Вести

ЛОНЧАР: ЗАХВАЛНОСТ ГРАЂАНИМА ЗБОГ ПОШТОВАЊА ПРОПИСАНИХ МЕРА

КБЦ Звездара изашла је из ковид система и већ сутра примиће нон ковид пацијенте, рекао је министар здравља Златибор Лончар и додао да ће почети да се празни и Ортопедска болница Бањица, која ће бити у могућности да за четири до пет дана прими прве ортопедске пацијенте.

Лончар је након седнице са директорима ковид болница рекао да ће данас и сутра Ортопедска болница Бањица бити испражњена од ковид пацијената, да предстоји дезинфекција, те да ће прве нон ковид пацијенте бити у могућности да прими у понедељак или уторак.

Лончар је подсетио да су се у редован систем рада већ вратили Клиника за дерматологију и Институт за реуматологију.

Министар је навео да се смањује број пацијената у ковид болницама, тешких болесника на респираторима као и број умрлих, али да је још увек велики број прегледа у ковид амбулантама.

"У ковид амбулантама у Београду сваког дана прегледа се између 1.500 и 1.600 људи. Нисмо задовољни смањењем броја прегледа", рекао је Лончар.

Министар је рекао да ће, ако настави да пада број заражених пацијената, следеће из ковид система изаћи Медицина рада и болница у Младеновцу.

Лончар је апеловао на све грађане да се придржавају мера - носе маске, одржавају дистанцу, одржавају хигијену.

 

Повећавамо капацитете лабораторија за тестирање

Лончар је рекао да се повећавају капацитети лабораторија за тестирање на вирус корона, због грађана који имају симптоме, али и оних који желе да се тестирају на лични захтев.

Капацитети се повећавају како бисмо спремније дочекали јесен, када може да дође до укрштања вируса грипа и короне, али и како би се изашло у сусрет људима који желе да се тестирају на лични захтев углавном због путовања.

"Сада покушавамо да изађемо у сусрет људима који се тестирају на лични захтев због путовања", рекао је Лончар и нагласио да приоритет приликом тестирања имају грађани који имају симптоме и чија клиничка слика захтева тестирање.

Наводи да се купује нова опрема за лабораторије, запошљавају нови људи и да ће се са том праксом наставити и даље.

У Београду је повећан број пунктова где грађани могу обавити тестирање на лични захтев. То су Институт Торлак, Градски завод за јавно здравље, Институт Батут, Завод за биоциде, мобилни контејнер иза Ургентног центар КЦС.

 

 

Извор: Танјуг