Вести

ЛОНЧАР: У КОВИД БОЛНИЦАМА МАЊЕ ОД 400 ПАЦИЈЕНАТА ПОСЛЕ ДУЖЕГ ВРЕМЕНА

Министар здравља Златибор Лончар разговарао је са запосленима који раде у црвеним зонама ковид болница у Србији и поручио да су они хероји, јунаци данашњице.

Са министром су данас разговарали лекари, сестре, возачи, спремачице, сервирке- КБЦ Земун, Хитне помоћи, Медицине рада, Института за реуматологију, који се нису штедели, који децу и породице нису видели и по неколико месеци, јер су радили у црвеним зонама.

"То су људи који нису ни сањали да ће некада радити са инфективним болестима", рекао је министар и додао да је рад са ковид позитивним пацијентима посебно искуство за све.

Како је рекао, састанци са запосленима су прилика да се види шта је могло боље и шта може још да се уради, јер са вирусом "још нисмо завршили".

 

У ковид болницама мање од 400 пацијената после дужег времена

Лончар је рекао да ће данас, после дужег времена, број оболелих од ковид-19 који су на болничком лечењу пасти испод 400 пацијената.

"Сада имамо нешто више од 400 пацијената, али биће отпуста, тако да ће данас, први пут после дужег времена, број пацијената на болничком лечењу бити испод 400", рекао је Лончар.

Министар је апеловао на све да се сачува такав резултат, јер није било лако до њега доћи.

То се може постићи само придржавањем мера - ношењем маски, дистанцом.

"Избегавајте гужве у затвореном простору, немојте да дамо шансу вирусу поново да се шири. То је једини начин да се изборимо и помогнемо људима који раде у ковид болницама, јер они то очекују од нас", рекао је министар.

У Србији је, како је навео, тренутно вирусом корона заражено 85 здравствених радника, а од тога троје њих је на болничком лечењу, остали су код куће.

У установама социјалне заштите заражено је 60 корисника и 31 запослен.

 

 

Извор: Танјуг