Вести

МАЛИ: ПРИПРЕМА СЕ СПОРАЗУМ О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ С КИНОМ

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали председавао је првом седницом Радне групе за припрему Нацрта споразума о слободној трговини између Владе Србије и Владе Кине.

Наводи се да је задатак Радне групе да дефинише обухват либерализације трговине, и припреми Нацрт споразума о слободној трговини између Србије и Кине.

Мали је рекао да Србија придаје велики значај даљем јачању стратешког партнерства са Кином, која је наш најважнији трговински партнер у Азији, и са којом робна размена бележи константан раст.

Мали је навео да је током последњих 10 година, односно у периоду од 2012. до 2021. године, извоз Србије у Кину повећан 152 пута, а прошле године је достигао скоро милијарду долара.

Мали је на седници Радне групе истакао значај склапања наведеног споразума и даљег јачања трговинских веза са Кином, посебно за наше пољопривредне и прехрамбене произвођаче, за винаре и виноградаре, који ће своје производе моћи да продају под повољнијим условима на огромном кинеском тржишту.

Мали је оценио како ће склапање споразума повећати конкурентност наше привреде, допринети расту извоза, као и да ће отварити врата за долазак нових инвестиција из целог света.

Мали очекује да ће, када буде ступио на снагу, Споразум о слободној трговини са Кином допринети даљем економском напретку наше земље и јачању српске привреде.

Подсећа се да су током званичне посете српске делегације Пекингу у фебруару 2022. године, председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг постигли договор о закључивању Споразума о слободној трговини.

 

 

 

Извор: Танјуг