Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА ЋЕ ЗИМУ ПРЕЖИВЕТИ ЛАКШЕ НЕГО МНОГИ ДРУГИ

Задатак нове Владе је да обезбеди економску, енергетску, политичку и војну сигурност. Посебан изазов представља наставак изградње путева, као и других инфраструктурних пројеката, пре свега енергетских. Зима ће бити тешка, али Србија ће зиму преживети лакше него многи други.

Ово је у интервјуу за Републику поручио члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић.

* Шта је најважније у економији?

- Нове инвестиције значе нова радна места и веће плате. Када причамо о економији, задатак нам је да се очува животни стандард становника у ситуацији када имамо увезену инфлацију, на коју не можемо да утичемо. Зато је посебно важна најава председника Вучића о порасту пензија 19,2 одсто, као и минималног личног дохотка 14 одсто. То подразумева и обезбеђивање основних животних намирница за становништво. Сећате се како су се у региону смејали када је Вучић прошле јесени говорио да Србија купује пасуљ и грашак и прави залихе. Зато сада хране имамо, они који су се смејали сада је траже од нас.

* Енергетика?

- Енергетска сигурност значи да ћемо имати довољно гаса и других енергената за зиму. Политичка стабилност значи да формирамо стабилну Владу, која може да доноси важне и тешке одлуке, какве се очекују у овим временима у интересу Србије. Војна сигурност значи да Србија не уђе у рат. То значи да се не сврстамо ни на једну страну јер рат у Украјини није наш рат. Ми смо првог дана кризе заузели чисту позицију засновану на међународном праву. Рекли смо да поштујемо територијални интегритет Украјине, као што тражимо да се поштује наш територијални интегритет.

* Услед компликованих геостратешких околности, који ће бити изазови пред новом Владом? Иде тешка зима.

- Зима ће бити тешка, али Србија ће преживети зиму лакше од многих других земаља. Ми смо део Европе, нисмо изоловано острво, па ће се проблеми које ће имати континент прелити и код нас. Велики корак смо направили закупом додатних складишних капацитета за гас у Мађарској, које сада пунимо да бисмо, уз наше складиште у Банатском Двору, имали довољно гаса. Нама не треба гас само за становништво већ и за привреду пошто од њеног рада зависи животни стандард и запосленост наших људи. Снабдевање нафтом је отежано свима, али председник је уложио огроман напор да реши и тај проблем. "Гаспром" је послао писмо најважнијим купцима у Европи и позвао се на "вишу силу", а то значи да су се тако правно заштитили ако се догоди прекид снабдевања. Велики је задатак на локалним самоуправама да током овог лета ураде ремонте топлана и даљинског система грејања, као и да обезбеде енергенте за рад јавних комуналних служби, и зато не треба да чекају Владу. Надам се да се тиме баве.

* Да ли ће се у тренутним околностима наставити започети пројекти када је реч о изградњи путева? На којим пројектима ће бити акценат?

- Транспорт није само изградња путева већ је то привредна делатност која у Србији учествује са 3,7 одсто у БДП, а запошљава 122.000 људи, што је 5,6 запослених. У ЕУ у овом сектору, који учествује с пет одсто у БДП, ради десет милиона људи. Уколико желимо да постигнемо циљеве одрживог развоја у транспорту, Србија ће морати да се позабави планирањем и пројектовањем избалансираних транспортних система. То значи да треба да улажемо у технологије реализације мобилности, а то је изградња путева, аеродрома... Да обезбедимо услове да се инвестира у мобилност, као и да се омогући појачана улога система јавног транспорта као кључног сервиса и окосницу мобилности. Зато смо почели да градимо метро у Београду, зато се реконструишу пруге и уводе брзи возови, а градиће се и београдски железнички чвор, који је услов за београдску приградску железницу. Биће веома тешко у условима када је држави потребан новац за енергенте и храну наставити овај темпо изградње путева, али то је додатни изазов за Владу. Сви ауто-путеви и брзе саобраћајнице, њих десет, на око 584 км, данас се граде и Влада није одустала ни од једног од тих пројеката. Изградња путева значи да се земља развија равномерно, да отварамо нове локације за инвестиције и да ће у многим деловима земље људи остати да живе.

 

Нећемо бити руска губернија, али ни америчка савезна држава

* Које странке, поред СВМ, видите у коалицији са СНС?

- На консултацијама наше коалиције с председником Републике саопштили смо да имамо парламентарну већину, коју чини од 130 до 160 посланика. То значи да ће у Влади, осим наше коалиције и Савеза војвођанских Мађара, бити и других странака. Којих, одлучиће Председништво наше странке, на предлог мандатара и председника Вучића. Ми смо државотворна странка која мења Србију и спроводи политичке и економске реформе и позивали смо у владе друге странке и када нам њихови мандати нису требали за већину. Можемо и с опозицијом да сарађујемо по питањима која су стратешки важна за нашу земљу. Црвена линија за нашу сарадњу с другима је интерес Србије. Странке којима Србија није на првом месту, односно које мисле да треба да будемо руска губернија или америчка савезна држава или турски пашалук, нису партнери. Вучић води увек и само српску политику.

 

 

 

Извор: Република