Вести

ВУЧЕВИЋ: ТЕШКЕ ОДЛУКЕ СУ УВЕК БИЛЕ НА ВУЧИЋУ И СНС, А ПРИВИЛЕГИЈЕ ХОЋЕ СВИ

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић анализирајући актуелну политичку ситуацију говорио је о формирању предстојеће владе, могућим коалицијама али и изазовима пред којима се Србија налази и пре свега њен председник.

Вучевић је рекао да није никаква новост да је многима за све крив Александар Вучић па чак и ако пада киша, ако изгуби омиљени клуб… Ипак мисли да председник Вучић све то може и да хендлује и да гура, али да то није лако пре свега за његову породицу. Вучевић уверава да Вучић има велика леђа и да и те како уме да се носи са тим теретом.

Различита мишљења на председништву СНС, није реч о математици већ политици.

Вучевић је одговарајући на питање о спекулацијама и могућностима када је реч о формирању нове Владе и евентуланим коалицијама одговорио:

Изношење различитих ставова око потенцијалне коалиције имали смо приликом консултација код председника Републике. Кулминација тог изјашњавања била је на седници председништва СНС где су се чланови изјашњавали о четири могуће опције.

Прва да СНС буде у влади са мањинама, друга са СПС , трећа са СПАС и четврта концентрациона влада. Став председништва СНС је буквално био подељен у мишљењима. Ставови чланова председништва СНС пре свега ће за медије бити интересантни, али за Вучића и председништво ће бити врло тешко донети одлуку. Али треба да буде јасно није овде реч о математици, већ је у питању политика. Бројеви су овде врло јасни. Питање политичке одлуке какву владу хоћемо. То пре свега треба да буде Влада која треба да буде партнер са председником, борби за очување здравља наших грађана, али и наставак борбе за економско јачање Србије и снажење Србије у сваком смислу. Нама треба Влада која ће бити тако функционална да и персонално и организационо буде на висини задатка. Пред нама су свакако врло тешке две године до периода када ће имати извесне председничке и београдске изборе, али никада не треба искључити могућност и могућих ванредних локалних, покрајинских или парламентарних избора.

 

Чека нас тежак период у наредне две године

Вучевић истиче да Србију у наредне две године чека тежак период и притисак о решавању питања Косова и Метохије.

Притисак на председника Вучића ће бити све већи, али бојим се да ми ту нећемо видети никакву добру понуду за Србију. А нисам сигуран и када би добили добру понуду да би је прихватили. Ми данас на Косову готово да немамо ништа, осим Срба који тамо живе, а и њих је све мање. И то је сурова истина. Лако је Србима са Косова, Србовати из Београда, Новог Сада, Крагујевца или Зрењанина... Врло је тешко Србима који живе у Ораховцу или Великој Хочи или Штрпцу. И не само Срби него и наша браћа Горанци који такође живе у тешким условима. Али мислим да то људи са КиМ схватају, јер је листа коју је водио Вучић на последњим изборима никада није добила већу подршку.

На питање да ли је због тешких одлука које Србију очекују у наредном периоду треба поделити одговорност, Вучевић одговара да није реч о подели одговорности.

Кључно је питање ским можете да радите у околностима који нас чекају. У подели одговорности ствари су врло једноставне одговорност је СНС а привилегије су свих заједно. Када год је гадна и тешка тема Вучић и СНС морају нешто да кажу, сви напади иду на Вучића и СНС. Никад нема протеста ни против једног коалиционог партнера. Није увек било солидарности коалиционих партнера и то није никаква пацка њима.

Вучевић истиче да је око одлуке о формирању нове владе на највећим мукама управо председник Вучића.

Прво је питање коалиције, треба одредити шта је интерес за државу. За Ђиласа, Мишковића то је лични интерес, за нас то свакако није.

Говорећи о наменској индустрији Вучевић истиче да му је несхватљиво да се напада продаја наоружања која је изузетно важна за српску економију.

Нико наравно не прижељкује рат али чињеница је да се сви наоружавају и Србија једноставно то мора и сама да ради. Сви улажу у наоружање. Неће бити мир у свету ако ми престанемо да продајемо оружје, ту улогу ће уместо нас преузети неко други. Не разумем да неки констатно покушавају да уруше нашу наменску индустрију која запошљава 17.000 људи и што директно угрожава нашу државу.

 

Добро је за човечанство трка око вакцине

Вучевић је рекао да нема дилему када је реч о вакцини против короне да ће бити једини излаз из ситуације.

Светска трка око вакцине је почела и то је добро јер ће се надам ускоро наћи излаз из ситуације око короне. Спреман сам да примим сваку вакцину коју одобре стручњаци. Не верујем у теорије око вакцине, моја деца су примила све вакцине које су прописане. Нисам стручан и не желим да у такве расправе улазим.

 

Фокусиран на посао у Новом Саду

На питање да ли себе види у новој Влади Србије, Вучевић јасно одговара:

Апсолутно и искључиво у овом тренутку сам фокусиран на свој посао градоначелника Новог Сада. Шта ће бити за две-три недеље видећемо... Тимски сам играч и ко политику не доживи као тимски спорт не може добро да разуме политику. Да не околишем, радим свој посао и био бих поносан и срећан и да у трећем мандату водим Новим Сад, а ако буде нешто друго разговараћемо па ћемо видети. Али то у овом тренутку не постоји.

Осврћући се на ново разједињење опозиције и појављивање снимака Николе Јовановића где оговара свог бившег шефа Вука Јеремића називајући га полу Бошњак, Вучевић одговара да њихову политику нико нормалан не може да разуме.

Мислим да грађани више и не знају ни како се зову, а камоли каква им је политика и да ли је уопште имају. Знају само да је ту нека тајкунска прича.

 

Не бих летовао у Хрватској

О нападима Срба у Хрватској који су отишли тамо на летовање, али и изјаву напредњака Владе Ђукановића да је на месту председника Србије, све који су отишли да летују у Хрватској отпусти, Вучевић ипак има дипломатски став.

Посланик Влада Ђукановић је мој друг, али никада не би био заговорник теорије да треба отпуштати људе из странке због тога где су летовали. Лични је избор свакога где ће летовати. Желим да Србија и Хрватска имају најбоље могуће односе али не бих летовао у земљи која прославља Олују.

Али никада нећу моћи ни да разумем ни то идолопоклонство у Србији зашто имају жал за Хрватском. Озбиљно су нас измасакрирали у 20. веку, платили смо озбиљну цену у људским животима.

 

Нисам добио позив да будем део Владе

Вучевић је изјавио да није добио позив председника Србије Александра Вучића да буде део нове Владе Србије и додао да себе види као првог кандидата за трећи мандат на челу града.

"Све је на нивоу спекулације, апсолутно сам фокусиран на Нови Сад, а шта ће бити за две, три недеље видећемо. Ја сам тимски играч“, рекао је Вучевић и додао да би био поносан на трећи мандат што би било њавећи број манадата у исторји града.

Поводом медијиских навода да је један од кандидата за премијера Вучевић је рекао и да ће се ускоро видети како ствари стоје и да ту нема велике дилеме.

"Себе видим као првог кандидата и верујем у то. Ево, (члан Градског већа за управу и прописе Милан Ђурић ) се нешто ту смешка са стране и то је то. То ће бити мој предлог, ако ја нешто не будем могао или не будем задовољавао критеријуме, океј. Немам проблем то да кажем, рекао сам више пута, водио сам ову листу, имам нешто боље оцене од других у граду. А и Ђурића смо кандидовали на месту број два", рекао је.

Вучевић је оценио је да је одговорност увек на СНС-у, а да привилегије власти дели цела коалиција и да кад год је Нови Сад тема напади су увек на Вучића и странку.

СНС није видела солидарност коалиционих партнера, рекао је Вучевић и додао да то није "пацка" људима из колације.

Додао је да је пред Србијом и председником Вучићем тежак период притисака због Kосова, те да се плаши да нећемо добити никакву добру понуду. "А нисам сигуран ни када бисмо добили неку добру понуду да бисмо ми Срби хтели да је прихватимо“, додао је Вучевић.

 

 

Извор: ТВ Хепи