Вести

ЂУРИЋ: ХОТИ ОБМАЊУЈЕ ЈАВНОСТ

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, Марко Ђурић, изјавио је да премијер привремених косовских институција, Авдулах Хоти, обмањује јавност када каже да је узајамно признање једина тема састанака са представницима Београда, наводећи да су економске теме на агенди разговора у Вашингтону.

"Хоти лаже народ шта ће бити на агенди, а увериће се какав ће бити одговор Србије ако буде покушао да на агенду стави причу о признању", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да је разговарао са сарадницима званичника Беле куће са којима ће се водити разговор и да су на агенди економске теме.

"Kао што је председник Александар Вучић већ рекао, не можемо искључити то да буде одређених изненађења и тема које нису биле на агенди", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да албанска јавност наступа јединствено и да намерно обмањују јавност како би "поткопали" позицију Србије пред разговоре, док, с друге стране, српска јавност не наступа јединствено.

"Уместо да и ми у политичком смислу, без озбира на странке, наступимо јединствено и подржимо државну делегацију, ако треба да се одбију нека наметања и теме, овде у Србији поједини унапред криве државну делегацију из своје политичке користи", рекао је Ђурић.

Наводи да је овај тренутак стратешки важан, можда и историјски, и да зато Срби треба да покажу јединство да би имали снагу.

Упитан колики је маневарски простор Београда уочи састанака у Вашингтону и Бриселу, Ђурић је рекао да не треба имати илузије да је ситуација у вези са KиМ веома тешка већ генерацијама и да нас не чека лака битка.

"Државна делегација на челу са Вучићем има јасну платформу за очување државних и националних интереса на основу Устава, да се успостави економска сарадња и прошири, да млади људи добијају посао, да изградимо инфраструктуру", рекао је Ђурић.

Говорећи о несталима, Ђурић је рекао да српска делегација на свим састанцима тражи да се отворе архиви ОВK, али да то Приштина не жели, јер архиви директно оптужују највише рудководство Албанаца.

Ђурић је рекао и да Хоти тврди да не постоје архиви ОВK.

"Ми инсистирамо да се реши питање несталих свих националности, спремни смо да отворимо наше архиве, да дођу истражитељи и овде и тамо и да то питање решимо", рекао је Ђурић.

 

Осуђујем напад у Бабином мосту, међународна заједница да реагује

Ђурић је осудио напад на српске младиће у Бабином мосту и затражио од међународне заједнице да без одлагања реагује на "пузеће етничко чишћење Срба" из тог места.

Ђурић је рекао да је напад у Бабином мосту израз политике мржње коју воде поједини политичари из Приштине и да није изолован инцидент, подсетивши да су у више наврата у том месту нападани Срби, да су екстремисти упадали и у школско двориште, а да су локалне власти ометале реконструкцију и изградњу нове школе.

"Полиција није казнила оне који су одговорни за читаву серију инцидената и сада се наставља пузеће етничко чишћење Срба из Бабиног моста", оценио је Ђурић.

Ђурић је рекао да је то место између Kосовске Митровице и Приштине стратешки важно и да је Албанцима циљ да застраше и притисну Србе како би се иселили.

"Захтевамо од међународне заједнице да без одлагања реагује и интервенише, јер су локални органи показали да нису у стању. Kфор треба да успостави статичко присуство у Бабином мосту, док не буду кажњени одговорни за нападе", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС