Вести

СЕЛАКОВИЋ: ЗАГРЕБ НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА БИЛО КОМЕ ДРЖИ ЛЕКЦИЈЕ О ИСКРЕНОСТИ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је, реагујући на речи хрватског министра Горана Грлића Радмана, а поводом забране председнику Србије Александру Вучићу да дође у приватну посету Јасеновцу, да је Радман у свом обраћању изнео неистине, додајући да Загреб не би требало да било коме држи лекције о искрености.

"Мој хрватски колега се обратио јавности, говорио о стварима које најблаже речено нису тачне", рекао је Селаковић и изразио очекивање да председник Вучић сутра у обраћању изнесе и конкретне детеље којима ће се показати да многе ствари нису истина.

Упечатљиво је, каже Селаковић, и да хрватско министарство спољних послова поседује неку врсту инструмента којим мери нечију искреност.

"Чули смо да намера Вучића да оде на место фабрике смрти 1941- 1945. године, где су у нацистичкој НДХ стотине хиљада српских жена, деце стараца, младића… остало без живота на најбруталнији могући начин - није схваћена као искрена и не као одавање пијетета, већ да је резултат задовољења унутарполитичких потреба пре формирања Владе", рекао је Селаковић и додао:

"Не чини ли вам се ово познатим? Чиста аутопројекција".

Селаковић је указао и да представници и потомци жртава, без обзира да ли су Срби, Јевреји, Роми, не желе да присуствују манифестацији иза које стоји хрватска држава, јер не виде искреност у томе.

"И сад ће они да држе лекцију из искрености", рекао је Селаковић.

 

Ако је ово европска парадигма, Европа треба да се стиди

Ако је ово европска парадигма онда Европа треба да се стиди, рекао је Селаковић одговарајући на изјаву хрватског колеге Гордана Грлић-Радмана, који је рекао да Хрватска може да буде узор у европском контексту заштите људских мањинских права.

"Је ли то као што рекоше ко више од Хрватске може да буде узор у европском контексту заштите људских и мањинских права. Ако је то европски ниво, концепт, европска парадигма, онда таква Европа томе треба да се стиди", поручио је Селаковић.

Истакао је да, када би Срби у Хрватској могли да уживају једну петину права која уживају припадници хрватске мањине у Србији, били бисмо пресрећни.

"Колико је села која још увек немају струју само што у њима живе српски повратници, колико немају воду, пут? Је л нам придике држи представник државе оне у којој ни неколико сати не може да опстане ћирилична табла“, упитао је Селаковић.

"А таква Европа је на једном месту на коме су величани припадници нацистичког усташког режима забранила одржавање скупа, немајући ниједном дилеме да ли се ради о нацистичким следбеницима", указао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је одлука Хрватске о забрани председнику Србије да посети Јасеновац као да вам неко забрани да одете на гроб, тражи службену најаву да одете на гроб, положите цвет и запалите свећу.

"Онда тобож залазући се за нормализацију односа у директном обраћању мој хрватски колега каже да се Србија још увек није суочила са прошлошћу. То каже представник државе у којој се слободно на централним трговима постројавају црнокошуљаши, у којој је за "Дом спремни" опште прихватљив и раширен поздрав, у којој има десетине тргова и улица које носе назив по најгорим идеолозима усташке идеологије и злочинаца који су спроводили теорију „трећине - трећину побити, трећину покатоличити и трећину протерати““, казао је Селаковић.

Истакао је да то говори неко ко долази из државе која подиже споменике правоснажно осуђених за тероризам у државама ЕУ, као што је Миро Баришић, човек који је убио амбасадора Југославије у Шведској.

Селаковић је указао да његов колега потеже и питање несталих лица, њих 1.834, а не наводи колико је припадника српског народа несталих са територије садашње Хрватске.

"Да ли то неко нама спочитава и нама пребацује одговорност да нисмо хтели или нећемо да се сазна судбина несталих лица. Нама који показујемо својим деловањем да смо томе посвећени“, рекао је Селаковић.

Селаковић је указао да је његов хрватски колега још рекао да је Србија та која не поштује обавезе преузете споразумом о заштити националних мањина из 2004. године.

Селаковић је рекао да је апсолутно неистина да када год хрватски званичници прелазе границу уредно то најављују дипломатским путем и нотом.

"То није тачно, дао сам три примера, а преко 700 носилаца дипломатских и службених пасоша прешло у Србију. Ако министар науке и образовања долази у вашу земљу зар то није високи функционер? Када је Радован Фухс био нисмо добили ниједну најаву, ниједну ноту, није речено зашто долази. Никада их нико није зауставио, мерио искреност разлога њихове посете", констатовао је Селаковић.

Селаковић је рекао да би нам, да није било иницијативе председника Србије Александра Вучића пре нешто мање од осам година да обележавамо датуме, годишњице, личности од значаја за нашу историју, за културу сећања, за десетак година неко други децу учио да смо ми вршили геноцид.

"Учили би нашу децу, као што су у истој држави која нама пребацује да се не суочавамо са прошлошћу, говори званично о томе да је Јасеновац био радни логор. А реч је о једном од највећих стратишта жртава нацистичког терора у целом свету. Фалило је само да кажу да су људи тамо добровољно одлазили, а не да су везивани жицом, сточним вагонома превожени“, рекао је Селаковић.

Селаковић је упитао да ли од њих треба да учимо како се суочава са прошлошћу.

"Не, ми смо ти који се свакој жртви поклонимо, санкционишемо оне који су над другим народима вршили злочин, нисмо неко ко ће приписивати колективну одговорност. Ко год очекује да ћемо да седимо и ћутимо, слушамо разноразне глупости, неистине, измишљотине, тај се вара2, поручио је Селаковић.

 

Зашто у приватну посету? А, зашто не?

Селаковић је изјавио да не види проблем у томе што је председник Србије Александар Вучић желео да оде у приватну посету Јасеновцу, као потомак жртве тог логора.

На питање зашто је Вучић хтео у приватну посету, а не као председник Србије, Селаковић је, на прес конференцији, одговорио:

"Зашто у приватну посету? А, зашто не? Зар унук јасеновачке жртве не може да иде приватно у Јасеновац? Да ли је то проблем, и коме?".

На питање зашто је Вучић желео у посету у овом тренуку, такође је рекао да не види проблем, упитавши да ли је ико питао високе функционере Хрватске када су овде долазили, зашто долазе, у ком својству, у ком тренутку, да ли их је ико онемогућавао да дођу…

"Апсолутно не", рекао је Селаковић.

Селаковић је констатовао да је проблем нешто друго, подсећајући да у ноти коју је Србија желела да уручи Амбасади Хрватске, стоји да најављујемо службени одлазак председника Србије и дајемо широк временски период да то буде организовано, те да ће се видети да ли ће те посете и бити.

"Али је невероватно да се оспорава да неко оде приватно. Замислите да је било коме од нас неко страдао у Јасеновцу, да ли бисте осећали потребу да одете? И онда кажу да то није искрено…", рекао је Селаковић.

Навео је да би требало да буде срамота све који говоре о "инструментализацији жртава".

Додао је да ће се председник обратити сутра, јер су у току консултације о мандатару нове владе, па ће о свим питањима говорити у понедељак.

На констатацију новинара да је нота Министарства спољних послова Хрватске од 15. јула, Селаковић је рекао да та нота није уручена, нити је ко звао, већ је достављена електронском поштом, а јутрос је, додаје, уследио "скандалозан чланак" у хрватској дневној штампи.

"У том чланку се наводи да Вучић хоће да дође да би изазвао хаос. Чиме? Полагањем цвећа, паљењем свећа? Вучић јесте председнк Србије, али је и потомак јасеновачке жртве", поновио је Селаковић.

Селаковић је поручио да Србија неће одустати од борбе за сећање на жртве, на страдање, на тешку прошлост, јер на то немамо право.

"Имамо право да опростимо, али не да заборавимо, јер, ако заборавимо, нама ће причати да смо ми били зликовци, да смо измислии причу о бруталности Јасеновца…", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг