Вести

ВУЧИЋ: ДАНАС СЕ ВИШЕ НЕГО ИКАД ВИДИ КОЛИКО ЈЕ ВОЈСКА СРБИЈЕ СНАЖНА

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, на приказу је учествовао део јединица Ратног ваздухопловства и ПВО, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.

Вучић је истакао да је оружје које сами правимо плод домаће памети и знања.

"Ово је све оружје које ми правимо", истакао је Вучић и додао да се у вежби посебно добро показао борбени робот "Мали Милош" - безпосадни борбени систем.

Председник је рекао да оружје прави Застава Оружје, Петолетка, Телеоптика и други и истакао да је држава помогла одбрамбену индустрију због чега све мање заостајемо за најмодернијим западним и источним системима.

"Све више смањујемо ту разлику, а пре смо заостајали у светлосним годинама", додао је Вучић.

 

Данас се више него икад види колико је Војска Србије снажна

Данас се више него икада видело колико је српска војска напредовала, колико смо снажнији, а наши војници опремљенији и обученији, поручио је Вучић.

"Не правимо војску да бисмо било коме претили, већ да, уколико, не дај Боже, буде потребе, буду у стању да заштите небо и земљу и да заштите земљу од сваког агресора", поручио је Вучић.

Додао је да је задовољан приказаним у Батајници, посебно похваливши 72. бригаду за специјалне операције.

"Фантастична брзина, до сада нисам видео такву брзину наших војника. Без грешке, пада, без клизања, готово невероватно", рекао је Вучић.

 

Нема признања, не искључујем померање састанка у Вашингтон

Вучић није искључио могућност померања састанка у Вашингтону, о чему шпекулише приштинска штампа, али је истакао да, кад год да буде састанка и где год - нема шансе за потписивање признавања Косова, ни под којим условима.

Вучић је рекао да једино што он гарантује то је да ће се на састанку у Вашингтону и Бриселу борити за интересе Србије, а онима који маштају да ће тамо бити потписано признање Косова поручује да не постоји могућност, ни под којим условима, да се тако нешто догоди.

Вучић је, упитан да прокоментарише писање о померању термина за састанак у Вашингтону, и да би он могао да траје дуже, односно преко ноћи, те да ли то значи да се планира притисак на Србију, рекао да увек постоји притисак.

Председник је рекао да још ништа није договорено, и да види да постоје иницијативе за врло кратко померање датума, за дан два.

Указао је да чека да види о чему се ради, након чега ће обавестити јавност и пружити одговор.

Нагласио је да увек постоји притисак на Србију, али да не треба унапред да бежимо и надамо се да се никада ништа не договори.

"Чини се као да се налазимо у дефанзивној позицији. Медији стално пишу ''чека нас овај ужас, па онај ужас''... Чини ми се да не разумемо добро тежину наше позиције. Не мислим да ће бити лако, а да ли лично осећам велики терет поводом тога, одговор је ''да''", закључио је Вучић.

 

Увели Великог брата као "врх" културе, а Стефан Немања им кич

Интересантно је да они који су увели ријалити "Велики брат" у Србију у споменику Стефану Немањи, виде кич и шунд, рекао је Вучић.

Вучић је тако прокоментарисао критике Странке слободе и правде на рачун споменика Стефану Немањи, који се поставља на Савском тргу.

"Увек сам се питао ко су људи који су у стању да тако лако доносе оцене", рекао је Вучић и истакао да је тај споменик радио један од највећих живих руских уметника, Рукавишњиков.

"Подижемо споменик родоначелнику српске државе и нећу пристати да Србија подиже споменик Великом брату", нагласио је Вучић и додао да је у Пионирском парку, где је била кућа Великог брата, било сметлиште и ужас.

"То је био први ријалити у Србији којим су уништавали свест, духовност народа. Не можете да наметнете Великог брата уместо Стефана Немање", истакао је Вучић.

Додао је да верује да ће Емир Кустурица одговорити на то што неки траже и да ће одговор бити врло убедљив.

Приметио је и да нема ствари коју уради, а да неко не каже да то није добро - било да је то ауто-пут, пруга, фабрика или нешто друго...

"То је противљење свему новом и бољем", рекао је Вучић и подсећа да нема одговора на његово питање зашто 75 година нисмо направили филм о Јасеновцу.

Нема га, истиче, јер наше лажне елите никад нису хтеле да се замерају некоме.

"Сада ће се први пут појавити филм о Јасеновцу, ја нећу да се стидим жртава, нити Немањића", рекао је Вучић.

Додао је да се управо зато и подиже Храм Светог Саве, у који су његови политички претходници, који га сад критикују, уложили десетоструко мање док су били на власти, него актуелна власт у последње три године.

 

Волео бих да буду економске теме, не искључујем изненађења

Вучић је изјавио да очекује и да би волео да на састанку у Вашингтону на дневном реду буду, према договору, само економске теме, али да ипак не искључује изненађења.

Упитан да ли се на састанку у Белој кући на столу могу наћи и политичке теме, како је недавно најавио министар спољних послова Ивица Дачић, Вучић је рекао да не зна шта домаћини могу да испоставе као теме, осим онога о чему је до сада обавештен, а то су економске теме, о чему се већ говорило.

"Не могу да гарантујем да неће, али бих волео да буду само економске теме, јер за политички дијалог и статусна питања је надлежна Европска унија, у складу са одлуком УН, што смо раније прихватили. Али, изненађења не искључујем", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да прати шта пишу приштински медији и да се зна с ким Приштина има контакте и у америчкој и у бриселској администрацији, те да Београд није дошао до посебних закључака, сем онога што је и премијер привремених институција Авдулах Хоти већ потврдио, а то је да ће се разговарати о унапређењу економских односа на конкретан начин.

"Ако буде било шта друго, бићете одмах обавештени, реаговаћу и обавестићу вас о томе", рекао је Вучић.

 

Позваћу Додика и Цвијановић на разговор

Вучић је најавио да ће позвати у Београд српске лидере из БиХ, Милорада Додика и Жељку Цвијановић, како би разговарали о документима која су му послали, а која се тичу двоструких стандарда међународне заједнице по питању статуса Косова у Србији и Републике Српске у БиХ.

Вучић је рекао да је документе прочитао, те да ће им се још додатно посветити.

Вучић је тако одговорио на питање да ли ће "папире" из Бањалуке носити у Вашингтон или Брисел.

"Много је политичких компликација пред нама. Морамо да се изборимо са корона вирусом, иако нам иде боље него другима, а морамо да се боримо за економски напредак, за додатни раст", констатовао је Вучић.

 

Војска Србије имаће до краја године 12 ПАСАРС система

Војска Србије ће до краја године имати 12 артиљеријско-ракетних система ПВО ПАСАРС, најавио је Вучић додајући да су три већ примљена у нашу војску.

Вучић је подсетио на аеродрому у Батајници да Србија набавља и ПВО систем Мистрал од Француске који ће бити интегрисан у систем ПАСАРС домаће производње.

Вучић је прокоментарисао да су на приказу посебна атракција били руски хеликопетери Ми35, додајући да имамо четири такве изванредне летелице, затим ербасове хеликоптере Х145М и друго.

Додао је да су грађани могли први пут да виде ракете које у ваздуху имају домет до 5.200 метара.

"Честитам нашим војницима, били су изванредни", поручио је Вучић, истичући да су грађани могли да виде одличну опремљеност и да је њему важно да је и морал у војсци висок.

Поручио је да не правимо војску да би претили некоме већ да ако буде потребе да може да одбрани земљу од сваког агресора.

Рекао је да му је драго што су војници фантастично опремљени и обучени и да је поносан на нашу војску.

Најавио је да ће у октобру бити организовано до сада нешто што није виђено у Србији и да ће том приликом бити приказано све што има ратно ваздухопловство и ваздушна одбрана.

Додао је да ће на једном месту бити и бојево гађање и да ће се тада трести небо и земља.

И ту ћете видети колика је снага Војске Србије, поручио је Вучић.

 

Увек за транспарентност, а против двојних стандарда

Било би веома важно да директори Телекома изађу са подацима и кажу колико је та компанија својевремено помогла у формирању СББ, рекао је Вучић.

"Важно је да се каже колико је и у ресурсима Телеком Србије помагао преко плаћених људи формирању те друге компаније. Битно је да се каже на који начин су плаћани каблови, дозволе, али и како која компанија плаћа порез“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је увек излазио у јавност и износио колико је шта коштало, као што је питање колико је држава дала за Храм Светог Саве.

"Увек сам за апсолутну транспарентност. Једино за шта нисам јесте за двојне стандарде, лицемерје којим се такве ствари злоупотребљавају у политичке сврхе", подвукао је Вучић.

"Ни динара никада, ни за политичку странку коју водим, ни за себе лично нисам узео, ни од Телекома, ни било кога другог за разлику од оних који воде хајку против Телекома и државе Србије. Поносим се што ћу да заштитим свакога ко ради за Јунајтед групу, али ћу увек имати и право да говорим истину у лице, а да нико не може да ми каже да сам радио у нечију корист", нагласио је Вучић.

Вучић је, у изјави новинарима, на питање какву поруку шаље страним инвеститорима када говори да је СББ опљачкао Телеком, и да ли сматра да би Телеком требало да објави уговоре са власником Kурира, рекао да никада својим чињењем није угрозио инвестиције Јунајтед групе.

Вучић је, наводећи пример примене дуплог стандарда и лицемерја, указао на нападе на наменску индустрију тврдњама да се нашом муницијом убијају људи у свету.

Поручио је да је потребно много више професионализма, објективности и транспарентности.

 

СББ саградио моћ на ресурсима државе и Телекома

Вучић је изјавио да га  Јунајтед група оптужује за нешто чиме се он поноси, а то је да штити народну и државну имовину, а не да је разара, те указује да је СББ из састава те компаније "подигнут" на ресурсима Телекома и државе Србије.

"Суштина је у томе да су сву моћ саградили на резурсима државе Србије и Телекома и да се тачно зна од којег директора је кренуо уплив тог приватног капитала у Телеком, не на легалан начин, већ ''куповином'' људи, који су, у ствари, радили за приватну компанију на штету Телекома", рекао је Вучић.

Уз то, примећује, ниједном није поменуо Јунајтед групу, већ, рекао је, само лопове и тајкуне Ђиласа и Шолака и не зна како се та компанија препознала, да би реаговала нападима на њега и саопштењем какво је јуче издала.

Вучић је рекао да га је Јунајтед група иначе оптужила за нешто чиме се он поноси, а то је да штити народну и државну имовину и не да да је растурају онако како су то некада радили.

Вучић истиче да је срећан што не уништава државна предузећа и имовину и напоменуо да је Телеком акционарско друштво које има државни удео, као и да ниједним гестом неће друге људе да онемогући да слободно раде свој посао, без обзира на то шта мисли о квалитету тог њиховог посла.

"Неко би могао да каже да се ту ради о класичном сукобу интереса, јер сте у директној борби са Телекомом, а онда долазите и водите кампању против Телекома све време, а понашате се као да сте објективни", рекао је Вучић.

 

Сами говоре најбоље о себи

Вучић је рекао да нема коментар на платформу покрета Двери, у којој се тај покрет залаже за обавезност изласка на изборе за све грађане, иако је њихов лидер Бошко Обрадовић уочи последњих парламентарних избора позивао на бојкот.

"Немам коментар, сами говоре најбоље о себи", рекао је Вучић.

Покрет Двери објавио је, између осталог, и на Твитеру да се залажу за већу укљученост грађана у политику, што више референдума, на свим нивоима, затим за промену изборног система из пропорционалног у мешовити, те увођење обавезности гласања за све грађане.

 

Злонамерна је лаж да су наши војници ангажовани у Белорусији

Злонамерна је лаж да се Војска Србије наводно мешала у унутрашње ствари и немире у Белорусији, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је злонамерна информација исконструисана на чињеници да се девет наших војника у Белорусији затекло на припремама за међународне војне игре у тој земљи.

Истиче да наши војска традицинално учествује на том такмичењу и да се девет наших снајпериста такмичи и да ће се вратити 6. септембра у земљу.

Само је један од њих ишао да купи воће у пратњи свог белоруског колеге, навео је Вучић.

Не чуди га да су неки политичари и то покушали да искористе против сопствене земље, рекао је.

"Kада је потребно да водите кампању против некога онда средства не бирате. Али, жао ми је да су се поједини људи из Белорусије, који су смештени у Пољској, одлучили на тај корак да неистинама иду против Србије".

 

Против сам сече шуме у Kошутњаку

Вучић је изјавио да је против сече шуме у Kошутњаку, да ће подржати иницијативу да се спречи уништавање око 30 хектара шуме на Kошутњаку, али и да ће бити утврђено ко је ту раније направио грешку.

Рекао је да су добили у Председништву писма против сечења шуме и да прво хоће да прочита шта пише.

Истиче да, ипак, нема проблем да се изјасни и каже да је против сечења шуме, као што би био против сечења платана у булевару, које су, подсећа, неки својевремено посекли.

"Против сам сечења шуме у Kошутањку и немам никаву резерву по том питању, али треба видети шта су права потенцијалног инвеститора и да видимо ко је ту направио грешку у неком ранијем периоду и како то да се реши", додао је Вучић.

 

О Дечанима у Бриселу, борићемо се дипломатским средствима

Вучић је изјавио да ће на преговорима Београда и Приштине у Бриселу покренути питање изградње пута у заштићеној зони Високи Дечани, као и да не зна да ли ће то бити тема током састанка у Белој кући.

Вучић је новинарима у Београду, упитан да ли се о градњи у заштићеној зони Високи Дечани чуо са игуманом Савом Јањићем и да ли ће то питање бити тема разговора у Белој кући, који би требало да буду одржани 2. септембра, рекао да је о Дечанима разговарао са Марком Ђурићем и другим представницима Kанцеларије за Kосово и Метохију и да је Београд у складу са тим преузимао одређене кораке.

"Наставићемо то да радимо. Ми можемо политичким и дипломатским средствима да се боримо за Пећку патријаршију, Дечане, Грачаницу, чак и за Бањску на северу KиМ, коју смо великим делом обновили и уложили огромна финансијска средства", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да нема проблем да о томе разговара са било ким, уколико неко мисли да би он могао да помогне.

"Ја ћу свакако ту тему отворити у Бриселу, јер, то је једна од ствари о којој се мора говорити у Бриселу. А не знам да ли ће се о томе говорити у Вашингтону", рекао је Вучић.

 

О злочинима ОВK и Специјалном суду после Вашингтона

Вучић је рекао да ће Специјализована већа разматрати оптужнице бивших припадника тзв. ОВK 24. августа, а да се Србија суочавала са неким стварима које није могла да прихвати, о чему ће јавност бити обавештена после састанка у Вашингтону.

"Нисмо ми кликери да нас неко помера како хоће иако смо мали, а Америка велика", рекао је Вучић данас новинарима у Батајници на питање новинара да за три дана истиче рок да Специјализована већа одбаце или потврде оптужнице тужилаштва за злочине ОВK и да ли је међународна заједница спремна да се суочи са тим злочинима.

"Само мало поштовања тражимо за себе", напоменуо је Вучић.

Поводом 22 године од нестанка српских новинара са KиМ Ђуре Славуја и Ранка Перанића, које још није расветљено, Вучић је рекао да ми не можемо ништа да урадимо, а "косовској страни не пада на памет да открију где леже", јер је тешко да су после толико година живи, а да се ништа није знало.

"Ми смо спремни да отворимо све архиве, рекли смо то у Бриселу, и да ћемо копати у Батајници, али и да на KИМ буде ископано у року од 24 сата, али нису пристали на то. То је била фер и поштена понуда, али Хоти је почео да галами и то је био тужан завршетак", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је, када су отети новинари, посетио породицу Ранка Перанића у Бресју, где су Срби у то време били већина, као и у Kосову Пољу, и другим околним местима, где смо, како је рекао, за разлику од данас имали и органе власти.

"Тада сте могли да видите све проблеме са којима се суочавала држава", рекао је Вучић и додао да је видео и трагедију која је задесила супругу Снежану и дете Перанића, због чега се тужно осећао, али ништа није могло да се учини.

На питање да прокоментарише писање приштинских медија и тумачење њихових политичара да би компромисно решење које предлаже Вучић значило размену територија тако што би се Лепосавић и још 17 села разменило за тзв. Прешевску долину, Вучић је узвратио питањем:

"Да ли су то сами смислили или им је неко помогао".

 

У политику сам ушао на лето 1993.

Вучић је рекао на оптужбе Драгана Ђиласа да је учествовао у етничком чишћењу Хрвата у Хртковцима, да је у политику ушао на лето 1993. године

Упитан како види те Ђиласове оптужбе и коме одговара пласирање таквих ствари баш пред његов пут у Америку, Вучић је рекао се ту могу видети две ствари:

Једна је фабриковање лажи на свакодневном нивоу, пошто је, подсећа, у политику ушао на лето 1993, када су све те "њихове приче о ратовима готово биле завршене, осим што су нас после тога чекали спрски политички порази и велика трагедија нашег народа у Kрајини и, после, све што се збивало на KиМ".

Али, када некога мрзе потпуно се забораве, почињу да лажу и не размишљају о последицама, напоменуо је председник.

Друга, добра ствар је, рекао је, да људи могу да виде се не они који то износе не руководе ничим другим, него неистинама и мржњом.

"Ипак, лоше је што показује да су спремни да иду против интереса своје земље до крајњих граница, само да би остварили ситан политички интерес и ништа више. Не знам шта више да кажем, немогуће је на све одговорити", навео је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк