Вести

ПЕТКОВИЋ: КУРТИ ЖЕЛИ ДА УРУШИ ДИЈАЛОГ И ИЗАЗОВЕ КРИЗУ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да истисне постојање државе Србије на простору Косова и Метохије.

"Куртија не интересује споразум, ни улазно-излазни документи, њега интересује укидање српских личних карата Срба који имају пребивалиште на Косову и Метохији, јер жели да истисне постојање државе Србије на простору КиМ", истакао је Петковић на ванредној конференцији за медије поводом најаве одлуке Приштине да 1. августа примени како су навели реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица.

Петковић је навео и да Куртија такође не занимају регистарске таблице, већ да укине КМ таблице које издаје Република Србија за простор Косова и Метохије.

Срби неће да изврше пререгистрацију таблица, јер не желе да живе у лажној држави, већ желе да имају институције своје државе на северу Косова.

Одлуке Приштине су супротне свим досадашњим споразумима, указао је Петковић.

Петковић је додао да је јасно да Курти покретањем споразума из 2011. године крши већ стечена права, и истакао да тако и Срби имају право да сами примене Бриселски споразум из 2013. године и формирају Заједницу срспких општина.

Курти жели да уруши дијалог и изазове кризу, рекао је Петковић и позвао земље Квинте да уразуми и заустави Приштину са применом ових противправних једностраних потеза, јер последице могу бити несагледиве, а највећа одговорност је на њима.

Петковић је рекао и да је председник Србије Александар Вучић обавио консултације са представницима Срба са Косова и Метохије и да ће се тим поводом обратити сутра у 10.00 сати и такође позвати земље Квинте да утичу на Приштину да се уразуми.

Наглашава да ће Срби кренути у формирање СЗО и изражава наду да ће и у томе добити подршку запада, посебно држава Квинте.

"Нема готово дана да на западу не чујемо како је потребно да се формира ЗСО, јер је реч о споразуму који је потписан у Бриселу. Сви подржавају Куртија који жели да уруши дијалог. Курти жели насиље, жели да сахрани дијалог, он не жели да разговара", указао је Петковић.

Истичући да Курти једностраним и противправним одлукама од 29. јуна уводи у период најсложеније и најдраматичније ситуације, пре свега политичке и безбедносне ситуације на КиМ, Петковић оцењује да та ситуација прети да прерасте у кризу са несагледивим последицама и да се претвори у катаклизму.

Према његовим речима, када је реч о одлукама о личним картама и таблицама, Курти се "најгласније" позива на Споразум о слободном кретању из 2011. године који су у Бриселу потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Тим споразумом, како је појаснио, уводе се и признају косовске личне карте, косовске возачке дозволе, као и чињеница да се говори о две стране.

Појаснио је да се Курти позива на тачку 3 споразума о слободи кретања и наводи да се у тој тачки каже да свака страна може применити систем уз које ће личне карте бити излазно-узлазни документ за становнике друге стране које желе да транзитно путују у трећу земљу.

"Уведено је и све оно што је касније представљено од стране албанских власти и служило као притисак на Београд, посебно на Србе на КиМ, посебно када се ради о личним картама и РКС таблицама које су статусно неутралне", рекао је Петковић.

Додаје да иако овај споразум доноси много проблема, оно што сигурно не пише у њему то је да се питање улазно-излазних докумената које се издају за становнике друге стране односи конкретно на Србе који живе на простору КиМ.

"Курти се сетио да после 11 година крене у примену споразума о слободи кретања тако што ће и приштинска страна сада да издаје улазно-излазни документ који наша страна издаје више од 11 година", истиче Петковић и указује на то да се тачка 3 искључиво односи на грађане Србије који живе у централној Србији, а не и на грађане Србије који живе на КиМ.

Како каже, Споразумом је предвиђено да сви који имају возила и живе на КиМ могу да пререгиструју возила на КМ табле и РКС табле - статусно неутралне, које су биле ограничене на пет година, па им је важење продужено на још пет година 2016. године.

"Остављена је могућност да Срби могу да бирају између РКС и КС таблица. Када смо успели да се изборимо, Приштина је једнострано донела одлуку годину дана раније да укине КС таблице и ми смо реаговали. Укидање КС таблица не оставља могућност Србима да бирају између РКС и КС таблица", указао је Петковић.

Још једну кризу, како каже Петковић, Курти је изазвао тако што је у септембру увео пробне таблице са ознакама лажне државе Косово.

"Након 13 дана озбиљне кризе коју смо имали на Јарињу и Брњаку, где је РОСУ на нишану и дугим цевима држала голоруки српски народ који се борио за свој опстанак и слободу кретања, ми смо успели 30. септембра да договоримо нови споарзум којим се уводи режим стикера који је иначе раније био договорен 2016. године, а који Приштина никада раније није желела да спроведе", подсетио је Петковић.

Истиче да Приштина сада жели да представи како КМ таблице уопште нису део тог споразума и указује да то нигде не пише.

"По овом споразуму договорено је да режим стикера важи све докле год на високом нивоу се неусвоји трајно и коначно решење за све таблице, а до тада овај споразум важи и за КМ таблице", рекао је Петковић.

 

Одговорност на Квинти да заустави лудило Куртија

Петковић је рекао да једностране одлуке Приштине могу да изазову озбиљну кризу, и поновио да је одговорност на земљама Квинте да зауставе "лудило Аљбина Куртија", а поводом најаве Приштине да 1. августа примени, како кажу, реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица.

Петковић је истакао да српске власти желе да сачувају мир.

"Све време говоримо о стабилности и важно је да се нико не прави наиван, јер се дешава да са једне стране неко разуме да је реч о кршењу споразума, а опет с друге стране видимо да Курти ради то што ради", поручио је Петковић одговарајући на питање новинара да ли Приштина има подршку међународне заједнице и који је сада маневарски простор наше државе.

Петковић је поручио да ће одговорност за нове потезе Приштине бити на државама Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Италија) које су, каже, очигледно највише укључене у процесе на Западном Балкану.

Петковић је рекао да процес пререгистрације таблица треба да почне, према најавама Куртија, у понедељак и да траје два месеца како би се сви Срби пререгистровали на РКС таблице.

"Курти мора да зна да то Срби неће да учине, јер не желе да живе у лажној држави", указао је Петковић.

 

Не бисмо имали овакву кризу да имамо Заједницу српски општина

Не бисмо имали овакву кризу да имамо Заједницу српских општина (ЗСО), која би омогућила колективна и индивидуална права за Србе на Косову и Метохији, поручио је Петковић.

Петковић је поводом најаве Приштине да 1. августа примени, како кажу, реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица, рекао да Приштина 10 година одбија да формира ЗСО, а да сада примењује режим улазно-излазног документа за личне карте.

"Ради се о дијалогу Београда и Приштине, а тај дијалог је договорен одлуком УН из 2010. године, где имамо асиметричан приступ две стране", поручио је Петковић и истакао да нормализација односа Београда и Приштине подразумева да се реше суштинска питања која ће омогућити нормалан живот, а не да се призна Косово.

На питање да ли је реторички изјавио да Срби крећу у формирање ЗСО, Петковић одговара да ће Срби, поштујући Бриселски споразум и све остале споразуме, ући у реализацију и тог споразума.

 

 

Извор: Танјуг