Вести

МАЛИ: ЂИЛАС НЕ МОЖЕ ДА ПРЕЖАЛИ ШТО ЋЕ ОВА ВЛАСТ ДА ИЗГРАДИ СРБИЈУ

Члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали рекао је да Драган Ђилас не може да прежали што ће ова власт, предвођена председником Александром Вучићем, да изгради Србију и повеже је са светом, а да притом истовремено остварује добре макроекономске резултате и држи удео јавног дуга у БДП-у на нивоу до 60 одсто, колико прописује Мастрихт.

Мали истиче да је смешна Ђиласова рачуница од 50 милијарди евра дуга Србије јер, додаје, сабира бабе и жабе. Мали објашњава да кредити који се узимају улазе у јавни дуг тек датумом повлачења, а не одмах и у целости, при чему у међувремену и враћамо старе дугове.

"Хвала Драгану Ђиласу што је данас говорио о свим инфраструктурним пројектима који ћемо да градимо наредних година, јер то значи да ће наши грађани напокон моћи да се возе новим путевима и пругама, и да ће живети у земљи какву заслужују", навео је Мали.

За разлику од његових пропалих пројеката у граду Београду као што су пазл градови и реплике Теразија, ми радимо конкретне пројекте на које се чека већ деценијама уназад, нагласио је Мали.

Подсећа и да су се, како је рекао, његови пајтоси, док су ведрили и облачили Србијом, задуживали да би исплаћивали плате и пензије, док су код ове власти плате и пензије сигурне иако се, са друге стране, гради наша земља.

Они су се задуживали за потрошњу, а ми инвестирамо, што даље утиче на раст БДП-а и на бољи квалитет живота грађана, истакао је министар.

"Драган Ђилас очигледно не познаје довољно добро економију и не разуме јавне финансије, те не зна да се дуг не рачуна на такав начин као што он ради, сабирајући све потенцијалне кредите планиране буџетом, већ се њиме управља тако што тек свако повлачење кредита улази у јавни дуг, при чему се сви кредити не повлаче истовремено и у целости, већ прате динамику извођења радова".

По потписивању уговора о кредитима, износи које је Ђилас наводио не улазе одмах у јавни дуг већ су то максимални износи којима ће се финансирати пројекти, а тек свако повлачење кредита улази у јавни дуг, кад се оно деси, то јест кад се изведе део радова и плати извођачима, објашњава Мали.

"Дакле, паметном економском политиком држимо ниво јавног дуга на нивоу испод 60 одсто, и то у време највеће економске кризе, а истовремено улажемо новац у инфраструктуру. Захваљујући успешној консолидацији јавних финансија, претходне четири године имали смо суфицит у буџету, тако да смо сваки фискални простор користили да вратимо старе дугове".

Мали понавља да кредити који се узимају улазе у јавни дуг датумом повлачења а не одмах и у целости. Додаје да се то у економској терминологији зове управљање јавним дугом уз одржавање макроекономске стабилности и подстицање раста и запослености.

Ето једне бесплатне лекције о јавним финансијама за Драгана Ђиласа, додао је министар финансија.

Мали је рекао и да Ђилас испада смешан када говори да ће да упозори ММФ на задуживање Србије, а да та међународна институција управо хвали Србију јер ниво јавног дуга држи под контролом.

"На крају 2019, ММФ у свом саопштењу хвали Србију јер наставља да смањује удео јавног дуга у БДП-у, а у саопштењу на крају ове мисије кажу да очекују да ће се удео јавног дуга у БДП-у и следеће године задржати на нивоу испод 60 одсто БДП-а. Дакле, то кажу и поред највеће економске кризе, и знајући колико смо новца издвојили за помоћ привреди".

Можда би за Драгана Ђиласа, примећује Мали, било паметније да се најпре добро информише, како се не би бламирао у свету.

Осим ММФ-а, хвале нас и све реномиране рејтинг агенције, па препоручујем Ђиласу да погледа и прочита њихове извештаје, које два пута годишње прате и објављују истраживања и кредитни рејтинг Србије, додаје Мали.

Они раде веома озбиљне анализе и о њима извештавају домаћу, али пре свега и страну јавност и инвеститоре, истиче Мали и додаје да је јавни дуг тренутно на нивоу од 57 одсто БДП-а.

Мали је рекао и да је тужно што Драган Ђилас, који је толико дуго у политици, не познаје законе своје земље, па мисли да могу да се крију уговори о кредитима.

"Сваки уговор о кредиту, који је претходно предвиђен буџетом Републике Србије, мора након потписивања да буде ратификован у скупштини, након чега се објављује у Службеном гласнику. Дакле, још једна лаж Ђиласа је да се неки уговори крију. Апсолутно је све транспарентно", истакао је Мали.

Министар је подсетио да је Драган Ђилас задужио град Београд за 1,2 милијарде евра, због чега он као градоначелник није могао да узме ниједан једини кредит.

"Када смо преузели руковођење градом Београдом, он се толико гушио у дуговима, да ми нисмо узели ниједан једини кредит. Дакле, одговорно смо управљали градом, а све пројекте смо спроводили из сопствених средстава. Данас му ипак све смета, али му није сметало да стрпа у свој џеп 619 милиона евра и да направи дуг од 1,2 милијарде евра".

Мали је рекао, такође, да је захваљујући таквој фантастичној математици, Ђилас успео и да задужи, у то време сопствену странку, тако што је откупио дуг од 49 милиона за 38 милиона динара и лихварски наплатио профит уз 18 одсто камате.

Поручује да Ђиласова изопачена политика усмерена ка личном богаћењу никада више неће бити опција.

"Његова хронична салва лажи, уз обавезно минимизовање наших одличних резултата, пре свега у економији, показује да ништа друго и не зна да ради. Одавно смо утврдили да је патолошки љубоморан, јер о резултатима које смо постигли, он и његови пајтоси могу само да сањају. Наша политика је политика будућности и просперитета за све грађане ове земље. Чинимо све што је у нашој моћи, да чак и у тешким условима повећавамо животни стандард грађана, да убрзавамо нашу привреду и подстичемо даљи раст", закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг