Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ГРАДИМО КОРИДОР ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Крагујевцу, где је обишла радове на унапређењу енергетске ефиканости у ОШ „Радоје Домановић“, да питање енергетске ефикасности није само питање смањења рачуна за топлотну и електричну енергију, већ је то питање развоја и бољег животног стандарда.

"Школа јесте стара 136 година, али од 1970. није промењена столарија. Овај пројекат заједно финансирају Министарство и град и све ће бити спремно до почетка нове школске године. Оно што је такође важно је да размишљaмо о заштити животне средине у сваком пројекту и да децу учимо о томе. Када буду готови радови, осим што ће градски буџет уштедети због мање потрошње, биће смањена и емисија угљен-диоксида за 120 тона годишње“, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да Србија води рачуна о коришћењу ресурса у процесу енергетске транзиције.

"Морамо да водимо рачуна о енергетској безбедности, а то, поред изградње електроенергетских коридора и регионалног повезивања, значи још један коридор -  коридор подизања енергетске ефикасности. Одредили смо национални циљ да у наредне четири године потрошња енергије буде нижа за најмање 30 одсто и зато ће држава помоћи и локалним самоуправама и домаћинствима да буду део пројекта рационалне потрошње енергије. У наредним годинама биће издвојено минимум 100 милиона евра годишње за ту намену", истакла је Михајловић. 

 

Инвестициони циклус вредан 17 милијарди евра

Михајловић је рекла да нови инвестициони план у области рударства и енергетике обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра.

"Припремили смо и план инвестиција који ћемо представити домаћој и међународној јавности. Очекујемо да вредност инвестиција буде близу 17 милијарди евра. Подсетићу да смо у ресору саобраћаја имали 16 милијарди и видели сте какве смо резултате постигли. Улагаћемо у електроенергетске коридоре, велике хидроелектране, соларне и ветро електране, али и у стабилност у снабдевањем гасом и нафтом", рекла је Михајловић.

Михајловић је изјавила да се прве инвестиције очекују наредне године.

"Следеће године очекујемо да ћемо имати и прве уговоре које ћемо почети да реализујемо и бићемо незаобилазни енергетски коридор, као што смо у саобраћају. Директор Путева Србије ми је рекао да је у јуну ове године пола милиона возила више него у јуну прошле године, а за 10 одсто више него 2019. Као што смо незаобилазна рута у транспорту, тако ћемо бити и у енергетици“, рекла је Михајловић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг