Вести

БРНАБИЋ: СВИХ 492 РАДНИКА ФИЈАТА ДОБИЛО ОТПРЕМНИНЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је свих 492 радника Фијата добило отпремнине потпуно у складу са договором који су постигли са председником Александром Вучићем, а то значи по 790 евра, односно 93.000 динара по години стажа и додала да су они у ствари и били технолошки вишак, док је осталих 1.550 радника потребно Стелантису.

"Ради се о томе да ли они желе да пристану да иду у иностранство, јер то је начин да их у међувремену док не почне да се прави електрични модел, дакле у наредних 18 или највише 24 месеца Стелантис задржи. Они имају гарантован посао када се врате ", рекла је Брнабић.

Додала је да је влада за њих добила и додатну понуду од стране Стелантиса а то је оно што су радници тражили и раније, а подразумева да три месеца раде у иностранству а месец дана да буду у Крагујевцу.

Према њеним речима, радници имају још недељу дана да се изјасне желе ли да иду у иностранство на начин да су тамо укупно 18 или 24 месеца и да добијају бонусе или три плус један месец, а да и даље добијају бонусе с тим да је број рата смањен у односу на то како иду.

Истакла је да то колико ће они тамо остати зависи од тога колико ће брзо почети да се праве аутомобили у Крагујевцу.

Навела је да очекује да ће производња кренути и раније него што се сада најављује.

У том случају ни радници не би остали у иностранству 18 односно 24 месеца него мање.

"Синоћ сам дала налог мом кабинету, то радимо заједно са кабинетом председника Републике, дала сам налог и министарки за рад и запошљавање Дарији Кисић да направимо тим који ће отићи и разговарати са радницима. Желимо да видимо ако не желе да прихвате опцију три плус један месец, зашто је не желе и шта их највише мучи, да би додатно покушали да направимо понуду још примамљивијом да би они остали у Стелантису", рекла је Брнабић.

Брнабић је појаснила да бонус од 11.000 евра на одласку у иностранство плус 6.000 евра на повратку, који је раније помињан и даље остаје, с тим што је код опције три плус један месец, која је касније ушла у оптицај, динамика исплате другачија.

Бонус је подељен и 11.000 евра се не добија одмах, него према одласцима и повратку у Крагујевац, али се укупно добије 17.000 евра.

 

Посета Абазовића Србији прошла одлично

Брнабић је изјавила да је посета председника Владе Црне Горе Дритана Абазовића нашој држави прошла одлично, али да треба да се ураде неке конкретне ствари како би се видело да ли су две земље ресетовале своје односе.

Брнабић је рекла да су разговори са Абазовићем били добри и да су решена нека питања.

"Јуче сам била у контакту са Народном банком Србије и гувернерка Јоргованка Табаковић је одмах реаговала након моје прес конференције и послала све податке који се тичу успостављања директног платног промета са Црном Гором. Рекла ми је да је са наше стране све завршено и објаснила шта треба да уради Министарство финансија Црне Горе и њихове банке да бисмо то завршили", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да је састанак патријарха Порфирија и Абазовића био конструктиван, те да је нацрт Темељног уговора који је усвојила Влада Црне Горе добро прихваћен, што је, како је рекла, историјска ствар.

Брнабић је навела да је раније у односима између Србије и Црне Горе било доста проблема, али да је сада циљ да ти односи буду добри.

Истакла је и да је Абазовић својим досадашњим поступцима показао да жели да се побољшају односи две државе.

На питање да ли ће ићи у званичну посету Црној Гори, Брнабић је рекла да је позвана и да би волела да оде, али да је најбоље да се сачека формирање владе како би нови премијер то обавио.

 

Одлука Приштине ставља Србију у комплексну ситуацију

Брнабић је рекла да најновије одлуке Приштине о личним документима и пререгистрацији аутомобила стављају Србију у комплексну ситуацију, а посебно Србе на Косову и Метохији.

"Суштина је стално малтретирање Срба, провокације и стални терор над Србима, а тим поводом нико ништа не чини, дају саопштење које може бити вербално оштрије или мање оштро, али у пракси не значи ништа", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је председник Србије Александар Вучић у свом обраћању, поводом последњих једностраних одлука Приштине, био никад оштрији и искренији.

"Не постоји нико озбиљан ко може да спори једну његову реч или тезу из његовог обраћања", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да се већина западних земаља када је реч о рату у Украјини позива на Резолуцију 12 44, али да се у случају Србије она не поштује.

"Не можете да причате о основном принципу међународног права и правног поретка, а то је неповредивост територијалног интегритета држава, а да не кажете да сте у случају Србије направили грешку, јер не поштујете тај принцип", рекла је Брнабић.

Навела је да је Србија једина држава која се не понаша лицемерно и која поштује међународно право и принципе међународног права, које подразумева да је територијални интегритет држава неповредив.

Брнабић је рекла да у одредбама Бриселског споразума нема ниједне која говори о таблицама и истакла да Приштина не поштује обавезе из тог споразума.

"У 15 тачака Бриселског споразума нигде се не говори о таблицама. Ми смо све своје обавезе из споразума испунили", рекла је Брнабић.

 

Струја ће минимално поскупети, због обновљивих извора

Брнабић је изјавила да што се тиче цене струје мисли да ће уследити мало усклађивање и то због трошкова за обновљиве изворе енергије.

"Даћемо све од себе да сачувамо цену струје тако да будемо конкурентни и да нова цена не буде удар на животни стандард грађана, посебно док не решимо проблем са увезеном инфлацијом", рекла је Брнабић.

Навела је да држава мора да додатно улаже у нове енергетске капацитете и реверзибилне хидроелектране, како би се обезбедило балансирање извора енергије и производила додатна зелена енергија.

Према њеним речима то су ипак проблеми из средњорочног домена, а тренутно је најважније да се обезбеди да буде довољно енергената за предстојећу зиму.

"На томе тим Владе Србије ради заједно са тимом председника Србије и то нам је приоритет. Верујем да ћемо на зиму имати довољно енергената и обезбедити грађанима грејање и квалитет живота на који су навикли", рекла је Брнабић.

Истакла је да је веома добро што је председник Србије Александар Вучић успео да са председником Русије Владимиром Путином испреговара гасни аранжман за наредне три године те да се гас утискује у додатна гасна складишта у Мађарској и оно у Банатском Двору.

"Што се угља тиче, фокус нам је да покушамо да увеземо довољне количине угља и да какво год буде било копање ове зиме, да угља имамо довољно", навела је Брнабић.

Истакла је да Влада Србије ради на очувању стандарда становништа на више начина, кроз контролу цена основних животних намирница, када усклађује цене горива гледа да нове цене не буду шок за грађане, а очување стандарда ће, према њеним речима, нарочито помоћи најављено повећање плата и пензија.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва