Вести

ПЕТКОВИЋ: КУРТИ ЖЕЛИ ДА УВЕДЕ СРПСКИ НАРОД НА СЕВЕРУ КИМ У РАТ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић поново је позвао међународну заједницу да се "узме у памет" и изврши притисак на Приштину да формира Заједницу српских општина јер, како је рекао, уколико не испуни све оно што је договором у Бриселу потписано може да буде касно и да одемо у "провалију са несагледивим последицама".

Петковић је на прес конференцији у Влади Србије подсетио да су прошла 3.364 дана како Заједница српских општина  није формирана и додао да је ЗСО та која треба да представља институционални механизам за заштиту колективних права српског народа на Косову и Метохији с обзиром да тих права данас нема.

Навео је да сваког дана можемо да видимо да се једностраним потезима Приштине и Аљбина Куртија људска права српског народа на КиМ сужавају и газе - права на гласање, права слободе кретања...

"Добро упамтите овај мој позив међународној заједници јер се обраћамо пре свега њима, представницима међународне заједнице односно најмоћнијим државама запада зато што су они ти који могу да формирају ЗСО, зато што једино њихов притисак може да нас помери корак напред како би неко коначно натерао Приштину да испуни своје обавезе", рекао је Петковић.

Навео је да се најновијим једностаним потезима да се укину српске личне карте и изврши пререгистрација српских регистарских таблица Курти на све начине жели да уведе српски народ на северу КиМ у рат.

"Потезима Приштине, најбруталнијим гажењима свих споразума које смо постигли у Бриселу очигледно неко пушта Куртија да се понаша тако да ствара додатну кризу која може озбиљно да угрози мир и безбедност на простору Западног Балкана", рекао је Петковић.

Петковић је навео да за разлику од Србије и њеног председника Александра Вучића који све време инсистирају на миру и стабилности и повлаче потезе који иду у том правцу, "Приштина и Курти на најгори могући начин газе дијалог и све оно што је договорено, желећи да створе озбиљну кризу са несагледивим последицама".

Петковић је истакао да сви споразуми морају да се поштују и да се, ако хоћемо да идемо даље у дијалогу, мора имплементирати све што је договорено.

"Ту је посебна одговорност ЕУ која је такође гарант испуњења свих споразума", нагласио је Петковић.

Навео је да се портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано стално представља као неко ко познаје споразуме постигнуте у Бриселу и поручио му да постави питање када ће ЗСО бити формирана јер је то обавеза Приштине и то гарантује ЕУ.

Петковић је рекао да је на претпоследњем састанку у Бриселу шеф преговарачког тима Приштине Бесник Бисљими јасно рекао да ће Приштина бити спремна да крене у разговоре о формирању ЗСО након потписивања споразума о енергетици, односно усвајања мапе пута за имплементацију тог споразума.

"Нас не интересују никакви разговори о томе како ЗСО треба да изгледа, да тек сада договарамо њене надлежности и све остало зато што је све, када је реч о надлежностима, структури и циљу формирања ЗСО дефинисано у општим принципима о формирању ЗСО из 2015. године", рекао је Петковић.

Како је поручио, ми искључиво можемо да разговарамо са Приштином о томе када ће доћи до поштовања свих шест тачака Бриселског споразума и када ће кренути имплементација по свим осталим споразумима који се односе на формирање ЗСО.

"Немамо намеру поново да преговарамо о ЗСО јер је то текст који је већ договорен и на који је свој потпис ставила и Приштина и ЕУ, а и Београд који се држи свих својих обавеза", истакао је Петковић.

Петковић је навео да "клизимо ка озбиљној кризи" с обзиром да, како је рекао, за крај септембра, почетак октобра Курти најављује велики напад на Србе.

"Зато, још једном позивам међународну заједницу да се узме у памет и изврши потребан притисак на Приштину јер она то може", поручио је Петковић.

Додао је да од доласка Куртија на власт забележено укупно 200 инцидената и етнички мотивисаних напада на Србе од стране албанских екстремиста, односно да је број напада за више од 50 одсто већи.

 

Приштина термином "принудно нестали" жели да закочи договоре

За Србију је питање несталих особа високохуманитарно питање, а не политичко, док су политичарима у Приштини "пуна уста" те теме, а када треба да се уради нешто конкретно и испуне захтеви Београда да се истраже локације за које постоје основане сумње да скривају посмртне остатке Срба, у Приштини је потпуни тајац, изјавио је Петковић.

На питање да прокоментарише то што Приштина у Споразуму о несталима планира да убаци формулацију "принудно нестали" и тиме директно Србију отпужи за злочине, Петковић је рекао да је термин "принудно нестали" апсолутно неприхватљив и да Приштина тим термином жели да закочи договоре и преговоре о несталима.

Петковић је рекао да сва инцијатива да дође до договора о несталима са Приштином долази од Београда.

"Ми смо иницирали ту тему, ми смо иницирали да дође до текста споразума и истражили све 23 локације за које је захтев поднела Приштина и тиме показали да је питање несталих особа за нас високохуманитарно питање, а не политичико", рекао је Петковић.

Навео је да се до текста споразума дошло пре него што је Аљбин Курти једнострано донео одлуку да укине српске регистарске таблице и личне карте.

"Дошли смо до текста споразума који је за нас био прихватљив јер немамо проблем са том темом, а онда када је тај текст већ био прихватљив и Европској унији и свим учесницима у процесу проналаска несталих особа одједном Приштина долази са новом формулацијом где је желела да убаци додатно поред термина нестале особе и принудни нестанак", рекао је Петковић.

Истакао је да је Приштина, мислећи да не знамо конвенције и међународно право, тиме хтела да изврши притисак не би ли касније искористила тај документ за можда наводно некакве нове процесе против Београда.

"Јер, управо та формулација принудни нестанак јесте правна категорија која је јасно дефинисана и у посебној конвенцији УН о заштити од присилног нестанка где се искључиво јавља одговорност државе и државних органа за присилни нестанак", рекао је Петковић.

Како је додао, мислили су да нас "навуку" да се сложимо са таквим документом па да наводно Београд буде окривљен за све нестале на простору КиМ, укључујући и Србе.

"А где је ОВК? Шта се дешава са том терористичком организацијом која је најодговорнија за нестанак, убијање многих?", упитао је Петковић и додао да то поврђује и Специјални суд у Хагу с обзиром да се највишим челницима ОВК данас суди у Хагу због ратних злочина.

 

Приштина повлачи нове кораке у правцу дестабилизације

Уместо да се договара и да идемо у правцу нормализације односа, Приштина повлачи нове кораке у правцу дестабилизације, изјавио је Петковић и поручио да ће Београд на такво понашање да реагује на међународној сцени.

На питање да прокоментарише то што је Приштина усвојила Стратегију безбедности до 2027. године са циљем пуноправног чланства у НАТО-у, Петковић је рекао да то није ништа ново и да је Приштина и раније усвајала документе који су директно били уперени против српског народа на КиМ, али и Београда.

"Ово је само показатељ да они то очигледно раде у дослуху са својим менторима на Западу који их подржавају у томе да Приштина постане чланица и Савета Европе и НАТО-а...", рекао је Петковић.

Подсетио је да је председник Србије Александар Вучић рекао да имамо и пету државу која је повукла признање независности Косова, осим оних 18 из претходног периода.

Петковић је истакао да ће Србија наставити своју дипломатску борбу, да ће се борити за интересе српског народа на КиМ и чинити апсолутно све да чува мир и стабилност.

"Нека сви добро знају да нећемо немо да посматрамо док би неко желео да нас кува као жабу у лонцу. Тај филм неће да гледају јер ми на челу имамо председника Вучића који се заиста лавовски бори за интересе нашег народа на КиМ, али и за мир и стабилност на подручју целог Западног Балкана", подвукао је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг