Вести

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО ТЕЛЕФОНОМ СА КАРЕН ДОНФРИД

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са помоћницом државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Карен Донфрид, а у разговору су учествовали и специјални изасланик америчке администрације за Западни Балкан Габријел Ескобар и амбасадор те земље у Србији Кристофер Хил.

У светлу разговора о евроинтеграцијама Србије, председник Вучић је са саговорницима поделио утиске са јучерашњег Самита ЕУ - Западни Балкан у Бриселу, док је помоћница шефа америчке дипломатије Донфрид истакла да се САД снажно залажу за то да наш регион постане део Европске уније.

Разговор председника Вучића са америчким дипломатама био је, највећим делом, посвећен билатералним, а посебно економским односима, као и могућностима за сарадњу у области енергетике, те је изражено задовољство због успешног пословања америчких компанија на српском тржишту.

Помоћница америчког државног секретара Донфрид је снажно подржала економско повезивање региона кроз иницијативу Отворени Балкан, сагласивши се са председником Вучићем да је то пример добре регионалне сарадње и стремљења ка циљевима од заједничког интереса.

Саговорници су разменили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине и поздравили напредак остварен на састанку главних преговарача и специјалног изасланика, када је усвојена мапа пута у примени споразума о енергетици.

Председник Александар Вучић је рекао да је Србија опредељена за дијалог као једини начин решавања отворених питања и постизања одрживог договора, у корист свакодневног живота Срба и Албанаца, као и мира и стабилности у региону.

 

 

 

Извор: Танјуг