Вести

СТЕФАНОВИЋ: ВУЧИЋ ДАНАС БРАНИ НАЈВЕЋУ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКУ ВРЕДНОСТ

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да је одлука владе у Загребу да председнику Србије забрани да се поклони жртвама геноцида у Јасеновцу највећа срамота у Европи после Другог светског рата.

Стафановић је истакао да је то најбруталнија послератна рехабилитација нацистичких идеја на које Европа не сме да ћути и указао да на пут председнику Србије да положи цвеће у Јасеновцу није стала нека екстремистичка фаланга, него влада једне државе и то чланице ЕУ.

"За ову хрватску владу Александар Вучић није смео да прође до Јасеновца. И нека се не правдају неким протоколарним разлозима, јер се тако још грубље ругају јасеновачким жртвама. Председник Вучић није смео да прође да не би срушио 80 година стару срамоту да ниједан лидер Србије не посети Јасеновац и упали свећу жртвама усташке НДХ", указао је Стефановић.

Поручио је да се Хрватска и Европа запитају зашто у Јасеновац никада није дошао један председник Србије, а нарочито зашто се то забрањује сада, када председник Вучић жели да прекине то срамно историјско ћутање о невиним српским, јеврејским, ромским и свим другим жртвама геноцидног усташког режима.

"Порука Загреба је врло јасна - кад посету Јасеновцу забрањујемо првом човеку Србије, онда је забрањујемо и сваком грађанину Србије", навео је Стефановић.

Истакао је да Србија неће да ћути на такво брутално гажење по својим жртвама и на забрану да их се сећа и одаје им почаст.

"Србија и председник Вучић данас бране највећу цивилизацијску вредност - сећање на жртве нацизма и бране повратак оних снага чији је и Јасеновац трагични споменик", нагласио је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг