Вести

ВУЧЕВИЋ: НЕМА БОЉЕГ КАНДИДАТА ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОД ВУЧИЋА

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке  Милош Вучевић изјавио је да за њега нема бољег кандидата за председника Србије од актуелног председника Александра Вучића, додајући да очекује да он прихвати кандидатуру, јер како каже, има моралну обавезу да настави даље да ради на развоју Србије и да не дозволи да се све до сада учињено доведе у питање.

Вучевић је подсетио да се између 21. и 24. октобра очекује конгрес Српске напредне странке, уколико то епидемиолошка ситуација дозволи, да ће свакако бити промена у странци, али да за њега нема дилеме ко би требало да буде кандидат на председничким изборима.

"Не чекајући конгрес странке могу да кажем да за мене нема бољег кандидата за председника од садашњег, Александра Вучића. Да не звучи претенциозно, али он има и моралну обавезу да поново буде кандидат, да се настави даље развој Србије и да не дозволи да се доведе у питање све што је Србија под његовим лидерством урадила", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да су ти резултати итекако - економски просперитет, јачање безбедносних структура, изградња ауто-путева, пруга, клиничких центара, стабилан курс динара, повратак угледа наше државе, заступање и представљање Србије на прави начин како треба да раде лидери, јачање Србије у сваком сегменту.

"Вучић не сме да дозволи да се то доведе у питање и очекујем од њега да се прихвати кандидатуре. Не видим другог кандидата испред наше странке и не само испред СНС. Вучић треба да буде кандидат за нови мандат испред већинске пристојне Србије. То је његова морална обавеза", рекао је Вучевић.

Говорећи о састанцима које је председник одржао са чланством прошле недеље, Вучевић је рекао да је добро што је Вучић, поред свих обавеза нашао време и простор да се сусретне са људима који су свакодневно на терену.

"Председник је могао да пренесе одређене поруке чланству, али и да чује расположење и стање у странци", рекао је Вучевић.

Додао је да ће се на конгресу странке свакако видети нова лица, у врху, као и у страначким органима, јер је то политика СНС, што су и до сада показали, освежавајући кадрове и на последњим изборима, са новим кандидатима за посланике, за председнике општине, новим министрима.

 

Чанак на предизборној мини турнеји по региону

Вучевић је рекао да га не чуди мини турнеја шефа ЛСВ Ненада Чанка по региону и поруке које шаље током сусрета са званичницима тих земаља, јер како каже, он очигледно, пред изборе жели да се позиционира као политичар који мисли да Србија треба да се одрекне Косова и Метохије.

Вучевић је рекао да се ради о политици Чанка коју доследно води од 1990-тих година.

"Ако треба нешто признати онда је то његова доследност његове политичке агенде која га прати 30 година на политичкој сцени Србије", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да у Новом Саду СНС са ЛСВ има пристојну сарадњу, и то већ други мандат.

"Али не дижемо сарадњу на ниво осетљивих тема, где се свакако нећемо сагласити, као што су положај Војводине, где не можемо да се сагласимо или око симбола Војводине где тешко да можемо да се сагласимо, али зато можемо да заједно желимо бољу воду у Новом Саду, чистији Нови Сад, бољи превоз", додао је Вучевић.

Коментаришући тако Чанкове посете Приштини, Црној Гори и Северној Македонији, додаје да је неспорно да Србија жели боље односе са суседима, и указао да са Северном Македонијом имамо најбоље могуће односе.

Што се председника Црне Горе Мила Ðукановића тиче, са којим је Чанак разговарао, Вучевић каже да је лидер ЛСВ деценијама подржавао његову политику.

"Ми не подржавамо његов однос према српском народу. Ту не можемо да направимо никакав договор. Можемо да расправљамо о свим темама које су од интереса за Србе", додао је Вучевић.

Вучевић је истакао да је увек боље разговарати са политичким неистомишљеницима него да се буде у неким рововима.

"Хоћу да кажем и позитивну ствар о Чанку. Чанак је постигао један позитиван ефекат на политичкој сцени Србије што је за разговор, што није за неке насилне ствари. Он сматра да и оно што треба исправити међу различитим политичким актерима треба да се дефинише кроз дијалог и институције. То му треба признати", објаснио је Вучевић.

Каже да се Чанак за своје идеје бори кроз институције, није да се спали скупштина, Градска кућа, да се линчују противници, да се хапсе, пребијају, вешају, вређају породице, узнемиравају и нападају деца политичких противника, него је за један политички дијалог, сукоб мишљења и идеја кроз институције.

"Када га можда негативно оценимо за оно што је рекао у Приштини или Подгорици морамо водити рачуна о чињеници да је он човек који доприноси у свом политичком капацитету, који је мали, стабилности Србије", закључио је Вучевић.

 

Свакодневни покушаји споља и унутра да се дестабилизује Србија

Политичка ситуација у Србији је стабилна, али није спорно да смо суочени са готово свакодневним покушајима да се она дестабилизује, споља и изнутра, сматра Вучевић и додаје да постоји снажно "везивно ткиво" између свих тих покушаја дестабилизације.

Вучевић додаје да би ситуација могла додатно да се компликује како се приближавају избори, јер ће расти унутрашње тензије, али и у односу на даље разговоре Београда и Приштине, питање КиМ, па очекује да ће бити разних притисака на председника и државу Србију.

"Колико год се Србија труди да прича о будућности увек имате мање економски успешне, оне мање успешне на унутрашњем плану или оне који споља теледиригују, па стално враћају тему сукоба, враћају свађе, расправе, како неко треба да одговара и да се стално извињава...", приметио је Вучевић.

Према његовим речима, пред Србијом су изазови око питања КиМ, али и када је реч о целом региону, јер се компликује ситуација око Босне и Херцеговине, односно Дејтонског спразума, уз констатно отварање питања судбине РС.

Подсећа да смо имали снажан ударац из Подгорице, са, како каже, срамном резолуцијом о Сребреници, ничим изазваном, која је уперена против Србије и српског народа.

"Онда то креће по инерцији, на Приштину, па имамо Куртија који наступа у најмању руку као ирационалан човек, са причом о три геноцида... Па, онда из Сарајева, из њиховог политичког естаблишмента, чујемо да смо починили чак пет геноцида и ствара се један зачарани круг око Србије, да не можемо да причамо о будућности, путевима, пругама", констатује Вучевић.

Ствара се, каже, ситуација у којој не сме да се говори о бољим везама у региону, него стално морамо да се враћамо у 1995, 1991, 1945. годину, па све до 1878.... , а, са друге стране, треба да задржимо децу, да остају овде, да им обезбедимо сигурну будућност.

Када је реч о притисцима на унутрашњом плану, а по питању објављених навода из исказа Вељка Беливука у тужилаштву, Вучевић је рекао да то нешто "скандалозно", и да је реч о "спрези најгорих убица и мафијаша са делом тајкунско-политичког естаблишмента бившег режима".

"Ако је то исказ осумњиченог Беливука, не видим ниједну везу са оним што му се ставља на терет. Уместо да одговара на питања да ли је починио та дела или да пружи сувислу одбрану, он прича ко је наводно са ким комуницирао и како је он сад, испада, био главни оперативац у држави...", рекао је Вучевић.

Примећује и да у том исказу Беливук спомиње низ људи, али неке са којима је сигурно био у комуникацији, прескаче.

"То је интересантно. Они који су ''де факто'', а верујем да ће бити доказа за то, били његови патрони и заштитници из дела државног апарата, они су му наводно били највећа препрека, а док су они били део система безбедности - он није био ухапшен... Колико је то глупо да прича да је он био сарадник оних који су га ухапсили... Па какви сте ви то били сарадници? Ова власт, ова држава вас је ухапсила", констатовао је Вучевић.

А, онда, додаје, наступа моменат када "тајкунски медији" то одмах преузимају, као да су, како каже, били директно присутни и као да су они правили стенограме са саслушања.

Сада то није проблематично, али је промблематично да јавност види какве су злочине починили чланови групе око Беливука на челу са њим, каже Вучевић.

"Ту се виде двоструки аршини. Али, да не буде да сам адвокат председника, очекујем да ће он за дан-два изаћи са одговором. Али, неспорно је да је ово спрега најгорих убица и мафијаша са делом тајкунско-политичког естаблишмента бившег режима", рекао је Вучевић.

 

Немојте правним актима да терате да исто мислимо

Вучевић је осудио наметање одлуку високог представника у БиХ Валентина Инцка да допуни Кривични закон Босне и Херцеговине, којим се забрањује и кажњава негирање геноцида.

"Диктатура је када намећете нешто свима. Ако се неко око нечега не сагласи одмах сте злочинац или саучесник у злочину. Дозволите да постоје теме које су правно и историјски осетљиве, око којих постоји различита аргументација", рекао је Вучевић.

"Не спорећи да је много невиних настрадало на свим странама, не умањујући бол породица које су изгубиле најближе, које нису никад пронашли тела најближих сродника немојте пресудама или законскима актима, декретима да намећете да морамо сви унисоно да мислимо", поручио је Вучевић.

У Инцковом потезу Вучевић види види и везе Подгорице, Приштине и Сарајева, подсећајући да је прошло 26 година од Сребренице, Олује и Бљеска, од страдања Срба у Сарајеву и на многим другим просторима, и да се стално рециклира иста прича.

"Када год не знате шта да одговорите грађанима, пошто не знају у БИХ шта да кажу око плата, пензија, економског стандарда, где ће ићи траса ауто-пута од Сарајева до Београда, враћају се на 1995.и питање да ли смо довољно спремни да осудиимо, да се извинимо за злочине који су почињени“, казао је Вучевић.

Вучевић је рекао да је неспорно да су у Сребреници почињени злочини, али да не може правно рећи да ли је било геноцида.

"Десили су се злочини што не аболира представнике нашег народа који су их починили, али не сме да се сметне са ума да је српски народ претрпео огромне злочине и у том региону, да су Срби протерани са територија где су вековима живели2, указао је Вучевић.

Рекао је да не разуме када неко каже да не треба правити сарадњу са Источним Сарајевом ( ЛСВ) које је направљено у складу са Дејтоном.

"С ким да правимо споразум је л с онима који неће са нама да га имају? То не значи да нећемо сарађивати са Бошњацима, Хрватима, Албанцима. Немојте нас стално враћати да тражите да будемо лоши момци, а настрадали смо као нико", рекао је Вучевић.

Вучевић је казао да Србија, на другој страни, гради ауто-пут од Ниша до Мердара.

"Врло је тешко правити добре резултате у таквом амбијенту, а Србија поврх свега то ради и то је велика победа државног руководства и народа Србије", констатовао је Вучевић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг