Вести

БРНАБИЋ: ОДЛУКА ХРВАТСКЕ МЕЊА СВЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је одлука хрватске Владе да не дозволи председнику Србије Александру Вучићу приватну посету Јасеновцу, где је хтео да ода почаст настрадалима у том логору за време Другог светског рата, највећи скандал у односима Србије и Хрватске у модерној историји.

Брнабић је истакла да председнику Вучићу није забрањен улазак у Хрватску, већ му је забрањено да оде у Јасеновац.

Ако ви кажете да је Јасеновац забрањено подручје и да не може тамо да оде председник, показали сте да је Јасеновац забрањено место, јер ниједан председник Србије није тамо био, није се усудио ни да жели да оде да не би увредио све хрватске власти од 1945. године, наводи Брнабић.

"Не знам како ће уопште наши односи изгледати у будућности. Нису рекли да му је забрањен улазак у Хрватску, већ да оде у Јасеновац приватно. Може да иде у Опатију, Ровињ..., где жели, осим у Јасеновац. Он Јасеновац не сме да посети, јер је то изазивање хаоса. Вучић у Опатији није хаос, у Јасеновцу је изазивање хаоса", истакла је Брнабић.

Брнабић се чини да је боље било да председнику забране да уђе у Хрватску, а не да забране одлазак Јасеновац и кажу да мора да се задовољи Доњом Градином која је у Републици Српској, односно у БиХ.

"Мени је то скандал над скандалима, тема коју ћемо морати да разјаснимо, а онда да видимо какви су наши односи, да ли можемо да идемо или не и ако можемо било где да идемо у Хрватској, а не можемо у Јасеновац, шта то говори о данашњој Хрватској, која је чланица ЕУ. Ово је одлука која мења све и даје другачију поруку Србима у Хрватској, Србима у региону, Србији, поруку која је застрашујућа. Али, да не трчимо пред руду, надам се да ће се све разјаснити. Међутим, порука је застрашајућа", нагласила је Брнабић.

Брнабић, наводећи да је за нас Јасеновац свето место страдања Срба, свакако и Јевреја и Рома, али на првом месту Срба, јер је тамо побијено на стотине хиљада Срба, међу којима и деца и где је био једини логор за децу, каже да су овом одлуком показали и да је тренутној хрватској влади и Хрватској такође свето место, само је питање због чега.

"Да смете да уђете на територију Хрватске, али да не смете да одете у Јасеновац и положите цвет, даје једну ужасну поруку. Ово је антиевропски чин, антицивилизацијски, противправни и на сваки начин не само скандалазон, већ и ужасавајући", рекла је Брнабић.

Наглашава да је ово једнако томе да забраните председнику Израела да посети Аушвиц и да кажете да је то што председник Израела хоће да посети Аушвиц изазивање хаоса и нешто што највише може да угрози међусобне односе.

Хрватска је држава чланица ЕУ и када помислите да кажу да постављање цвета на место стратиша стотина хиљада жртава усташког режима није одавање поште, сећање на те жртве, на такве злочине да се никада не понови, већ покушај прављења хаоса, онда се поставља питање шта сте радили свих ових деценија, какав је ваш образовни систем, какве су биле поруке ваших политичара када имате у вашој држави, која је чланица ЕУ, довољно људи који ће то, а то је очигледно и званична политика хрватске владе, да посматрају као стварање хаоса и позив на хаос, наводи премијерка.

Истиче и да жеља председника Вучића да посети Јасеновац и ода пошту жртвама није супротна нормализацији односа.

Како каже, нормализација је да се сагласимо око историје, историје страдања, историје српских жртава, шта се десило, шта се поновило деведесетих.

"Ваљда је то говорење истине, ваљда је удаљавање од нормализације то што желите да то ставите са стране, као да је могуће да толико убијених људи и деце ставите по страни. Нормализација односа је истина, јер ако наставимо овако као што су они почели и као што смо ми радили током прве деценије двехиљадитих, ми ћемо ускоро доћи до тога да су Срби убијали Хрвате у Јасеновцу", наводи Брнабић.

Наглашава да многи у Хрватској и данас сматрају да је нормално да поздрав "За дом спремни" буде у Јасеновцу и истиче да то није нормално и да на томе не може да се гради нормализација односа.

"Ми желимо више од свега нормализацију односа и мислимо да је постављање цвета на неко стратиште нормална ствар, да није стварање хаоса. То што неко мисли да јесте стварање хаоса, не знам како се уклапа у евроспке вредности", додала је Брнабић.

Према њеним речима, ова одлука хрватске владе је отворила многе тешке теме које ће захтевати да се о овоме разговара не само између Хрватске и Србије већ и у ЕУ, између историчара, образовног система и о томе како ће даље тећи наши односи.

"Ако ви кажете да је Јасеновац забрањено подручје и да не може тамо да оде председник, већ мора да се задовољи да оде у Доњу Градину, показали сте да је Јасеновац забрањено место јер ниједан председник Србије није тамо био, није се усудио ни да жели да оде да не би увредио све хрватске власти од 1945. године, ваљда", наводи Брнабић.

У том смисли истиче и да то што Борис Тадић прича да је био у Јасеновцу није истина и каже да он или не зна где је Јасеновац или намерно лаже.

"Био је 2010. године у Доњој Градини где је Вучић био двадесетак пута, где ћемо градити меморијални центар да се не заборави", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг