Вести

МИХАЈЛОВИЋ: МОСТ БРАТОЉУБ ИЗМЕЂУ ЉУБОВИЈЕ И БРАТУНЦА БИЋЕ ОТВОРЕН ДО МАРТА

Заједнички гранични прелаз и мост "Братољуб" између Љубовије и Братунца биће отворени до краја марта, најавили су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић.

Михајловић и Митровић су код моста "Братољуб" претходно потписали споразум о одржавању и реконструкцији 11 мостова и изградњи заједничког граничног прелаза између Србије и БиХ.

Михајловић је подсетила да је тај мост изграђен још 2017. године, што је била обавеза Србије, као и да би БиХ требало да заврши радове на изградњи заједничког граничног прелаза.

"Мост је завршен 2017. а да би заиста био у функцији и да би људи могли да га користе и да би могли да ставимо у функцију врло брзо и једну бесцаринску зону, најважнији су ови радови, а то је да се заврше до марта и да имамо гранични прелаз прве категорије".

Министарка је истакла да ће онда људи и роба моћи несметано да прелазе овај гранични прелаз, што ће омогућити народима да се повезују.

Регионално повезивање је најважнији начин и услов развоја било које државе па и наших држава, нагласила је Михајловић.

"То јесте политика председника Александра Вучића и владе, да што више повезујемо наше народе и наше регионе. Није само овај споразум важан у смислу граничног прелаза који смо данас потписали, важан је једнако и споразум о 11 мостова које ћемо заједно реконструисати".

Михајловић је рекла да ће шест мостова на Дрини реконструисати и одржавати Република Србија и да је већ за неколико мостова завршена пројектно-техничка документација, као и да је новац обезбеђен у буџету Србије - 15 милиона евра у наредне три године.

Исто тако ће БиХ реконструисати остале мостове, додала је Михајловић.

"Мостови нас спајају, мостови су нас можда некада и раздвајали, али то јесте прошлост, мостови нас пре свега данас спајају. Али, када говоримо о другим инфраструктурним пројектима које радимо и са једне и са друге стране Дрине не могу да не поменем пројекте вредне 1,7 милијарди евра".

Подсећа да Србија гради ауто-пут Сремска Рача-Кузмин, одакле би заједнички требало да се ради на реконструкцији пута од Раче до Бијељине.

Србија, такође, данас ради брзу саобраћајницу и ауто-пут Рума-Шабац-Лозница, што је такође, важно за развој тог краја.

"Србија ће радити и брзу саобраћајницу Сепчевићи-Бадовинци. Србија се труди да направи што више контаката и да буде што ближа у спајању две државе. Радићемо на томе заједно да обезбедимо и железничку везу између Београда и Сарајева, за шта је потребан приличан новац за тако нешто".

Михајловић очекује да ће у наредном периоду бити повећана трговина и услуге у пограничном делу и да ће се више људи определити да ту и остане.

 

 

Извор: Танјуг