Вести

СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ОДОЛЕВА ПРИТИСЦИМА И ЧУВА СВОЈУ ПОЛИТИКУ

Mинистар спољних послова Никола Селаковић рекао је за РТС 1 да већ 140 дана, колико траје рат у Украјини, Србија успева да одолева притисцима и сачува своју политику, своју позицију и суверени приступ избору пута којим жели да иде. Наглашава да је "невероватно тешка" ситуација и да су "невероватно велики" притисци под којима се Србија налази.

Готово четири и по месеца од почетка рата у Украјини, Србија је и даље на истој позицији - осуђује агресију Русије, али и остаје једина држава у Европи која није увела санкције Москви.

Селаковић је рекао да је рат у Украјини поделио Европу и свет.

"Невероватно је тешка ситуација и невероватно су велики притисци под којима се налазимо", истиче Селаковић.

Рекао је да не само важни званичници и дипломатски представници страних сила, већ сви до нивоа секретарице у амбасадама покушавају да врше притисак и мешају се у избор српске позиције.

"Наша позиција је веома јасна и принципијелна - ми смо стали на становиште поштовања територијалног интегритета и суверенитета Украјине као међународно признате државе и чланице Уједињених нација, а са друге стране осудили смо оно што јесте оружани приступ тражењу решења. Афирмишемо и стално позивамо на дијалог и преговоре", објашњава Селаковић.

Наглашава да је увек боље и 100 година разговарати него један дан ратовати.

"Нисмо увели санкције Руској Федерацији и ако могу да кажем из свог искуства, под највећим притисцима је председник Вучић, не само као неко ко је лидер у Србији и суверени лидер у овом делу Европе, већ и неко ко је потпуно легитиман носилац власти", рекао је Селаковић.

Истиче да Србија нема проблем са тим да остане на европском курсу и да ће без сумње задржати реформски курс кретања државе и друштва.

"Чини ми се некада да много више ми знамо наш европски пут него што Европа зна наш европски пут, али то је питање њихових унутрашњих односа. Нека свако ради свој посао и ми ћемо да радимо свој посао. Нема сумње да је наш пут европски, али и да чувамо своја пријатељства и државне и националне интересе", наглашава Селаковић.

 

Политика повлачења признања независности Косова жива и активна

Селаковић је рекао да Србија има обавезе које је преузела и да ће их, као одговорна и кредибилна страна, спроводити, али наглашава да нико не треба да гаји сумњу да ли ће Србија остати на курсу одбране својих државних и националних интереса, нарочито када је Косово и Метохија у питању.

Истиче да у Београду преговарачки сто и седање за њега никада нису довођени у питање.

"Ако је неко показао посвећеност дијалогу, показали смо ми и председник Вучић. Само је веома важно да знате о чему се разговара када седнете за сто и да знате има ли смисла разговарати или одлазите да вас неко вређа, понижава и да злоупотребљава чињеницу да сте се срели", наводи Селаковић.

Рекао је да је на представницима Београда да показују своју посвећеност дијалогу и добру вољу и да се боре за заштиту српског народа на Косову и Метохији.

"Треба да заборавимо на то да сви знају оно што ми знамо. Некада као папагаји треба да понављамо оно што јесу позиције наше политике јер једино на такав начин можемо да одржимо свест код наших пријатеља и партнера о томе каква је ситуација и за шта се боримо", истиче Селаковић.

Наглашава да је политика повлачења признања независности Косова жива и активна.

"Приштина је та која је прекршила договоре и та која је једнострано одлучила да покрене механизам за своје учлањење у Савет Европе и ми нећемо седети скрштених руку", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: РТС 1