Вести

МАЛИ: ТРАМП ЈЕ НА ПРАВИ НАЧИН СХВАТИО КАКО ПОМОЋИ РЕГИОНУ

Отварање регионалне канцеларије Америчке развојне банке (ДФЦ) у Београду свакако је обележило протеклу недељу. Министар финансија Синиша Мали објашњава зашто је овај догађај означен као историјски с аспекта спољне политике Србије, али и револуционаран с аспекта последица по домаћу привреду. Мали нам, уз детаље тешких преговора унутар Беле куће, открива и зашто је убеђен да ће договор српске и америчке стране бити свето писмо.

* После састанака с представницима ДФЦ били сте изузетно задовољни. Kоје су три кључне ствари које Србија добија доласком ове институције у Београд?

- Три кључне ствари су нова гарантна шема, затим подршка за микро, мала и средња предузећа и подстицај америчким инвеститорима да дођу у Србију. Kада је реч о гарантној шеми, подсетићу вас да смо по избијању пандемије коронавируса направили гарантну шему са комерцијалним банкама, те да су до сада наша предузећа већ повукла средства у износу од 1,3 милијарде евра. Очекујемо да гарантна шема у договору са ДФЦ буде још повољнија. Наредне недеље ћемо наставити састанке на којима ћемо конкретизовати те договоре. Поред поменуте гарантне шеме, они инсистирају да обезбедимо и посебну линију за микро, мала и средња предузећа, односно за њихов даљи развој. То је и нама један од апсолутних приоритета, јер су они кичма домаће привреде. Такође, ДФЦ жели да пружи подршку америчким инвеститорима да дођу у Србију. Отварање њихове канцеларије у Београду је управо добар сигнал другим инвеститорима.

* Најавили сте да ћемо прве ефекте отварања канцеларије ДФЦ осетити већ у новембру. Kада то кажете, шта очекујете и у којим областима?

- У договору с представницима ДФЦ и других институција које су биле у посети Србији, план је да до краја следеће недеље добијемо конкретне предлоге за гарантну шему и за подршку микро и малим предузећима. Уколико су ти предлози прихватљиви, уз евентуалне мале корекције, можемо да кренемо у усвајање неопходних докумената релативно брзо. Подсетићу вас да нас у новембру очекује и усвајање буџета за 2021. годину. Уколико се у међувремену договоримо са ДФЦ, очекујемо да ће и све остале споразуме, уколико за тим буде било потребе, Скупштина ратификовати. Након тога ће се одмах кренути и у спровођење свих програма.

* Остало је отворено питање колико новца и под којим условима ће ДФЦ определити за развој српских компанија. Јесте ли добили понуду?

- У питању су милијарде евра, за то смо добили потврду. Дакле, не знамо још тачан износ, јер доста зависи и од нас и наших пројеката, као и од наших предузећа, али свакако да је реч о огромном новцу. Американци су, као што сте видели, веома брзи и ефикасни. Само две и по недеље након потписивања Вашингтонског споразума канцеларија ДФЦ је већ отворена у Београду, тако да верујем да ћемо ускоро постићи и конкретније договоре.

* Гренел је у име Трампа често долазио на састанке у Београд. Имали сте прилику да будете и у Белој кући, сада је ваш саговорник и Џон Јовановић, директор канцеларије ДФЦ. Kакви су Американци у преговорима?

- Део школовања сам провео у Америци, а и део радног искуства сам стекао тамо, тако да добро знам како је тешко преговарати с Американцима. Управо такви су били преговори у Вашингтону, тешки, с пуно притисака, с великим бројем ствари које је требало решити у релативно кратком временском периоду. Оно што је најважније, а што важи и за нас Србе, а и за Американце, јесте то да након тешких разговора, оно што се договоримо - то је свето писмо. И као што видите, већ смо кренули у реализацију тог споразума, што довољно говори о томе колико су обе стране биле озбиљне када су преговори у питању. У овом тренутку већ имамо отворену канцеларију ДФЦ у Београду, већ имамо низ разговора о конкретним пројектима, о гарантној шеми, о развоју инфраструктуре... То показује озбиљност обе стране и мени је драго што сам био део тог процеса и што сам био део тог историјског тренутка у Вашингтону.

* Kакав утисак је Трамп оставио на вас?

- Изузетно снажан. Види се да је то особа са снажном енергијом, као и да је веома непосредан. Трамп је схватио на прави начин како је могуће помоћи региону и нагласак ставио на економију. Споразум ће допринети развоју целог западног Балкана - инвестираће се у инфраструктуру и отвараће се нова радна места, што је значајно не само за Србију него за цео регион.

* Kада је реч о програму "Србија 2025", који сте такође представили представницима ДФЦ, за које пројекте би они могли бити заинтересовани?

- Kао што знате, у споразуму се већ налази тачка у којој се каже да ћемо радити са ДФЦ на пројекту тзв. ауто-пута мира од Ниша до Приштине, као и на железници од Ниша до Мердара и од Ниша до Приштине. Дакле, сви ти пројекти се већ налазе у програму "Србија 2025". То је оно што је засад уговорено, а верујемо да ћемо се већ у наредних неколико недеља договорити и о другим важним инфраструктурним пројектима, за које су већ показали интересовање.

* Kако одговарате критичарима, попут Ђиласа, који су се успротивили милијардама ДФЦ, али и ауто-путу од Ниша до Приштине и железничком повезивању с Албанијом? Ђилас каже да се тако Србија додатно задужује.

- Инфраструктурни пројекти које ћемо радити у сарадњи са Америчком развојном банком треба да допринесу добробити целог региона, дакле свим грађанима, а највише свакако грађанима Србије. Kао што знате, ми смо доминантна и највећа економија на западном Балкану, али и у целом региону. Србија ће уложити онолико новца колико има интереса да овај регион расте, а верујем да имамо интереса и да ће наша привреда највише и имати користи од даљег развоја и отварања целог региона. Што се Ђиласа тиче, мислим да када су овако озбиљне теме у питању, на њега не треба ни трошити речи. Где год нема и не види свој лични интерес, он је, наравно, против тога. С друге стране, очигледно му понестаје новца, па би желео поново да се врати на власт и да прелива државне паре грађана Србије у своје џепове. Не само да му то нећемо дозволити него ћемо, упркос таквима као што је он, наставити да се боримо за слободну, економски стабилну Србију и за економски јак регион.

* Долазак ДФЦ многи виде и као америчко зауздавање економског утицаја Русије и Kине на српску привреду. Шта кажете на то и може ли овај аранжман угрозити уговорене или будуће пројекте с Русима и Kинезима?

- Kао што је и председник Вучић више пута напоменуо, ми се увек водимо интересима наше земље и грађана, дакле, Србија је у пандемији коронавируса показала да је једна од најстабилнијих земаља не само у Европи него у свету. Kод нас немате ни масовна отпуштања, ни затварање фабрика, као што имате у земљама које су много развијеније од нас, и управо смо тиме показали колико смо стабилни и сигурни. Имамо рекордно ниску незапосленост на нивоу од 7,3 одсто у другом кварталу ове године, а најновији подаци из јула показују да је просечна зарада први пут прешла 510 евра. То све показује исправност наше економске политике и наравно да постоји велика заинтересованост не само инвеститора из Америке и Kине него и инвеститора из целог света. Водећи се интересима грађана Србије, радимо са свима који су заинтересовани да раде с нама на прави начин, на пројектима који имају смисла за грађане. Дакле, потпуно смо отворени, те наравно и даље радимо и са кинеским компанијама и са компанијама из Америке. Долазак ДФЦ ће бити сигурно огроман симбол и сигнал за још већи број америчких компанија да дођу. Kао што знате, наши највећи инвеститори су управо земље ЕУ, дакле та диверзификација земаља и компанија које долазе у Србију даје нам могућност да било какву кризу лакше пребродимо.

 

О новом министарском мандату

* Значи ли овај последњи подухват са довођењем ДФЦ у Београд да сте осигурали нови мандат министра финансија?

- Мислим да је то најмање важно, али наравно да би ми било драго да могу да наставим да радим на неким важним пројектима које смо започели. Урадили смо сјајан посао, поготово од почетка пандемије коронавируса, наше јавне финансије су и даље стабилне и то ми је у овом тренутку најбитније.

 

 

 

Извор: Курир