Вести

БРНАБИЋ: ЖЕЛИМО ДА ДОПРИНЕСЕМО ЗАШТИТИ ЖИВОТНE СРЕДИНЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је, заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић, министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, Природњачки центар у Овчар Бањи.

Брнабић је том приликом истакла да је у протеклих 16 месеци уложено 200 милиона динара у различите пројекте у овом делу Србије и да ће завршетком ауто-пута до Пожеге саобраћај у потпуности бити измештен из Овчарско-кабларске клисуре.

Kада не радите ствари од 1954. године, не можете их урадити за неколико недеља, навела је Брнабић и поручила да Србија има одговарну власт која жели да уради оно што је пропуштено.

Желимо и да допринесемо заштити животне средине, лепоти и туристичким потенцијалима Србије, нагласила је Брнабић, додавши и да ће Чачак градити енергану на биомасу.

Брнабић је подсетила на то да клисуру очекује и изградња рехабилитационог центра, као истуреног дела Опште болнице Чачак.

То заједно радимо са Српском православном црквом, јер је "Вила Сиротица" имовина СПЦ, која ће је за ту намену уступити, а ми ћемо дати друге објекте, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, завршетком ауто-пута до Пожеге изместиће се саобраћај из клисуре и то ће бити прилика да се представе све лепоте Овчарско-кабларске клисуре и Овчар Бање.

Упитана о нелегалној градњи у клисури, Брнабић је рекла да је то питање за надлежне институције и инспекције и да се, ако је нешто проблем деценијама, не може очекивати да буде решено у наредних неколико месеци.

Радимо континуирано да свуда, па и у клисури проширујемо заштићена подручја, поручила је Брнабић.

Брнабић је претходно посетила Овчарско-кабларску клисуру и језеро Међувршје, где јој је на пристаништу представљен пројекат измуљивања, вредан скоро 40 милиона евра.

 

Правимо аутоматску противградну заштиту

Природне непогоде, од почетка пролећа много пута изазивале су огромну штету пре свега на пољопривредним културама широм Србије, а штета која је изазвана мери се у милионима динара.

Брнабић је рекла да Република Србија усавршава своју противградну заштиту али и да по том питању сарађује са регионом.

"Ми правимо аутоматску противградну заштиту. Аутоматске, најмодерније станице. Ми ћемо у наредних неколико година да завршимо то. Тамо где имамо аутоматску противградну заштиту, тамо имамо јако добре резултате. Поред тога, оно што радимо је да покушавамо тај проблем да решимо у сарадњи са регионом. Зато што је некада касно да се дејствује тек из Србије. То радимо и са Републиком Српском. Нашим средствима ћемо тамо градити аутоматску противградну заштиту и радарске центре и радарске станице. Тако да ће и то унапредити нашу заштиту, овде на територији Републике Србије и за наше воћаре и пољопривреднике", рекла је Брнабић

Брнабић је напоменула и други вид заштите кроз субвенционисање противградних мрежа и остале заштитне опреме, а за шта се средства сваке године повећавају, а нагласила је да и Влада и министарство субвенционишу пољопривреднике који желе да своје усеве осигурају.

"Наставићемо да субвенционишемо и опрему, да улажемо у радарске центре и аутоматску протвградну заштиту. Тамо где је било штете, оформићемо комисије на нивоу локалне самоуправе, да попишу сву штету. Затим ћемо преко владине канцеларије за управљање јавним улагањима да санирамо ту штету и надокандимо људима", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг