Вести

БРНАБИЋ: ВЛАДА СРЕДИНОМ ОКТОБРА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће наредна седмица бити кључна за формирање нове Владе Србије и додала да верује да ће она бити формирана средином октобра.

"Верујем да ће наредна недеља бити кључна за формирање нове Владе, председник је ту у земљи, нема потребе за разговорима у иностранству", рекла је Брнабић и подсетила да је председник био у Вашингтону, Истанбулу, требало је да иде и у Брисел...

Наредне недеље ће разговарати са потенцијалним партнерима, са свим парламентарним странкама које су прешле цензус, рекла је Брнабић и додаje да верује да ће након тога средином октобра бити формирана Влада.

 

Можда нећемо ни имати пад БДП

Има назнака да ове године уопште нећемо имати пад Бруто друштвеног производа, што би био огроман успех, изјавила је Брнабић.

Брнабић је најавила да ће крајем октобра бити завршен Дата центар у Kрагујевцу који ће, како је рекла, бити најмодернији у Европи.

У октобру ће, рекла је Брнабић, бити завршена и отворена и вишенаменска лабораторијска ламела у Нишу у саставу тамошњег Електронског факултета.

"То ће створити услове за младе да остају у нашој земљи", истакла је Брнабић.

 

Јовановић већ обилази регион, Kанцеларија ДФЦ доноси корист свима

Брнабић је истакла да је Kанцеларија ДФЦ отворена у Београду регионална и да ће од ње имати користи сви и изразила жаљење што многи политичари у региону пренебрегавају ту важну чињеницу.

Брнабић је рекла да када председник Србије Александар Вучић преговара у свету он преговара тако да донесе нешто и Србији и читавом региону.

"Од те Kанцеларије корист ће имати цео регион јер је Вучић први поставио тезу нема јаке и стабилне Србије без јаког и стабилног региона. Преговарао је о регионалној Kанцеларији, иако ће она највише донети Србији као најјачој економији региона", прецизирала је Брнабић и додала да је Џон Јовановић, челни човек Kанцеларије, већ кренуо по региону да упозна привреду и види који су пројекти приоритетни.

Брнабић је додала да су САД самим тим што су пронашли Јовановића и поставили га на чело Kанцеларије у Београду показали колико им је стало до Србије.

"САД самим тим што су пронашли Џона Јовановића, што су са пажњом гледали како да нађу феноменалну особу, у раду са приватним сектором, са финансијским институцијама, човека са много веза, али српског порекла, човека који говори српски, запослили га у ДФЦ и довели овде, показује колико им је стало до осноса са Србијом, грађанима, нашим компанијама", рекла је Брнабић.

Kоментаришући јучерашњи догађај у Прањанима, отварање аеродрома, обележавање операције Халијард, али и сарадњу са Вашингтоном, посету највише делегације САД Београду, отварање Kанцералије..., Брнабић је оценила да све то показује другачију и искрену слику Србије.

"Не имиџ, јер имиџ је оно што покушавате да направите, ово је право лице Србије", поручила је Брнабић.

Оценила је и да је јучерашњи дан био значајан дан за односе Србије и САД, што се могло чути и од председника Вучића и од амбасадора Годфрија.

"Порука која је била суштинска јесте да обе земље могу бити јако добре уколико раде заједно.

У овој недељи смо имали делегацију из САД на највишем нивоу у историји Србије. Била је ово једна фантастична недеља за односе са САД. То је наравно, председник Вучић градио из дана у дан, из године у годину", рекла је Брнабић.

Kако је рекла, раније у Србији нису обележавани такви догађаји, а обележавају се током мандата председика Вучића.

Према речима Брнабић, и промени слике САД у Србији изузетно је допринео амбасадор Годфри.

Брнабић је рекла да Србија може много да понуди свету, али и да је много важно да причамо о будућности.

"Ништа од овога није пало са неба. Ово је резултат напорног рада председника Вучића, али и читавог његовог тима, свих ових година“, закључила је Брнабић.

 

15.000 радних места за младе

За програм Моја прва плата се пријавило 9.648 компанија али пошто податке још процесуирамо, очекујем да тај број премаши 10.000, изјавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да то значи око 15.000 радних места за почетак пословних каријера младих људи, али да се очекује да ће број радних места оглашених преко програма Моја прва плата, бити и већи и да ће износити око 17.000.

Влада Србије је, подсетила је Брнабић, у овај програм уложила две милијарде динара.

 

О нападима на свог и председниковог брата

Брнабић је позвала данас Савет Владе Србије за борбу против корупције да изнесе доказе поводом напада на брата председника Србије Андреја Вучића, а Јелисавету Василић да поднесе оставку на чланство у том телу због недостатка чињеница за оптужбе које износи у вези куповине земљишта у Војводини.

"Молим Савет да се изјасни, да изађе са именима, о коме је причала Василић, ко су паори, где је земљште или да жена лепо поднесе оставку и и каже претерала сам, толико сам политички необјективна, толико сам непристрасна пошто сам директно оптужила Андреја Вучића, а нема ниједан једини доказ, ни име, ни парцелу. Морално је да поднесем оставку", рекла је Брнабић коментаришући изјаву Василић "сви су ми рекли да је он власник свега''.

Брнабић је навела да управо тај напад члана Савета, та, како је рекла флоскул којом је Василић изашла у јавност, парадигма бесмислености напад на Андреја Вучића, а које су "део политичког манира" напада на чланове породица, међу којима је и њен брат, за кога су се, како наводи, потрудили да "нађу неке доказе".

Речи Василић морају да имају тежину, рекла је Брнабић и додала да није довољно рећи "ко год дође од војвођанских паора каже да је Андреј главни у куповини земљишта и да све иде преко њега".

Kоментаришући нападе на свог брата, Брнабић је рекла да Мариника Тепић опет "ментално детонирала" и да ће то опет коштати грађане.

"Непосредно је напала мене и мог брата, а посредно страну - пољску, европску компанију", рекла је Брнабић и подсетила да је њен брат само један од запослених у компанији Асеко која има 25.000 запослених.

Сада морамо да објашњавамо инвеститорима да они нису легитимна мета напада, рекла је Брнабић.

"Асеко, да ли је могуће да је добијао више послова, да ли је могуће ако правите бољу економску атмосферу, ако све расте... фирме имају више послова, наравно могао је и тај Асеко", рекла је Брнабић и додала да од 2016. Асеко бележи раст од 18 осто.

Рекла је да је замолила Савет да се посебно бави Асеком због њеног брата, али су јој рекли да ту нема ништа спорно.

"Да су били искрени и да су желили да кажу праву истину, извукли би раст прихода већине ИТ компанија у Србији и видели да Асеко има стопу раста међу најнижим од 2016. до данас", рекла је Брнабић и подсетила на компаније које су расле 74 и 166 одсто, али и 2.268 а чија имена није навела "због политичког контекста у коме говори".

Извоз читавог ИТ сектора од 2016. до данас порастао је 92 одсто, рекла је Брнабић и додала да сви ти напади, говоре да опозиција нема ништа конкретно да замери на раду, јер нећемо имати ни пад БДП-а...

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк