Вести

ЂУРИЋ: ХОТИ ОМАЛОВАЖАВА ДОМАЋИНЕ САСТАНКА У ВАШИНГТОНУ

Провокативне поруке председника владе привремених институција самоуправе у Приштини Авдулаха Хотија о дијалогу Београда и Приштине као дијалогу две независне државе јесу још један јефтин покушај стварања лоше политичке климе за разговоре, како би се онемогућило постизање било каквог договора, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић.

На овај начин, како Ђурић истиче, Хоти омаловажава домаћине састанка у Вашингтону, који су, и поред официјалног става САД по питању самопроглашене независности Косова, свакако свесни да је та територија и де факто и де јуре светлосну годину далеко од истинске независности.

"Дијалог о томе како да се обичним људима на Косову и Метохији омогући да живе нормалним животом, без обзира на контроверзан и недефинисан међународни статус те територије, мора се водити у доброј вери како би имао икаквог изгледа за успех, а Хоти својим бесмисленим фразама не доприноси томе", навео је Ђурић.

Хоти и Приштина, како наглашава, не желе договорна решења, јер живе у јаловој нади да ће, ако успеју да купе довољно времена, наступити тренутак када ће неко Србију приморати да се одрекне дела своје територије, а то се неће догодити.

Зато је свака рачуница и порука Приштине о томе да ће дијалог са Београдом на неки начин учврстити "косовску државност" погрешна и неоснована.

Ђурић апелује још једном на представнике Приштине да се уразуме и да у интересу житеља Косова и Метохије почну да се понашају као кредибилан и конструктиван учесник у једном важном дијалогу, иако дијалог, нагласио је, неће самопроглашено Косово учинити државом, а још мање довести до тога да се Србија одрекне своје јужне покрајине.

 

 

 

Извор: Танјуг