Вести

Ј. ЈОКСИМОВИЋ: ДФЦ ЋЕ ДОПРИНЕТИ УКУПНОЈ РАЗВОЈНОЈ САРАДЊИ СА САД

Министар за европске интеграције и координацију развојне помоћи, Јадранка Јоксимовић, изјавила је да је успостављањем канцеларије Међународне корпорације за развојно финансирање у Београду учињен важан корак на подизању укупне развојне сарадње са САД на виши ниво.

Јоксимовић је додала да ће то утицати на обим и врсту пројеката, модалитете сарадње и области у којима ће помоћ бити реализована у наредном периоду, а да ће то свакако допринети и даљем развоју свеукупних односа између САД и Србије.

Јоксимовић је данас присуствовала пленарном састанку председника Србије, Александра Вучића, и председника Владе, Ане Брнабић, са специјалним изаслаником председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, Ричардом Гренелом, и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ), Адамом Болером.

"Данашњи састанак била је одлична прилика да се са представницима Kорпорације разговара о приоритетним пројектима који могу бити реализовани уз финансијска средства и инвестиције из Сједињених Америчких Држава (САД) и проширење развојне сарадње која се последње две деценије успешно реализује у сарадњи са Агенцијом САД за међународни развој - УСАИД", рекла је Јоксимовић.

САД су посредством Агенције за међународни развој - УСАИД до сада обезбедиле веома значајну помоћ за мала и средња предузећа и развој предузетништва, унапређење конкурентности пољопривредних произвођача, ефикаснији рад јавне управе и унапређење пословног амбијента, реформе у области правосуђа и борбе против корупције, рекла је Јоксимовић.

"Посебно је важно да у будућности на јасан и ефективан начин координирамо сва доступна финансијска развојна средства, од ЕУ фондова до билатералних развојних програма да бисмо велике регионално важне пројекте на најбољи и најбржи начин реализовали, као и додатно подстакли приватни сектор, у интересу напретка и подизања квалитета живота свих грађана Србије и региона", рекла је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг