истакао да је спреман да одговара само свом народу и објасни му за шта је "крив".

Вучић је, након разговора са европским комесаром за проширење и суседску политику Оливером Верхејијем, пренео новинарима да су разговарали и о ономе што је негативно оцењено у Извештају ЕК.

“Најотвореније сам говорио о мојим пропустима, ономе за шта сам ја крив. Не морају да оптужују сви други неког другог, ја преузимам све на себе. Бићу спреман увек И у сваком тренутку да одговарам свом народу И објасним за шта сам крив”, нагласио је Вучић.

Указао је да има посебних критика на његов рачун у Извештају ЕК - да је користио функцију председника Републике и тиме придобијао гласове за своју страначку листу, те додао да је током ковида... али није наставио ту тему

„Одговараћу када дође време. Прихатио сам сву кривицу И рекао да сам одговоран. Спреман сам да сносим сваку врсту последица, пре свега код грађана Србије. Али, нећу од њих крити да сам за те ствари одговоран“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је увек добро видети извештај Европске комисије, политичке и економске ствари.

„У економији нису имали шта да кажу, јер смо бољи од њихових земаља. Ово је годишњи извештај и не могу да анализирају претходних 100 година, где би нашли што шта, а у протеклих годину дана Србија је једна од најбољих у Европи“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао што се тиче других ствари, за које смо негде похваљени, негде критиковани, има добрих ствари, као што је све оно што је напредовало у парламенту.

Извештај, каже, прихвата, као врло добро.

 

Кључно опредељење је ЕУ, приче о суспензији глупост

 Вучић поручио је вечерас да је кључно опредељење Србије пут у Европску унију, а да, како је рекао, шпекулације о суспензији преговора, не може да коментарише.

"То што би желели неуспешни политичари и у чему виде једини спас, нећу да коментаришем", рекао је Вучић на констатацију да његови политички опоненти кажу да је у Извештају Србија лоше оцењена, да није на европском путу, и да неће бити.

 

Има један пројекат, директно уперен против интереса Србије

Вучић je открио да је европском комесару Оливеру Вархејију указао на један пројекат у региону, који конкурише за средства из пакета помоћи ЕУ, за који сматра да је директно уперен против интереса Србије.

Он на заједничкој прес конференцији није прецизирао о којем пројекту је реч.

"Мислим да је саслушао шта сам имао да кажем", рекао је Вучић.

Вархејију је изразио захвалност на посети и великој борби да би обезбедио већи новац за наш регион.

„Радујемо се сваком евру који долази", истакао је Вучић и додао да је Србија задовољна и када комшије добију новац, јер је то, каже, добро за цео регион и развој наше земље.

„Верујем да ћемо успети већу блискост да успоставимо са њима“, додао је Вучић.

Захвалио се и Урсули фон дер Лајен, Шарлу Мишелу и свима који су, како каже, озбиљно радили да се Србији и региону помогне.

 

Дуг је списак мојих тешких грехова 

Вучић je отворено изразио неслагање и незадовољство замеркама у Извештају ЕК о напретку Србије на његов рачун, оцењујући да су неаргументоване и непринципијелне.

"Дуг је списак мојих тешких грехова", рекао је Вучић и прочитао неке од примедби из Извештаја, на заједничкој прес конференцији са комесаром ЕУ Оливером Вархејијем.

"Моја кривица је - што сам предлагао увођење строжег полицијског часа због ковида, због употребе силе, што имамо интензивне односе са Русијом и Кином, што смо купили панцир, што сам се на изборима појављивао и као председник, а био сам носилац листе...", набрајао је Вучић.

Признаје, да је за све крив  и набројао да је он инсистирао да се купи систем панцир, да се Србија војно оснажи, на сарадњи са Русијом и Кином, тоном којим је сугерисао да, са аспекта интереса Србије, не види шта је ту спорно.

"Ја сам рекао да нико не пипне демонстранте док не заузму неку институцију, па нам је толико полицајаца било повређено. За све сам крив, да се не муче да пишу, унапред све прихватам", додао је Вучић иронично.

Потрудиће се да набави и још беспилотних летелица из још једне проблематичне земље, јер је његов посао, како је приметио, да сачува земљу.

Вучић је рекао да у Извештају написано да је његова најава поновног увођења строжег полицијског часа довела до протеста у Београду и другим градовима, на којима су демонстранти исказали своје незадовољство.

Незадовољство је, међутим, наставио је Вучић, обично исказује транспарентима, а не мочугама, каменицама, ножевима и слично, као што је код нас био случај, а што, како истиче, наравно није написано у Извештају.

Даље пише, наставио је да коментарише замерке ЕУ, да демонтранти нису били задовољни начином на који се влада односила према пандемији, а да на то само може да каже да је поносан на рад државних органа и лекара, због чега смо сада међу три или четири најуспешније земља у Европи у борби са ковидом19.

"Поносан сам што су ми животи људи били најпречи и што се нисам руководио тиме да ли ћу се некоме допасти или да ли ће неко бити љут или не", рекао је Вучић и додао да свако има право да буде љут, али то не значи да има право да заузима скупштину и примењује насиље према државним органима и полицији.

Такође, истиче, да се није руководио себичним политичким интересима, већ се борио за живот грађана, што је, као председник Републике, и био дужан да ради.

"Кажу у Извештају да је избио сукоб између полиције и неких демонстраната, али се нигде не помиње да полиција није употребила ниједан пендрек, нити шта друго све док демонстранти нису заузели зграду скупштине, али тога у Извештају нема. Такође, кажу да свака употеба силе мора да буде одмерена и пропорционална у сваком тренутку, а како је код њих одмерена када седе демонстранти на погрешном делу травњака могли смо сви да видимо".

Такође, Вучић је показао извештај ЕК о напретку Србије из 2008. године где су констатовани немири када је Косово прогласило незавиност, испред амбасада и током геј параде, али нигде се не спомиње Ранко Панић, који је убијен током протеста само зато што је хтео да прошета на скупу највеће опозиционе странке у то време.

"Ранко Панић није био вредан, Крајишник, избеглица... Само смо тражили једном да прошетамо и убили су човека, а ми њих пустили да упадају у институције и ово је сада било насиље, а тада наводно није било насиља", приметио је Вучић.

Вучић је рекао да је сагласан са већином констатација из Извештаја, само што те констатације ЕУ и он различито оцењују.

Тако, каже, све што су написали за спољну политику Србије је тачно, али је за нас похвално јер говори о томе како се једна суверена и независна земља понаша.

"Земља која је на европском путу. Али, земља која има своје интересе. Пошто нас нико не пита какви ће ставови да буду у ЕУ, јер су они велика сила, е, па ми задржавамо право за себе да за виталне националне интересе донесемо неку другу одлуку", поручио је Вучић.

Додаје да је наша влада решена да убрза европске интеграције и уради још много тога по питању владавине права и по питању поштовања незвисних институција и других ствари.

"Ипак, за овакве ствари, од панцира до беспилотних летелица и чувања народа од короне.. преузимам одговрност, макар био у свим извештајима", поручио је Вучић.

Уверен је да ће нова, јасно проверопска српска влада моћи све да уради, али, истиче, то неће значити укидање нашег права да мислимо својом главом и искажемо своје ставове.

"Имамо право на то и мислимо да је то највиша европска вредност", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је критикован зато што је мислио да има право да каже шта мисли о ситуацији у Европи по питању короне, да је схватио да то није увек пожељно, али да ће то право обезбедити грађанима Србје у будућности.

"Рекао сам истину и то знају сви у овој сали", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ћемо бити спремни за реформе и да убрзамо европски курс, али да од Вархејија тражимо да ЕУ добро прати ша Србија ради у стручном делу и у области владавине права.

"Волели бисмо да буде мало мање левичарске политике, са закључима који нису увек баш сасвим истинити", закључио је Вучић, обраћајући се европском комесару. 

 

Устаћу за сваког ко је погинуо у неком сукобу

Вучић је прокоментарисао информацију која је процурила у јавност да је, заједно са представницима Националног конвента, на предлог једног од њих, одао пошту Албанцима који су пронађени у масовној гробници у Батајници, речима да ће устати за сваког ко је погинуо у неком сукобу, уз наду да сукоба више неће бити.

Вучић је тако одговорио на питање да објасни да ли је тачна информација да је на састанку са Националним конвентом стојећи одао почаст страдалим Албанцима.

Вучић је рекао да, иначе, на састанку договорено да се у јавност не износи шта је говорено и шта се дешавало на том скупу.

"Знам да ја ником нисам говорио шта се збивало, а и да то представници ЕУ, амбасадори нису. Довољно о части и моралу оних који су изнели у јавност информације са скупа", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се на том скупу трудио да одговори на свако питање, саслуша све људе, чује њихово мишљење, да се са некима сагласио, са некима није.

"Један од присутних, мислим Наим Леон Бешири, рекао је у једном тренутку да устанемо и одамо почаст погинулим Албанцима. Сви су устали, и ја као пристојан човек увек ћу устати. Увек сам спреман да одам почаст сваком убијеном човеку. Наравно да ћу да устанем. Је л' није требало да устанем зато што су у питању били Албанци?", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не жели да говори о томе да ли се радило о трику, али да елементарна пристојност налаже да устане.

"Што неко нема морала па износи у јавност нешто за шта је договорено да се одржава под правилом „четхам хаус руле“ мени је потпуно чиста савест", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк