Вести

ГОЈКОВИЋ: ПРИШТИНА ПОКУШАВА ДА ФАЛСИФИКУЈЕ ИСТОРИЈУ

Министарка културе и информисања Републике Србије Маја Гојковић изјавила је да Приштина у последњих годину има нови стратешки циљ, а то је напад на српско културно наслеђе на територији Косова и Метохије.

"Покушавају да фалсификују историју и национални идентитет. Само злонамеран човек или политичар може да подигне руку и гласа за чланство власти у Приштини у УНЕСКО-у, поред оноликог погрома и уништавања наших светиња", рекла је Гојковић.

Захтев Приштине да им се уступе бројни неолитски артефакти, ископани на подручју покрајине, Гојковић је окарактерисала као последње случајеве и покушаје "да се фалсификује историја и вештачки креира идентитет".

"Ми смо ту врло оштри. Добра је сарадња Министарства културе са Министарством спољних послова, Заводом за заштиту споменика, са нашим амбасадором у УНЕСКО. Са државама са којима имамо билатералне споразуме разговори су увек на ту тему. Не можемо да дозволимо да неко приликом отимања територије, отима и наше културно наслеђе", рекла је Гојковић.

Додала је да о српским споменицима у покрајини брину Канцеларија за Косово и Метохију и Републички завод за заштиту споменика који су заиста присутни, баве се и конзервацијом и рестаурацијом.

Говорећи о будућој Влади, Гојковић је рекла да би волела да настави да обавља функцију министра културе и у новом сазиву у Немањиној 11.

Уверена је да ће њени резултати бити вредновани у Српској напредној странци, а да ће председник Александар Вучић разговарати са сваким и предложити ко ће из СНС бити у наредној Влади.

"Нови политички, економски и други изазови су такви да треба направити тим и солидну већину у скупштини да би закони могли да буду усвојени", нагласила је Гојковић.

По питању извештаја Европске комисије и Европског парламента о стању у медијима, Гојковић је рекла да се из њих види да има помака и колико држава улаже труда и посвећна је заштити новинара, што показује оснивање Радне групе за безбедност новинара.

Према њеним речима, важно је и што је државна тужитељка Загорка Доловац дала обавезујуће упутство да се пријаве о угроженој безбедности новинара решавају у року 24 часа, и да је "то показало резултате".

Подсетивши да се на Закону о јавном информисању ради већ годину дана и да су укључена сва удружења новинара, Гојковић је рекла да постоји договор да након формирања нове Владе тај посао буде настављен тамо где се застало и да се тако очува континуитет рада.

Гојковић је нагласила да Србије неће одустати од европског пута без обзира на дисонантне тонове, опомене и стално условљавање.

"Наш стратешки правац, чућете то и у експозеу председника Владе, сигурно је један од важних делова експозеа, јесте пут ка пуноправном чланству Европске уније. Убеђена сам у такав став", рекла је Гојковић.

На питање када ће се Историјски музеј Србије коначно преселити у здање некадашње Главне железничке станице у Београду, Гојковић је рекла да "фасада изгледа фантастично", али да је зграда у лошем стању и да је упркос вредном раду на адаптацији потребно барем две године ако не и више.

 

 

Извор: Танјуг