Вести

ВУЧИЋ: ДРЖАВА ЋЕ ПОМОЋИ МАНАСТИР МАНАСИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је манастир Манасију у оквиру посете Поморављу и најавио да ће држава помоћи изградњу спољне трпезарије и прикључење манастира на канализацију.

Вучић је после обиласка манастира, који је задужбина деспота Стефана Лазаревића, рекао да је то био веома мудар владар који је захваљујући паметном савезништву и луковој политици коју је водио добио Београд без капи крви.

Председник је истакао да је то један од најлепших наших манастира и цркви, заједно са манастиром Раваница.

Подсетио је да је манастир Манасија или Ресава познат и по чувеној Ресавској школи.

"Договорили смо подршку и помоћ да би могли да ураде спољну трпезарију како треба и морају да се прикључе на канализацију, то ћемо ми да платимо сутра или прекосутра", рекао је председник.

Додао је да у тај манастир долазе верници из целе Србије, али и гости из иностранства.

"Диван манастир и желимо да помогнемо колико можемо", поручио је председник.

Манастир Манасија у близини Деспотовца је задужбина деспота Стефана Лазаревића који је почео да се зида 1407 године, а градња је окончана 1418. године. Манастирска црква је посвећена Светој Тројици.

Један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада такозваној Моравској школи.

 

Држава иде напред, тајкунима иде теже

Вучић је  рекао да држава напредује, а да тајкунима, који су "живели на грбачи народа" иде све теже.

Вучић је, замољен да прокоментарише писање појединих медија да се откупом права за Премијер лигу "ради на рушењу демократије", иронично приметио да је тачно да седи са газдама великих енглеских фудбалских клубова и разговара како да сруше Шолака и Ђиласа.

"Они су бастиља демократије, познати у свету да су чувари бакље слободе, а ми зли, они зли фудбалери, а ја зли политичар, који смо се договорили нешто против њих. Када дођете до таквих закључака јасно је чиме се баве", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да тај део политичке сцене ради по систему „ако прође да контролишемо нешто супер, ако не прође, ако неко други победи у утакмици, а посебно неко са државним власништвом, онда та предузећа треба да се ставе на стуб срама“.

Вучић је рекао  да је цена права за пренос Премијер лиге била висока, а не зна тачну цифру, јер су Шолакови медији у првом кругу понудили више пара.

"Понудили су више пара у првом кругу, а у другом нису па им је пропао бизнис", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да држава иде напред, а тајкунима који желе да живе "на грбачи народа" иде теже.

 

Борићемо се ако дође до лобирања за признање

Вучић је најавио да ће Србија да се супротстави ако дође до новог лобирања за признање самопроглашене независности Косова.

Вучић је на питање о најави председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ће појачати лобирање за независност тзв. Косова, рекао да је то реално, јер је Турска велесила, а Ердоган велики лидер.

"Покушаћу да разговарам са њим. До 1. септембра, према Вашингтонском споразуму обе стране имају обавезу да нема лобирања за признање ни отпризнавање. Ако од 1. септембра, или можда пре тога, крену у акцију признавања ми ћемо се томе супроставити", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да је Турска велика сила, да је он у поређењу са Ердоганом мали и занемарљив, али је подвукао да Србија није толико мала да не би покушала да се супростави.

"Србија штити своје. Ово није турско, припада Србији. Нама остаје једино да се боримо за своју земљу и свој народа. Он је много моћан, а ми нисмо, али верујем да ће мало ублажити свој став", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија нема алтернативу него да се бори за своју земљу.

"Видећете да нисмо онолико мали колико ја понекад говорим", поручио је  Вучић.

 

Уз нове пројекте Деспотовац као место у Швајцарској

Уз велика улагања која су планирана, Деспотовац ће изгледати као неко место у Швајцарској, изјавио је Вучић истичући да уз све промене, нове путеве, канализацију, школу, то неће бити исто место.

Вучић је, говорећи о пројектима, рекао да се Србија, нажалост, не развија равномерно, али да се труди да се то промени.

"Огроман је новац у Београду, Новом Саду, па тек онда свуда другде. Али, када говоримо о великом новцу за Деспотовац, то је 20 милиона, плус 40 милиона за канализацију, то је 60 милиона евра. То ће бити као неко место у Швајцарској када будемо урадили канализацију, фекалну, кишну канализацију са пречистачима, водоводм, обнова фабрике каблова, стакла, па пут према Жагубици, Манасију, главни пут, базен, салу и интернат у школи... Онда то није исто место", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да велелепно изгледа Дом здравља у Деспотовцу, који је завршен прошле године, као и Техничка школа, која је завршена претпрошле године.

"Али, морамо више деце да школујемо и то је тај дубински рад, то се можда не види, али мења живот људи. Зато нам је потребно још новца и раст, за то се боримо", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да очекује да прво полугодиште завршимо са растом преко осам одсто.

"Ако тако буде, онда можемо да се обрадујемо, да се надамо да нас корона неће убити у последњем кварталу", рекао је Вучић.

У том смислу, поново је апеловао на све да се вакцинишу.

Такође, Вучић је додао да се решава проблем фабрике стакла у Параћину, да верује у успех тог решења, а да су заинтересовани инвеститори из три земље.

"Параћин је други град после Јагодине у Поморавском округу. Инвеститори су из Швајцарске, Аустрије и Словеније. Сви су добри, а видећемо како ће то у отвореној процедури да иде", додао је Вучић.

 

Србија има границе признате у УН, једино нас то интересује

Вучић је поручио да Србија има своје међународно признате границе у УН, које укључују и КиМ и да је то једина наша политика, као и да нас не интересује ништа што припада некој другој земљи.

"Једино нас интересује да чувамо своје и да радимо и боримо се за свој народ", рекао је Вучић одговарајући на питање како коментарише то што је Бакир Изетбеговић изјавио да је Александар Вулин у свом говору пре неколико дана причао о обједињавању српског света и да је Изетбеговић то назвао великом Србијом и поручио председнику Србије да не дозвољава убудуће такве изјаве српских званичника.

"Нисам неко ко жели да запуши уста било коме, то може да ради Бакир или неко други, Вулин је мој пријатељ и са њим се не слажем у неким стварима. То је био његов страначки скуп. Ја сам одржао миран и одговоран говор, а Вулин је имао свој говор који се претпостављам више допао већем делу Србије", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија има своје границе које су међународно признате у УН и да су то једине границе које нас интересују, рачунајући и КиМ као део Србије у складу са Резолуцијом 1244.

"То нећу да понављам нити да се извињавам никоме више и никада више. Они то раде намерно, да би говорили како ми производимо нестабилност, иако су они ти који производе нестабилност, јер супротно Дејтону свакога дана говоре о укидању Републике Српске и да не причам о правима нашег народа у другим земљама региона", навео је Вучић.

Вулин је говорио оно што он мисли на свом страначком скупу, рекао је Вучић и додао да треба Вулина питати о томе.

"Србија има међународно признате границе у УН, то је наша политика и не интересује нас ништа што припада некој другој земљи, једино нас интересује да чувамо своје и да радимо и боримо се за свој народ", поручио је Вучић.

 

Никада хеликоптером нисам ишао на страначки скуп

Вучић је изјавио да никада за девет година колико је на власти није приватним хеликоптером летео на страначки скуп.

Како је рекао пре девет година то није ни могао, јер није било летелица, док их сада Србија има, али оне служе да транспорт наших војника.

"На страначке скупове никада нисам ишао нити ћу ићи хеликоптером, јер за разлику од других "поршеи" и слично мени не значе ништа. Мени значе домови здравља, путеви, да народ види да је нешто урађено", рекао је Вучић одговарајући на питање поводом писања појединих медија да је на страначке скупове ишао хеликоптером.

Најавио је и изградњу 14,5 километара путева према Жагубици како би се грађанима тог краја олакшало путовање ка Петровцу и Пожаревцу.

Говорећи о критикама опозиције због тога што је министар унутрашњих послова Александар Вулин показао фотографије жртава клана Вељка Беливука, казао је да би и он урадио исто што и Вулин.

"Они кажу не смеш да покажеш фотографије како су унаказили тела. При томе оне су блуроване и не виде се лица. И зато траже гашење телевизије", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да су за време претходне власти јавности приказане фотографије убијених чланова тзв.земунског клана, кости из Батајнице, снимци убијања уживо из Сребренице и да тада нико није тражио гашење РТС-а.

"И тада су госпођа (Наташа) Кандић и сви остали говорили како је то богоугодно, јер Срби треба да доживе катарзу, јер треба да виде шта су радили. А Срби овде не треба да виде шта су радили они које неки подижу у небеса и као хероје их представљају. Зато што су им они били једина нада, јер знају да је требало да ме убију па би тако дошли на власт", рекао је Вучић.

Вучић се упитао шта сада када се они подсете на све те примере.

"То су радили директно. Снимак убиства директно су приказивали, а не снимак тела. Ако приказује да се власт обачунава са најопакијим криминалцима и лажовима, који су пре свега били политичари и заједно са некима из власти, видећете како су се бавили политиком", закључио је Вучић.

Вучић је додао да пошто им је пропала опција да га ликвидирају, остало је да се криминалци дижу у небеса.

"Сећате се осмеха и подсмеха о млевеном месу. Треба полиција да вам пусти да видите како је то изгледало па да видим да ли ће онај педофил са Правног факултета да се смеје. Извињавам се није он педофил, али то не сме да каже када га прикопчају на једну машину, јер тада га боли бешика и све друго", рекао је Вучић.

Вучић је оценио да постоји невероватна врста лицемерја, али да ће тражити и више да се прикаже како би људи видели са ким имамо посла.

"Када причају о згради на Врачару заборављају на људе из Дубљанске улице од пре 13 година којима се урушила зграда и чији је статус и даље нерешен", рекао је Вучић.

Вучић је закључио да ће обићи сваки крај Србије и обићи све најмање општине.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк