Вести

ВЕСИЋ: ЗАГРЕБ БИ ДА ИЗБРИШЕ ИСТОРИЈУ СТРАДАЊА СРБА

Гост јутарњег програма "Добро јутро Србијо" био је члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић.

Весић је говорио о друштвеним и политичким дешавањима, а посебно се осврнуо на тренутну ситуацију у Хрватској, забрани председнику Вучићу да посети највеће стратиште српског народа у Другом светском рату, као и на кампању против Србије која се води у хрватским медијима.

Весић је навео да је Јасеновац место страдања преко 700 хиљада Срба, Рома и Јевреја.

"Александар Вучић је први српски председник који је затражио да иде у Јасеновац... Сама жеља председника Вучића да посети Јасеновац и положи цвеће која је изазвала такву хистерију у Хрватској говори о једној ситуацији у хрватском друштву које не жели да се сећа било чега што се догодило у Јасеновцу. То је велики проблем. Не можемо да причамо о помирењу, уколико нису спремни да прихвате оно што су починили, не цео хрватски народ, али усташе који су део тог народа, који су починили злочине у Јасеновцу. То је један од најмонструознијих логора у Другом светском рату  где је системски убијан народ, жене, деца . Једини дечији логор у Европи је био у оквиру комплекса Јасеновац", рекао је Весић.

"Председник народа који је највише страдао у Јасеновцу, после толико година од Другог светског рата,  не може да посети Јасеновац - то је заиста нешто што је недопустиво. Они (Хрвати) и не желе да се прича о Јасеновцу, већ желе да се та тема сакрије", додао је Весић.

Истиче да та тема не може да се сакрије и да мора да се говори о томе шта се десило монструозној НДХ и колико је невиних људи убијено, и да се подсећамо на то како би се градила заједничка будућност са Хрватском.

"Не можемо да  заборавимо прошлост. Не могу да очекују да не причамо и не подсећамо се на Јасеновацн да би њихова савест била чистија", истакао је Весић.

Истиче да не види разлог за такву реакцију хрватске владе , поготово јер у јавности они говоре да они немају континуитет са НДХ, и додаје ако је то заиста тако, нека осуде то.

"Оно што очекујем је да се хрватска влада уразуми и да председник Србије коначно посети Јасеновац. Било би идеално и када би хрватски председник посетио Јасеновац. Онда би то било право помирење", додао је Весић.

Додао је и да морамо да градимо заједничку будућност са Хрватском, јер не можемо једни против других. Додаје да не можемо да сарађујемо ако заборавимо прошлост.

"Веома сам поносан што је за време мог мандата почела реконструкција Старог Сајмишта. Ми смо 2013. године донели одлуку да кренемо да Старо Сајмиште постане место обележено као логор. Старо Сајмиште никад није било обележено као логор. Иначе ни Јасеновац није обележен до 20 година после пробоја заробљеника из логора", додао је Весић.

"Јасеновац никад није ослобођен. Ослободили су га сами логораши, при чему је приликом пробоја 90 одсто њих побијено. На двадесетогодишњицу пробоја народ се скупио, десетине хиљада људи са Козаре и Тито је схватио да мора да обележи Јасеновац. У међувремену су они уништили сваки део тог концентрационог логора, јер када су партизани преузели  власт 1945. године довели заробљене усташе и потпуно сравнили са земљом Јасеновац", рекао је Весић.

 

 

Извор: ТВ Хепи