Вести

НЕДИМОВИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ИМАТИ ПРОБЛЕМА СА ХРАНОМ

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је да договор Русије и Украјине о извозу пшенице, кукуруза, сунцокрета и уља преко Црног мора може довести до тога да купци наших пољопривредних производа у окружењу буду запљуснути јефитном робом, па је питање шта ће бити с нашим извозом.

"Може се десити да наши купци буду незаинтересовани за ту врсту роба, јер је данас тона пшенице из Украјине на броду 160 долара и може се доћи у ситуацију да буде пет до седам динара јефтиније него наша пшеница", рекао је Недимовић.

Додао је да постоји додатни проблем за наш извоз, јер је Украјина повукла своје барже са Дунава, а 80 одсто нашег извоза иде баржама, а осим тога је и успорена пловидба Дунавом због ниског водостаја у Румунији.

Недимовић је напоменуо да је Влада Србије донела одлуку о откупу извесних количина пшенице новог рода за робне резерве по цени од 40 динара, која је пет-шест динара виша од тренутне како би подстакла домаће тржиште.

Недимовић је истакао да Србија неће имати проблема са храном и најавио да ће се на сваких месец дана и краће преиспитивати одлуке у вези са ценама намирница.

Такође, нагласио је да имамо довољно шећера, као и уља да произведемо три пута више него што су наше потребе.

Што би неко рекао, имамо шећера толико да можемо да се посипамо њиме, навео је Недимовић у шали и додао да је сада само питање цене и да ли је исплативо продавати напољу или у земљи.

Додао је да имамо довољно и житарица и брашна и да не очекује проблеме.

Каже да су отишле на горе цене сирева и сирних намаза и подсетио да су ограничене цене основних животних намирница, као што је УХТ млеко.

Није све основна животна намирница, нити је све оно што је неопходно за елементарни живот, рекао је Недимовић и додао да је ствар личног избора шта ће ко да купује.

Недимовић каже да у окружењу нема довољно млека и да Србија и БиХ једини у региону га имају довољно.

Ми имамо четири одсто више млека него што су наше потребе, рекао је Недимовић и напоменуо да на пример Румунија и Бугарска скоро да немају своје млеко и да су тамо цене око 1,5 евра за литар млека.

Када је реч о ограничењу цене свињског меса и маржи, Недимовић је рекао да су раније трговачке марже ишле и до 30 одсто.

"За неке основне животне намирнице смо сада прописали, као за УХТ млеко, тако и сада за месо - произвођача нето цена је толика, имате трговци право на маржу 10 одсто, осам одсто је ПДВ на све то и то је коначна цена и где год будемо морали тако да радимо и урадићемо. Пратимо тржиште како се развија. Пита неко сада, зашто нисте фиксирали и цену пилећег меса већ сте дали само маржу? Зато што је у последњих 15 дана дошло до пада цена пилећег меса и да смо фисирали можда бисмо зауставили пад и не бисмо имали јефтиније месо већ бисмо га ми држали скупљим", навео је Недимовић.

Поручио је да ће држава ако буде потребно на сваких месец дана интервенисати по питању цена.

"Неко каже, што не пустимо да се цене слободно формирају. То би била експлозија цена. Ако дође до пада цена онда нема разлога да не пустимо цене у слободан промет", истакао је Недимовић.

Хране ће бити одовљно и преиспитиваћемо цене у кратким интервалима, поручио је Недимовић.

 

Који год посао да ми дају радићу више од 100 одсто

Недимовић је изјавио, на питање да ли себе види у новој Влади, да није важно шта би он лично волео и поручио да ће који год посао да добије водити рачуна о интересу државе и радити више од 100 одсто.

"Да ли бих волео..., шест година сам већ министар и кога брига шта ја волим. Ако ми дају неки посао, радићу 100 одсто и радићу за тим, а тим је Влада и читава држава. Не можемо гледати само сопствене интересе, већ целу државу", рекао је Недимовић.

На питање да ли је задовољан својим резултатима у ресору пољопривреде, Недимовић је рекао да јесте, али да је свакако могло боље.

Истакао је да су се неке ствари таман покренуле, али да је дошла корона, а сада и озбиљан светски сукоб који је на свега око 1.000 километара од нас и да треба узети у обзир да су биле ванредне околности.

Главна лука са којом тргујемо житарицама је на свега око 100 километара од ратних сукоба, рекао је Недимовић.

Ипак, нема јунака у миру, додао је Недимовић у шали.

Истакао је да ће за неколико месеци бити већих турбуленција и невероватних шокова на берзи него када је почео сукоб у Украјини.

Каже да, на пример, у Пољској сада пољопривредници имају невероватан прилив пшенице из Украјине и да је цена отишла на доле...

"Што би рекла Констракта: и шта ћемо сад", додао је Недимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк