Вести

БРНАБИЋ: ПОЧИЊЕ ГРАДЊА КОВИД БОЛНИЦЕ У КРУШЕВЦУ, КАПАЦИТЕТА 500 ЛЕЖАЈЕВА

У касарни "Расина" у Крушевцу данас почиње градња ковид болнице, капацитета 500 лежајева, која ће знатно олакшати борбу против корона вируса на зиму, а биће изграђена до 15. децембра.

Почетку градње присуствовали су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар здравља Златибор Лончар и министар одбране Александар Вулин, који су заједнички положили камен темељац.

Брнабић је поручила да се болница гради за евентуални други талас ковида у Србији, који се очекује на јесен и зиму.

"Спремамо се за то, градимо нове болнице, градимо лабораторије за пи-си-ар тестирање, подижемо капацитете за успешну борбу против страшног и невидљивог непријатеља", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће, ако вакцина стигне брже, ако се сви заједно буду успешно борили са короном, а грађани буду дисциплиновани, као до сада, и не буде потребе за овом болницом као ковид здравственом установом - она бити модерна, мултифункционална здравствена установа на услузи грађанима Крушевца и Расинског округа.

"И када будемо коначно победили корону, болница ће остати за грађане Србије", рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је инвестиција вредна 1,72 милијарди динара, да ће капацитет болнице бити 500 лежајева, уз интензивну негу, а изградња би требало да буде завршена до 15. децембра.

У претходних недељу дана срушено је 4.380 метара квадрата старих објеката и 4.150 кубних метара шута, како би се простор припремио за изградњу болничког комплекса.

Болница ће бити модерна, функционална, најавила је премијерка и додала да ће ковид болница бити на услузи целом Расинском округу, па би тако, када се "стиша" епидемија, требала да послужи и за лечење нековид пацијената.

 

Спремно дочекујемо јесен

Брнабић је рекла да су бројке много боље и да је мањи удар на наш здравствени систем, као и да, ако се настави овако, талас који ћемо видети на јесен или зиму неће бити гори него у марту или јулу.

Брнабић је подсетила да је влада 24. јула донела закључак о рушењу постојећих објеката и подизања нових, да се кренуло са рушењем 25. јула, и сада са градњом.

"Важно је да смо спремни, да имамо довољно респиратора, лежајева, капацитета за пи-си-ар тестове, али важно је и да будемо спремни за јесен и зиму када долази сезона грипа и када очекујем веће ударе", додала је Брнабић.

Брнабић се захвалила грађанима што поштују мере, јер само на тај начин удар на јесен или зиму неће бити гори него у марту и јулу.

И у Крушевцу се, како је рекла, припремају капацитети за додатно пи-си-ар тестирање.

"Спремали смо се како бисмо јачали наше здравство и на овакве ситуације, иако нико у свету није могао да очекује овакву пандемију. Ми смо у општу болницу Крушевац у последњих пет година, поред тога што смо дозволили 61 специјализацију, запослили преко 330 лекара, медицинских сестара и техничара. Уложили смо око милион евра само у нову орпему. То је било у сврху јачања нашег система, али се испоставило да је изузетно важно када смо суочени са оваквом опасношћу", рекла је Брнабић.

Указала је да ће се наставити заједничка борба, да влада припрема све структуре које су свакодневно у служби свих грађана Србије.

Брнабић је апеловала на грађане да наставе да се држе свих епидемиолошких мера, носе маску, држе физичку дистанцу, свакодневно перу руке што чешће могуће, да не пазимо само на себе, већ чувамо све наше ближње.

"То једини начин како можемо да победимо. Бројеви изгледају боље, удар на наш систем је мањи. Желимо да омогућимо пре јесени и зиме да здравствени радници добију могућност за одмор", рекла је Брнабић.

Посебно се захвалила Војсци Србије, рекавши да без војске не би била могућа успешна борба против корона вируса.

Од 16. марта припадници Војске Србије свакодневно су ангажовани на подршци цивилним структурама, грађанству, општинама, како би се изборили и били што безбеднији у нашој земљи, нагласила је Брнабић.

Подсетила је да су припадници Војске Србије ангажовани на вођењу привремених болница, којих у овом тренутку има 11 у шест градова широм Србије, са 5.522 лежајева.

Указала је да су припадници Војске Србије ангажовани и на лечењу пацијената у војним установама, како ковид тако и нековид пацијената.

"По наредби председника Србије војне болнице, пре свега ВМА, су ангажоване на лечењу нековид пацијената без обзира да ли су војни или други осигураници", рекла је Брнабић.

Подсетила је да су припадници ВС свакодневно ангажовани на биолошкој дезинфекцији широм Србије.

Све то, како је рекла, је показатељ колико је наша војска спремнија.

 

О мандатару одлучује председник, ја сам на располагању

Брнабић је изјавила да не размишља о месту премијера, те да ће о мандатару одлучити председник републике, а да је она увек на располагању, странци, држави и грађанима.

"Не бавим се тиме, већ се бавим другим пословима. Одлучиће човек који има уставна овлашћења, председник државе Александар Вучић, који ће дати име мандатара, а странка која је окосница већине у скупштини треба да гласа за ту владу и мандатара", рекла је Брнабић на питање у вези са формирањем нове владе.

Брнабић је истакла да је лично поносна што њена странка, СНС, има изузетно квалитетне људе.

"Знам неколико особа које би биле добри председници владе. Ја сам на располагању председнику Вучићу, странци, држави и грађанима, а о томе ће одлучити човек који има уставна овлашћења за то", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг