Вести

Михајловић: Изградња Моравског коридора почиње 15. децембра

“Радови на изградњи Моравског коридора, који ће повезати Коридор 10 и ауто-пут „Милош Велики“, почињу 15. децембра. Ова влада је показала да може да реализује велике пројекте без кашњења, уз добру припрему, и одличан пример за то је деоница ауто-пута од Сурчина до Обреновца, коју смо завршили и пре рока и коју пуштамо у саобраћај 18. децембра”, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је рекла да ће се данас састати са градоначелницима и председницима општина кроз које ће пролазити Моравски коридор.

“Не можете урадити ниједан велики пројекат уколико не укључите локалне самоуправе, што није био случај са неким ранијим владама. За Моравски коридор извршили смо све припремне радње, од грађевинских дозвола до експропријације и никаквих одлагања неће бити. Данас ћемо разговарати о томе шта се све очекује од општина и градова и које процедуре треба убрзати”, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће Моравски коридор градити једна од најбољих светских компанија, „Бехтел“, те да је Србија, поучена ранијим искуствима, у нове уговоре ставила клаузуле које штите државу и инвеститора.

“Биће наплате пенала ако буде икаквих кашњења, као што их је и држава плаћала јер су ранији уговори били тако срочени да су само наше обавезе навођене, али не и обавезе извођача. Више никада не сме да нам се деси да пројекат радимо 10, 20, па и 40 година, колико смо чекали на Коридор 10”, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да пуштањем ауто-пута Сурчин-Обреновац више неће бити гужви које постоје код Барича, те да ћемо се за пет минута укључивати на ауто-пут „Милош Велики“.

Тужилаштво да испита оптужбе опозиције

“У ситуацији у којој опозиција месецима за председника државе и његову породицу говори да су криминалци, нормално је да тражите од највиших институција да испитају те наводе. Хајде да видимо је ли опозиција лажно оптужује и зашто сада има проблем с тим да Тужилаштво испита све наводе”, изјавила је Михајловић.

Михајловић је навела да је потпредседник СНС-а Милош Вучевић у кривичну пријаву само ставио оно што је опозиција говорила и да би и она тражила да Тужилаштво испита такве наводе упућене највишој државној институцији, а то је председник Републике.

“Сада видимо да опозицији смета што је поднета кривична пријава, да ли то значи да су све време лагали? Будући да опозиција нема никакав програм, од њих нећете чути став ни о Косову и Метохији, ни о економској политици, ни о платама и пензијама и једино што им преостаје је да нападају оне који раде”, рекла је Михајловић.