Вести

ВЕСИЋ: ПОНОСНИ СМО НА ПОСТИГНУТЕ РЕЗУЛТАТЕ

Српска напредна странка одржаће данас седницу Председништва, на којој ће, како је најављено, бити донета одлука о кандидату СНС за председника Народне скупштине.

Да ће у СНС данас одлучити о кандидату за председника парламента, потврдио је у четвртак председник Србије и лидер СНС Александар Вучић, наводећи да ће на седници Председништва бити донета одлука и о осталим кандидатима за скупштинска тела.

Горан Весић, члан Председништва Српске напредне странке, најавио је да ће СНС, странка која је освојила највише гласова и мандата на изборима, данас предложити своје кандидате за председника и потпредседника Скупштине.

"Наша странка предложиће кандидате за најважније функције у парламенту. Ми смо странка која је освојила највише гласова и мадата. Имамо већину да конституишемо и Скупштину и Владу. Ми као странка предложићемо кандидата за председника Скупштине и за једног потпредседника. Изаћи ћемо са именима кандидата за те функције и то је извесно. Да ли ће се причати о другим кандидатима, то не могу да тврдим", највио је Весић.

Када буде завршено конституисање Скупштине у понедељак, како каже, стичу се услови да председник Републике у одређеном периоду предложи мандатара за састав Владе.

"Мандатар треба да изађе пред председника са концептом и саставом Владе, а тада ће, наравно, наше Председништво поново да се састане како би прихватило или не предлог који нам да мандатар. Тада ћемо знати ко ће у име СНС представљати странку у извршним органима власти", наводи Весић.

На питање да ли ће бити изненађења током формирања Владе, Весић је рекао да то не зна, али да смо сви чули да је председник Вучић најавио велике промене у односу на садашњу Владу.

Истиче да је председник Скупштине врло важна функција и да, за разлику од претходних сазива, у овоме ће бити велики број посланика из различитих странака. Зато је потребно изабрати особу која је, пре свега, толерантна и политички искусна.

 

Августовска влада

Када је у питању рок за формирање Владе, Весић је рекао да је сасвим извесно да ће ово бити августовска влада "јер тако је председник најавио". Додао је да време које долази бити изузетно тешко и пуно изазова и због тога Влада мора бити спремна ко год је буде чинио.

Добро је, како додаје, да се политика вратила у парламент, јер је само то место за политичку борбу.

"Део политичких странака политику је водио на улици. Покушавали су да на силу промене власт и добро је да су и они разумели да је место за политику у парламенту", рекао је Весић.

Подсећа да се седница Председништва одржава у години у којој се обележава деценија Српске напредне странке на власти.

"Вучић и странка успели су за ово време да створе јаку, пристојну и модерну Србију. Поносни смо на постигнуте резултате и не кажем да смо успели да урадимо све, али смо успели много тога. Раст наше привреде је међу највећима у Европи, БДП смо готово дуплирали у односу на пре десет година, знатно је смањена незапосленост", рекао је Весић.

 

 

Извор: ТВ Пинк