Вести

ШАПИЋ: РАДИМО СВЕ ДА СЕ ПРИПРЕМИМО ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ЗИМУ

У првом интервјуу након што је и званично преузео функцију градоначелника Београда Александар Шапић открива шта је прво урадио по ступању на дужност, какве савете му је дао Вучић, а говори и о хаосу који је изазвала његова изјава о броју људи у аутомобилима током саобраћајног шпица у престоници... С њим смо разговарали и о другим горућим темама, попут светске економске и енергетске кризе и припрема Београда за предстојећу зиму.

"Први потези су били упознавање, пре свега, са финансијским стањем свих секретаријата и предузећа, с оним што је започето, али и с оним што није и због чега није. Требаће ми мало времена да направим квалитетну анализу затеченог стања јер тек тада могу да кренем да правим озбиљнији план за даље. Посебно морамо да узмемо у обзир новонастале околности које доста диктирају наше планове. А то јесте како енергетска тако и економска криза, која обухвата цео свет због рата у Украјини и за коју нико не зна какве још последице на све може да има. Морамо и да спремимо ребаланс буџета јер у односу на буџет који је рађен крајем прошле године све се променило, а нарочито цене и трошкови, који су се повећали и у складу са тим морамо да ревидирамо наше приоритете да би Град Београд био што спремнији на све оно што нас на јесен чека. И на крају најважније, да читав градски апарат, пре свега сва комунална предузећа припремимо за искушења која нас ове године чекају, а све зарад тога да Београђани, што се градских услуга тиче, што мање осете ову рецесију која полако обузима цео свет, а с њом и енергетску и економску кризу.

* Погрешно је била протумачена ваша изјава о броју људи у колима током шпица, како то коментаришете?

- Није она уопште случајно погрешно протумачена, јер свако ко ју је чуо јасно му је било шта сам рекао пошто сам причао српским језиком. Она је свесно пласирана у јавност са измишљеним елементима које уопште нисам изговорио, да би се као мени нанела политичка штета. Данас се ретко ко бави истином, већ пласирањем своје политичке агенде. Медији посебно.

* Председник Александар Вучић је најавио тешку зиму, на који начин ће се престоница припремати за зимске месеце?

- Живимо у околностима које свет у скоријој историји не препознаје, енергетска криза је највећа у историји, а озбиљна инфлација почиње да дави и најразвијеније земље света. Припремање за грејну сезону града Београда је, наравно, приоритет свих приоритета, као и припрема читавог комуналног система града који ће бити на великом искушењу. Ту не смемо да направимо грешку јер ће околности у којима ће град функционисати бити најкомплексније сигурно у последњих 25 година.

* Да ли сте са председником Вучићем разговарали након ступања на дужност, шта вам је он рекао када је у питању вођење Београда?

- С председником имам редовну комуникацију већ дуго и пуно пута смо разговарали о свему, па и о Београду, како пре, тако и након мог ступања на дужност. Тако ће остати и убудуће. А да ли је било савета са његове стране, наравно да јесте и сигуран сам да ће их и даље бити, а само луд човек би се одрекао искуства које он поседује и снаге његовог политичког ауторитета који је кроз живот градио. А ја за себе мислим да ипак нисам луд.

* Држава је одлучила да грађанима подели ваучере за летовања, очекујете ли да ће један део људи из унутрашњости одлучити да лето проведе у Београду?

- Надам се и верујем да ће добар део наших грађана искористити погодности и да ће им та помоћ знатно олакшати кућни буџет. Да ли ће провести одмор у Београду или негде друго у Србији, мање је важно. Београд је свакако увек отворен за све наше грађане.

* Доста се полемике води о томе колико ће трајати ваш мандат на челу Београда, неки помињу да је у питању шест месеци. Које пројекте планирате?

- О мом мандату више брину, изгледа, медији и опозиција него ја сам, али добро, благо мени кад имам тако брижно окружење. Трајаће колико ће трајати, а кад се заврши, причаћемо о ономе шта је и колико је урађено.

* Најавили сте увођење јединственог броја на који ће грађани моћи да се јављају и пријављују проблеме, када ће то бити реализовано?

- Чим се стекну услови. Требаће ми мало времена да се потпуно упознам са стањем у свим структурама градског апарата. Управо радимо анализу свега и чим будем имао мало јаснију слику, кренућемо у реализацију ствари које имам на уму. Динамика реализације ће доста зависити од онога што сам затекао. Не бих даље да говорим јер би свака лицитација терминима била неозбиљна.

* Да ли ћете и путем друштвених мрежа покушати да побољшате комуникацију с грађанима?

- Град ће имати читав сет начина, један од њих ће бити и мреже.

* Поручили сте да ћете уважити добре предлоге опозиције, да ли их је засад било?

- До сада нисам чуо ниједан а да је спроводљив, али добро, тек смо на почетку. Видећемо.

 

Радојичић ми је пожелео срећу

* Да ли сте разговарали с вашим претходником, др Зораном Радојичићем, шта вам је он рекао?

- Разговарао сам. Пожелео ми је срећу.

 

Не знам да проричем будућност

Где видите себе за шест месеци?

- Где и сада, мада још увек нисам овладао вештином читања и прорицања будућности.

 

 

 

Извор: Ало